3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Cu Ferrari în Piața Cibin. Prețurile trufandalelor în apropierea Paștelui

Cele mai citite

Se apropie sărbătoarea Sfintelor Paști, așa că de săptămâna viitoare va începe forfota cumpărăturilor. M-am hotărât să dau o mână de ajutor gospodinelor, dar și bărbaților care vor căra plasele grele și să fac o ”statistică” la prețurile trufandalelor din Piața Cibin. Ajung în piață. E ora 9:00. Micii comercianți încă nu și-au expus pe tarabe produsele, așa că aștept. Soarele aproape a răsărit complet, umbrind trufandalele și fructele de pe tarabe. Dau un ochi printre tarabe. Nu văd prea multă lume. Oare am venit eu prea dimineață? Merg printre piețari. Care mai de care, mă îmbie, ba cu ridichi ori leurdă, ceapă verde… Mă opresc la o bătrânică, ce are de vânzare fel de fel de verdețuri. O întreb cât de legătura de ridichi. ”Doi lei, fecioraș”, îmi răspunde. ”Iar dacă cumperi trei legături, las un leu.” E din Craiova, dar de vreme bună zăbovește cu marfă la Sibiu. „Vine lumea la piață?”, o mai întreb. „Nu prea mai vine. Lumea s-a făcut comodă, cumpără de la supermarketuri”.

Merg mai departe, în cercetarea mea. Mă mai opresc pe la niște piețari puși pe glume și veseli foarte. Le pun aceleași întrebări, pe care le-am pus și doamnei întâlnite prima oară. Capăt cam aceleași răspunsuri, că sunt veniți din zona Olteniei și că vânzarea merge prost, mult mai prost decât în alți ani. Stau acum să mă gândesc unde sunt producătorii locali? Am rumegat un pic și mi-am dat seama că aceste trufandale – ceapa verde, roșiile, salata – cresc la altitudine mai mică, unde vremea e mai călduroasă. Oamenii din Sibiu cultivă în principal rădăcinoase.

După ce am interpelat vreo zece piețari cum le merge și ce prețuri au la legumele lor de sezon, am zis să întreb și ”mușterii”, clienții, ce părere au despre prețuri. O doamnă, cam la 50 de ani, stătea la marginile tarabelor, cu două sacoșe mari, umplute cu tot felul de legume, așteptând parcă ceva. Mă apropii de aceasta și încep să o descos. Doamna e din Sibiu, mi-a zis că îl așteaptă pe soț, care s-a dus să cumpere miel. O întreb cum i se par prețurile din piață. Îmi zice că sunt cam piperate, dar și munca pe care o depun agricultorii este una considerabilă. Între timp, apare și soțul doamnei respective, cu jumătate de miel, cumpărat cu 55 de lei kg. Dau un ochi prin carmangeriile mărginașe pieței. Într-adevăr, acesta este prețul cel mai uzual pentru miel. Întreb de unde aș mai putea cumpăra carne de miel, dar mi se răspunde că din hala de carne, dar abia de luni vin ciobanii.

Prețurile trufandalelor

Am făcut o posibilă și rudimentară statistică a principalelor legume de sezon, și mi-a ieșit:

legătura de ceapă verde: 2-3 lei;

legătura de ridichi: 2 lei;

roșiile românești: 25 -35 de lei;

pătrunjelul și mărarul: 2 lei legătura;

spanacul: 10 lei kilogramul.

M-au mai interesat și ouăle, că doar nu există Paște fără ouă roșii: 1, 5 lei per ou este prețul pieței.

După atâtea discuții despre verdețuri, merg la bătrânica cu care m-am întâlnit prima oară și iau de la aceasta trei legături de ridichi, trei de ceapă verde, jumătate de kilogram roșii (la 25 de lei kg, însă mi le-a lăsat la 22, legea pieței), o salată și o legătură de mărar. 31 de lei m-au costat toate. Eu zic că a meritat.

La un moment dat, aud un sunet de motor puternic. Un Ferrari intră în spațiul pieței! Toată lumea se uită la el. Cine știe, poate mai nou cu așa ceva vin oamenii la piață.

Urmărește Sibiu 100% în Google News 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect