Neda Ioana Silvana are 23 de ani, este coregraf și își trăiește visul. A venit la Redacția Sibiu 100%, unde am discutat despre ce înseamnă dansul pentru ea.
De mică pasiunea Silvanei a fost dansul. A început cu baletul, deoarece avea foarte multă energie. „Am intrat cu mama în clădirea unde urma să studiez arta dansului. Fiind pe coridor, am găsit o ușă deschisă unde se ținea ora de dans clasic. Am stat fascinată timp de o oră să observ balerinele. După ce au terminat ședința, m-am întors la mama și i-am spus că asta vreau să fac”, mărturisește Silvana.
A urmat apoi liceul de coregrafie din București și a început să predea balet și dans modern de la vârsta de 16-17 ani până la începerea pandemiei. Când a venit momentul să aleagă unde vrea să își continue studiile, Silvana a ales Sibiul, unde s-a înscris la Facultatea de Litere și Arte, din cadrul ULBS, urmând specializarea artele spectacolului-coregrafie.

Limitele baletului
Pe Silvana a fascinat-o, la balet, grația și ușurința cu care dansatorii execută mișcările. Încă de mică, îi plăcea să meargă la spectacole, admirând solistele și tot ansamblul de balerini. „În timp, s-a diminuat focusul pentru balet, pentru că am descoperit dansul contemporan. Mi-am dat seama că acest tip de dans oferă mult mai multă libertate. Mă consider o persoană creativă și simt că dansul contemporan îmi hrănește imaginația și fantezia. Dansul contemporan împrumută tehnici din toate stilurile de dans stimulând spontaneitatea explorării mișcărilor.

Munca din spatele grației
Silvana îmi împărtășește puțin din „bucătăria internă” a școlilor de coregrafie. Cel puțin, din experiențele sale: „Nu este atât de ușor pe cât pare să urmezi un liceu de coregrafie. Este vorba despre disciplină și multă muncă. Profesorii aveau așteptări foarte mari de la noi, pe principiul «Ne formează ca noi să devenim prim soliști». Abordarea pedagogică a fost una dură, pentru a crea performanță.Din 18 oameni care au terminat în clasa a XII-a, mai suntem cinci care am ales să continuăm o carieră în acest domeniu. Este o lume dificilă în care rezistă numai cei care sunt pasionați cu adevărat de arta dansului.

Se poate face ceva
În prezent, Silvana este coregrafă, montează spectacole și își împărtășește cunoștințele celor tineri și interesați. „Îmi doresc să susțin o abordare mai blândă asupra pedagogiei în arte și să diminuez ambițiile nesănătoase. Îmi place să creez un mediu sigur în care exprimarea liberă este apreciată și susținută.”
Dansul este despre oricine
„Dansul este despre tine, despre mine, despre noi și despre spectator, deoarece cu fiecare rol pe care îl prestez aduc ceva personal, din memoria mea afectivă, experiențele prin care am trecut, le procesez, iar apoi le transmit mai departe spectatorului prin intermediul personajului interpretat. Iar acesta, prin filtrul propriu încearcă să găsească asimilări între povestea care este pe scenă și povestea lui de viață. Este un schimb de energie.
Examenul Silvanei de licență a fost o experiență cu totul specială. „Am creat un spectacol de teatru-dans despre pictorița mexicană Frida Kahlo. Spectacolul a fost selectat în Festivalul D-butant, ediția 2023 care s-a desfășurat în Sfântu Gheorghe și în Constanța. Mi-am dorit o explorare mai profundă a acestei personalități remarcabile, fapt care a dus la extinderea duratei spectacolului. De asemenea acesta a fost prezentat în cadrul festivalului studențesc DATfest „Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu” ediția 31, Serile Teatrului Studențesc și a festivalului independent Undercloud de la București, unde fiecare reprezentație a fost Sold Out.

Visul meu este să creez
Am întrebat-o pe Silvana de ce a dat Bucureștiul pe Sibiu. „Nu m-am regăsit în București. Sunt conștientă de toate oportunitățile pe care capitala le oferă, însă eu m-am îndrăgostit de Sibiu. În ceea ce privește oamenii de aici, coregrafa consideră comunitatea orașului fiind una primitoare și călduroasă. Simplele interacțiuni cu oamenii din acest oraș m-au convins că vreau să îmi construiesc un viitor aici.
„Nu mă văd făcând altceva!”
„Simt că dansul mă definește și nu îmi doresc să renunț la această carieră. În același timp, există multe provocări și obstacole peste care am trecut mai ușor deoarece, dansul pentru mine însemnă emoție și pasiune. Prin arta mea, îmi place să spun povești care mi-aș dori să aibă un impact cât mai mare asupra publicului. Dansul contemporan transmite emoții reale și profunde prin intermediul corporalității abordând diverse teme precum: iubirea, adicțiile, temele psihologice și veridicitatea vieții „concluzionează Silvana.
