5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Poteca pentru copii: Cum să să înveți despre plante, să mănânci afară, să faci mișcare și să ajungi într-un loc necunoscut

Cele mai citite

Descoperă pădurea, descoperă natura! În acest spirit va fi lansată poteca tematică pentru copii, din Cătun Trăinei, un sat mic, cu doar opt familii, aflat în vecinătatea Rășinariului. Puțini dintre sibieni am auzit vorbind despre acest loc, aflat atât de aproape de oraș. Aici au amenajat cei de la Asociația My Transylvania, prin proiectul lor Poteca Slow Food, primul traseu tematic de cunoaștere a naturii pentru copii. Traseul a fost realizat cu ajutorul fondurilor strâse în cadrul Maratonului Internațional Sibiu 2020, și este un parcurs de descoperire a naturii.

Proiectul Poteca Slow Food a pornit în 2019, cu lansarea cărții de povești și organizarea a 14 ateliere pentru copii, din care patru au avut loc în interior și opt în aer liber. Succesul lor este neîndoielnic: la ele au participat, în medie, 15-20 de copii. Nevoia principală de la care a plecat conceptul a fost necunoașterea de către copii și părinți a regiunii în care locuim, a specificului teritoriului din zona noastră și a modului de funcționare a naturii și de trai al celor care își desfășoară activitatea în aceste regiuni.

„Noi am căutat tot timpul să facem ateliere de educație senzorială pentru copii, adică să învețe lucruri legate de natură, de mâncare, munci agricole, activități simple, prin care să își folosească mâinile și simțurile. Iar acum doi ani am început să facem un soi de hartă pentru județul Sibiu cu meșteșugari, meseriași sau producători de mâncare care voiau să arate și copiilor cum se face. Tot timpul este vorba despre asta, despre întrebarea cum se face? La început au fost ateliere care se desfășurau în sate, iar noi pur și simplu ne duceam, învățam olărit la Nocrich și plecam acasă. După care ne-am gândit să facem și un soi de hartă, care conținea pe atunci și o carte, și care funcționa așa: noi am scris niște povești din fiecare sat, și Poteca Slow Food era o mică culegere care avea zece povești despre zece tipuri de produse. Iar seara, fiecare părinte urma să citească copiilor o poveste și, după aceea, peste două săptămâni, să meargă la atelier să vadă cum se și face practic ceea ce au citit în cărticică”, povestește Cristian Cismaru, unul dintre inițiatorii proiectului.

Pentru cei de la Asociația My Transylvania, organizația inițiatoare a proiectului, educația ecologică cu ajutorul unei poteci multi-senzoriale într-o pădure duce la creșterea treptată a grijii pentru mediul natural și o asumare sporită a protecției lui pe termen lung. Mai ales dacă descoperirea naturii se face într-un mod plăcut și prin joacă. Așadar au decis ca în anul 2020 să inițieze un proiect în cadrul Maratonului Internațional Sibiu, prin care să amenajeze și o potecă fizică, unde copiii să cunoască câteva tipuri de plante. Iar acum, câteva luni mai târziu, o lansează sub tema descoperă pădurea și descoperă natura.

„Când spun copii mă gândesc mereu la preșcolari. Noi lor ne adresăm, copiilor până la vârsta de 6 -7 ani”, completează Cristian. 

Proiectul a început de la un gând pe care l-a avut împreună cu o colegă a lui, biolog: „Ne-am gândit să facem o potecă tematică pe care să cunoști șase plante, iar din plantele astea pe noi ne interesa foarte mult să fie doi copaci și muschiul. Copiii nu știu foarte multe lucruri elementare despre natura din apropierea lor, mai ales cei care își petrec timpul majoritar în oraș. Și atunci am găsit un loc, în Cătun Trăinei, între Rășinari și Poplaca, un sat foarte mic, o zonă unde poți să intri într-o pădure, să găsești mai multe forme de relief și două tipuri de păduri. Am identificat acolo un traseu de 1.2 km care trece practic prin patru tipuri diferite de zone – o pășune în care îți dai seama că vin foarte des oile, apoi o zonă de conifere, care se transformă într-o zonă de foioase și apoi o altă pădure de conifere. Tura e scurtă, fiind gândită pentru copiii până în 6 ani. Pe aceeași potecă ne-am dorit să avem mai multe forme de relief – o pășune unde să poți merge pe teren plat, o bucată de alee prin pădure cu o potecă dreaptă, care apoi urcă în nivel pentru ca cei mici să-și dea seama că pădurile au și un rol de protecție contra eroziunii și stau fixate pe stâncă. Coborârea se face apoi printr-un mic canion făcut de un pârâiaș. Este destul de aventuros canionul acela. În mijlocul turului se află și o poiană unde e plin de afine și acolo o să recomandăm oamenilor să facă picnic”. Astfel arată turul imaginar al potecii tematice pentru copii.

„Tot ce facem noi conține acest element al potecii pentru copii. Acolo poți să înveți despre șase plante, să stai să mănânci afară, să faci mișcare și să ajungi într-un loc necunoscut, atât de aproape de oraș – pentru că pentru majoritatea Trăinei este un loc necunoscut”, îmi spune Cristian.

Probabil vă întrebați cum vor putea copiii învăța concret date despre plante pe această potecă tematică, iar logistica este următoarea: pe întreg traseul vor exista panouri pe care scrie mare vă rugăm citiți cu atenție copiilor prima coloană. Iar părinții vor putea scana un QR Code și să le rămână informația salvată în telefon, să o citească copiilor și acasă. Traseul este marcat foarte finuț pentru ca el să rămână cât mai aproape de natură.

Pentru duminică, 25 aprilie, inițiatorii proiectului ne propun o invitație la plimbare în cadrul căreia o să explice musafirilor cum funcționează poteca.

„Până acum am fost cu doi copii pe traseu și amândoi au zis că poteca e mai lungă ca urcarea până la Suru”, se amuză Cristian. „Un lucru este însă cert, și anume pădurea este una foarte frumoasă. Ne dorim ca traseul să ofere senzația că este confortabil să stai afară, pentru că afară e fain tot timpul. Ne dorim să fie o potecă tematică, aproape de casă, unde să te duci să îți petreci jumătate de zi afară. Nu îmi imaginez să fim o potecă model, ci un punct mic de program pentru familii și copii”, concluzionează Cristian.

Dacă acest proiect funcționează bine, Cristian și colegii lui de la My Transylvania se gândesc să extindă proiectul către câteva alte sate, sau cel puțin către Sibiel, Râu Sadului și Cisnădioara, iar la fiecare să găsească un alt tip de zonă. „La Sibiel să fie prin livezile de mere, la Cisnădioara să fie printre cireși, și la Râu Sadului să fie în zona de păduri de conifere”, spune Cristian.  

La toate evenimentele lor, ei se adresează copiilor, „pentru că adulții vin dacă copiii vor”, mai spune Cristian.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Ziua Națională a României sărbătorită cu emoție la Ruja

Astăzi, 29 noiembrie 2024, elevii claselor primare de la Liceul „August Treboniu Laurian” Agnita-Ruja au marcat anticipat Ziua Națională...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect