Imaginează-ți un oraș cu locuri de joacă, școli, grădinițe, spații verzi, cafenele șic la colț de stradă, magazinașe drăguțe, biblioteci, ludoteci, librării, gelaterii, și un spațiu pietonal, în fiecare cartier. Un oraș în care traficul să nu fie o problemă, iar trotuarele să fie libere și largi. Un oraș în care traficul să fie calmat iar copiii să se poată juca în voie, ca pe vremuri, în spatele blocului. Un oraș în care copii să se poată plimba fericiți cu înghețata în mână. Un oraș în care să poți circula cu bicicleta sau cu trotineta în siguranță, sau să fie aerisit și liniștit astfel încât mersul pe jos să reprezinte cu adevărat o plăcere. Un oraș în care animalele de companie să aibă și ele un loc al lor, doar al lor, de joacă. Astfel își imaginează organizatorii Street Delivery, Sibiul.
La cea de-a 5-a ediție a sa, una aniversară, Street Delivery Sibiu caută acele spații comune care formează agora și textura fundamentală a societății noastră. 5 locuri de parcare din 5 spații diferite din oraș vor fi transformate temporar în spații pietonale, și redate omului-pieton, omului-copil, omului-biciclist și tuturor oamenilor care își doresc să trăiască, nu doar să tranziteze orașul. „Într-un Sibiu prea sufocat de trafic auto și parcări neregulamentare, bucuria de a experimenta orașul devine astăzi din ce în ce mai mică. Ne dorim să ieșim din casă și să sărbătorim orașul cu fiecare plimbare, cu fiecare loc în care ne oprim să poposim, ne dorim să putem trece pe trotuare cu căruciorul fără să ocolim mașinile parcate aiurea, ne dorim să ne bucurăm de peisaje nu să stăm cu ochii pe sesizarea făcută pe Sibiu City App, să circulăm fără frică și nervi în trafic fie că utilizăm bicicleta, trotineta sau mașina pentru a ne deplasa, ne dorim ca autoritățile să pună un pic mai multă valoare pe cetățenii orașului și pe creșterea nivelului de trai în Sibiu. Știați că un oraș prietenos, cu peisaje plăcute și ordonate, și facilități bine organizate îți poate influența starea de spirit și te poate face mai fericit și mai relaxat?” remarcă organizatorii evenimentului.
Street Delivery Sibiu a avut loc pentru prima dată în anul 2018, la inițiativa Asociației Develop. S-au alăturat pe atunci demersului de a inspira un oraș mai accesibil cei de la Fundația Cărturești și Asociația Remediu, împreună cu alți prieteni cu aceleași idealuri. Iar de atunci caută an de an să redea, chiar dacă pentru o frântură de secundă din pulsul unui oraș, și anume un final de săptămână, orașul oamenilor, pentru ca ei să-l mobileze cu ideile lor. „An de an căutăm proiecte și concepte care răspund la întrebări simple ale oamenilor de pe stradă despre calitatea vieții în oraș — împreună, nu separat. Invităm grupuri de inițiativă civică, comunități energetice, organizații pentru pace, asistenți sociali, urbaniști și arhitecți care văd întâi de toate oamenii, apoi clădirile, activiști pentru climă, natură și drepturile omului, muzicieni și artiști ai străzii”, spun organizatorii. Iar în restul anului încearcă prin diferite alte demersuri să se implice în comunitatea locală și să lucreze împreună cu autoritățile de fiecare dată când este nevoie pentru a inspira schimbări de lungă durată ale paradigmei prin care sunt gândite și clădite acum orașele noastre. Ne dorim, și o și facem de altfel, de câte ori avem ocazia, să ne implicăm în proiectele lansate de municipalitate – venim alături de alți actori locali, de alte asociații, cu soluții pe termen lung care să inspire și să justifice nevoia regândiri infrastructurii orașului astfel încât deplasarea cu bicicleta să fie una mai facilă și mai plăcută, astfel încât spațiile verzi să fie mai accesibile comunității și întreg centrul orașului să devină unul pietonal. În mod ideal o rută potrivită pentru mersul cu bicicleta nu trebuie în niciun caz să te oblige să te dai jos de pe ea, ci tocmai, să fie atât de facilă și accesibilă încât să te poți deplasa cu ușurință ață către destinație. Unde mai pui că bicicleta este cel mai practic mod de a te deplasa, cu care te poți opri fix în fața locului unde ai treabă. Și asta ori de câte ori dorești pe o rută”, spun cei de la Asociația Develop.
