10.2 C
Sibiu
miercuri, aprilie 23, 2025

Medici de top la Clinica Polisano

Cele mai citite

Clinica Polisano aduce medici de top din București pentru a completa echipa performantă din cadrul Spitalului European Polisano; este vorba despre dr. Nicolae Florescu, un medic cu o bogată experiență în activitatea de cardiologie intervențională în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București (a efectuat peste 5.500 de dilatări coronariene cu stent). 

 

„Am fost atras de proiectul ambițios al dlui. Dr. Vonica privind organizarea unei echipe medicale unitare cardio-chirurgicale, așa-numita echipă a inimii, care să asigure evaluarea și tratamentul pacienților cu afecțiuni cardio-vasculare în cele mai bune condiții, după standardele europene de diagnostic și tratament. Rolul acestei „echipe a inimii” vine să completeze absența unui serviciu de cardiologie intervențională  care să deservească locuitorii din Sibiu și din zonele limitrofe, ce până nu demult se îndreptau către alte centre din țară. Orice întârziere în abordarea corectă a unui infarct miocardic poate costa chiar viața. Proiectul Spitalului Polisano vine să acopere acest deficit și am convingerea că va funcționa în cele mai bune condiții, în beneficiul comunității.”

Unitatea de primire a durerilor toracice este cel mai inovativ concept pentru salvarea vieților în cazul durerilor toracice ce se diagnostichează în infarct miocardic acut sau sindrom coronarian, în România numărul deceselor provocate de infarctul de miocard dublându-se în ultimul deceniu, multe dintre victime fiind din rândul tinerilor.

Dr. Cristina Moisei, șeful secției de Cardiologie a Spitalului European Polisano, ne vorbește despre câteva etape prin care trece un pacient în cadrul unității de primire a durerilor toracice.

„Durerea toracică poate fi o urgență medico-chirurgicală, pacientul fiind supus unui minim de investigații pentru a exclude un diagnostic posibil amenințător sau diagnosticul unei afecțiuni care necesită tratament de urgență.

Diagnosticul diferențial poate fi făcut relativ rapid, când pacientul se prezintă la consultație, iar în funcție de prezentarea clinică, îl putem evalua electrocardiografic, biologic și ecocardiografic pentru a decide conduita terapeutică ulterioară. Atunci când bilanțul acestor investingații este negativ, putem decide ca pacientul să se întoarcă la domiciliu în condiții de siguranță.

În caz contrar, atunci când pacientul necesită spitalizare, avem posibilitatea unor investigații mai complexe, multidisciplinare: coronarografie, examen computer tomografic, examene biologice etc. Durerea toracică este o urgență atunci când avem diagnosticul de infarct miocardic acut, sindrom coronarian, disecție acută de aortă, embolie pulmonară, în toate acestea, timpul fiind esențial în tratarea lor.

Rapiditatea diagnosticului ar permite luarea deciziei de externare, respectiv spitalizare, într-un interval mediu de timp de 3 ore de la prezentarea bolnavului (din experiența dnei. Dr. în cadrul clinicii private Belledonne, de lângă centrul universitar Grenoble-Franța).

Pacienții cu infact miocardic acut, diagnosticat în cadrul unității de primire a durerilor toracice, sunt trimiși în sala de coronarografie pentru evidențierea leziunilor coronariene și tratamentul de urgență prin angioplastie (dilatare a arterei coronare responsabile de evenimentul acut, ce poate dura până la jumătate de oră – o oră). Pacientul este ulterior spitalizat într-o unitate de terapie intensivă coronarieni. Cu cât este mai precoce deschis vasul vinovat de infarct, cu atât putem salva mai mult din muşchiul miocardic, întârzierea acestei proceduri ducând la creșterea riscului de sechele importante cardiace și implicit de deces.

Publicitate
Ultimele știri

Șocant: Un fost consilier USR s-a sinucis. A adus acuzații grave serviciilor secrete din România

Un fost consilier, candidat USR la Primăria Tulcea, s-a sinucis astăzi, 22 aprilie 2025, la câteva minute după ce...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect