Pe fiecare masă de sărbători, alimentul nelipsit este pâinea. Fie că e cu maia, fie cu drojdie, românii sunt printre cei mai mari consumatori de pâine, fiind întrebuințată uneori chiar și ca desert (banana bread).
Pentru a afla despre taina de a face pâine, am vorbit cu Virgil Bucșa, ce deține Pâine cu maia by Virgil. Este inginer de profesie, iar după 23 de ani de carieră în domeniul construcțiilor, simte că pasiunea sa pentru pâinea cu maia ar putea sta la baza unei mici afaceri de familie.
„Mereu am fost preocupat ca în alimentația familiei mele să existe produse de origine controlată, cât mai curate și mai apropiate de ceea ce consumau bunicii noștri odinioară. Plecând de la această preocupare, am dezvoltat o idee, o pasiune pentru pâinea autentică, cu maia sălbatică, iar acum, după 5 ani, pot să mărturisesc că sunt un om împlinit. Fac ceea ce îmi place, sunt neobosit în a mă dezvolta și a-mi îmbunătății în permanență produsele, iar oamenii mă creditează, cumpărând și recomandându-mă”, povestește Virgil.
Lista lui de clienți este foarte bine organizată, semn că domeniul ingineriei l-a ajutat foarte mult în a-și planifica agenda. Comenzile de pâine pentru sărbătorile pascale s-au încheiat de aproape două săptămâni, iar în aceste zile se ocupă de pregătirea și dospirea aluatului.
„Problemele de sănătate mi-au adus clienți. Se resimte când mănânci o pâine industrială și când mănânci o pâine lăsată la dospit și făcută cu atenție. Și când lucram pe șantier făceam pâine de casă”, spune el.