Au început pe vremuri cu eliberarea Pieței Schiller de mașini, timp de trei zile. „Nu a fost prima noastră alegere – inițial ne gândiserăm la strada Faurului – nici acum nu am renunțat de tot la această idee”, mărturisesc cei de la Asociația Develop. „Credem în continuare că Orașul de Jos este o comoară a Sibiului încă neluată în serios și nedezvoltată, însă dacă tragi cu ochiul un pic prin alte orașe să te inspiri și să vezi cum se poate transforma și acea parte a orașului vei descoperi un loc cu adevărat fascinant, ideal pentru mici buticuri, galerii de artă, spații alternative și mici terase cu localnici”, spun aceștia. Nu a fost însă să fie, și au ales Piața Schiller ca loc de desfășurare a evenimentului: „am plecat de la Planul de Mobilitate Urbană Durabilă lansat în anul 2017, unde se preconiza eliberarea tuturor piețelor centrale de mașini – și am vrut să dăm o mână de ajutor prin manifestul organizat de noi și să arătăm astfel cât de firesc este ca Piața Schiller să devină pietonală. Dacă treceți pe acolo fiți numai atenți cu câtă nonșalanță umblă grupurile de turiști pe carosabil după ce au depășit strada Tipografilor și se îndreaptă către Tunelul Generalului – pentru orice om care nu știe demersurile orașului, acel segment de stradă apare natural ca fiind o pietonală. Este un fenomen interesant de observat”, spun cei de la Asociația Develop. „Pe atunci se anunța că tot centrul orașului Sibiu va fi pietonalizat odată cu construcția parcărilor supraterane și subterane de la Piața Cibin și de la Gară și odată cu introducerea metodelor de transport eco în inelul central al orașului. Încet încet o parte din plan s-a întâmplat. Acum mai așteptăm cu entuziasm și eliberarea Pieței Schiller de mașini”, mărturisesc organizatorii evenimentului.
Timp de 3 ani Street Delivery Sibiu și-a avut reședința principală în Piața Schiller, „anul trecut însă am început să explorăm și varianta migrării în diferite spații ale orașului. Prea multe se întâmplă doar în spațiile deja convenționale ale orașului, prea multe evenimente, și prea similare unele cu altele. Noi ne-am dorit să ieșim un pic din tiparul de a organiza un festival. De altfel noi nici nu ne considerăm a fi un festival, ci mai degrabă un manifest prin care ne dorim să inspirăm necesitatea unui oraș mai atent la nevoile și bucuriile simple ale oamenilor. Așa am ajuns să căutăm diferite spații din oraș care s-ar potrivi cu valorile noastre, spații verzi, spații care merită pietonalizate, spații în care merită să fie amenajate terase, spații de joacă, de relaxare, sau spații unde este nevoie de activare culturală de calitate, prin artă și performance. Trebuie să recunoaștem că pentru noi cultura nu înseamnă mâncare și băutură, ci mai degrabă întâlniri și oportunități de explorare artistică, fie că este vorba de o expoziție, de un concert, de un happening sau pur și simplu de un prilej de discuție. Oamenii au nevoie de apropiere, de spații comune, în care să se întâlnească și să se privească, să sărbătorească”, spun organizatorii.
Tema Street Delivery Sibiu de anul acesta este tocmai spații comune. „Începând cu 18 septembrie timp de 5 weekend-uri, 5 spații ale Sibiului, se vor transforma în spații comune, ale noastre, ale tuturor oamenilor, în locuri de întâlnire în care să ne bucurăm de toamnă, de sunete și muzici, și în care să sărbătorim frumusețea orașului pur și simplu. Vor avea loc activități creative pentru copii, petreceri pentru adulți cu chef de dans, oportunități de cafea şi poveşti orăşeneşti, și prilejuri de a cunoaşte comunitățile oraşului, în 5 după amieze pe ritmuri muzicale”, promit organizatorii. Iar dacă plouă, „este doar apă”, mai spun aceștia.
Mai multe detalii despre manifestul Street Delivery găsiți pe pagina de Facebook sau Instagram Street Delivery Sibiu.