8.1 C
Sibiu
joi, aprilie 25, 2024

Psihoterapeut Domnica Petrovai: Împlinirea vine din profunzimea și grija față de relații. Mindfulness previne depresia

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Depresia are numeroase cauze, de la stres cronic, răspuns la experiențe traumatizante din trecut sau prezent, un abandon din partea unei persoane dragi sau abuz emoțional, critică, atac la persoană, agresivitate verbală până la epuizarea după ani de anxietate. Specialiștii recomandă „mindfulness” – starea de prezență conștientă, drept remediu și tehnică de prevenire pentru stările depresive.  Despre importanța reconectării cu noi înșine și principalele nevoi care odată îndeplinite ne ajută să trăim o stare de bine ne spune Domnica Petrovai, psihoterapeut, autoarea cărții Iubește și fii iubit/ă, fondator Mind Education și Școala pentru Cuplu.
 
Ce înseamnă mindfulness – vă rog să ne explicați cât mai simplu, ca să înțelegem în ce măsură acest lucru poate fi potrivit pentru viața fiecăruia dintre noi sau doar pentru cei care doresc să experimenteze o anumită stare?
Mindfulness este o stare de prezență, este capacitatea de a observa ce se întâmplă în mintea și corpul nostru fără să ne lăsăm „duși de val”, fără să fim reactivi. Suntem mai conștienți, empatici, răbdători și mai puțin impulsivi. Ești prezent când mănânci și simți gustul și mirosul mâncării, când faci duș sau te plimbi fără  să acorzi atenție și altor gânduri care nu au legătură cu ceea ce faci.
Poate fi considerat mindfulness un antidot la stările în care noi nu suntem în armonie cu noi înșine, ba dimpotrivă, trăim dezechilibre majore  în plan interior și chiar depresii?
Da, mindfulness-ul împreună cu psihoterapia, un stil de viață sănătos, mișcare, somn și re-conectarea în relații, este un bun instrument și pentru a preveni stările depresive sau anxioase și pentru tratamentul lor. Poate fi practicat și când avem sentimentul că nu ne putem opri mintea și gândurile, fie că sunt gânduri legate de viitor, îngrijorări, acele scenarii negative despre viitor sau reanalizăm ce s-a întâmplat în trecut.
„Mindfulness, în sensul său cel mai general, se referă la trezirea dintr-o viață trăită pe pilot automat și la faptul de a fi interesați de ceea ce experiențele noastre de zi cu zi ne aduc în atenție. Atunci când suntem mindful (conștienți) trăim aici și acum, suntem conștienți de propriile gânduri și sentimente, fiind, de asemenea, receptivi la cele ale oamenilor din jur.” (Daniel Siegel)
Ce considerați că ne comunică stările de depresie? Fugim de ceva, ne distrag atenția de la anumite lucruri pe care nu le acceptăm cu privire la propria persoană sau la ceilalți?
Depresia are mai multe cauze, ea poate să fie o reacție la un stres cronic ceea ce înseamnă că avem nevoie să învățăm să fim mai în controlul vieții noastre, starea noastră de bine să fie în grija noastră zilnică, prin ceea ce facem, prin recunoștință, prezență, grija față de nevoile noastre și față de relații. Sau depresia poate să fie și un răspuns la experiențe traumatizante din trecut sau prezent, un abandon din partea unei persoane dragi nouă sau abuz emoțional, critică, atac la persoană, agresivitate verbală din partea partenerului de viață sau din partea unui coleg. Adesea, o deconectare de noi și din relații o trăim ca o amenințare și pericol și se manifestă prin depresie. Depresia mai apare după ani în care am trăit cu anxietate și devenim epuizați și lipsiți de abilitatea de a avea grijă de sănătatea noastră mentală, emoțională. Frecvent, depresia apare și pentru cei care suferă de narcisism, de îndreptățire, tot din incapacitatea de a fi autonomi, empatici și responsabili.
Sportul este dovedit cel mai bun antidepresiv
Și atunci care este cea mai bună atitudine în astfel de situații? Să o acceptăm sau să evităm să ne adâncim prea profund în stările negative și să căutăm mai degrabă să facem lucruri care ne fac plăcere pe moment?
Să acceptăm disconfortul, fie că este tristețe, furie, frică, și să facem lucrurile de care avem nevoie în ciuda a ceea ce simțim. Mintea noastră are tendința de a evita disconfortul, însă evitarea întreține și amplifică depresia și anxietatea. O tehnică utilă este meditația zilnică de min 10-15 min și controlul îngrijorărilor și ruminațiilor (gândurile despre trecut), să ne propunem și vom reuși, după o perioadă, să ne gândim la problemele noastre un interval de timp specific, maxim 30 min. Ideea este să nu lăsăm mintea să producă gânduri catastrofale, negative și să le acordăm atenție tot timpul. Pare cea mai grea prescripție, însă este și cea mai utilă. O altă recomandare este sportul, care este dovedit a fi un foarte bun antidepresiv.
Cât de important este să stăm noi cu noi, pentru a ne reconecta cu noi înșine? Practic, care sunt principalele beneficii pe care le putem obține atunci când ne acordăm răgazul să petrecem timp pentru a ne cunoaște și a ne înțelege emoțiile?
Când suntem prezenți, conectați cu noi, ne vom accepta și înțelege mai bine, ne vom înțelege nevoile emoționale din spatele emoțiilor și gândurilor pe care le conștientizăm mai ușor. De exemplu, după o conversație dificilă cu partenerul sau colegul, dacă am fost reactivi și poate am criticat sau învinovățit, a ne lua un timp să ne înțelegem propria contribuție și responsabilitate personală în acel conflict este o foarte bună sursă de cunoaștere și înțelegere personală. Emoțiile și gândurile nu sunt cei mai buni sfătuitori în situații tensionate, conflictuale, însă sunt ghizi buni către propriile noastre vulnerabilități, puncte sensibile, nevoi neîmplinite sau abilități nedezvoltate.
Care credeți că sunt cele mai importante nevoi pe care fiecare dintre noi ar fi bine să le avem îndeplinite pentru a trăi stări de bine? La ce aspecte n-ar trebui nimeni să accepte compromisuri?
Fiecare dintre noi avem nevoie de un bun confort emoțional și mental, o bună sănătate mentală și fizică, relații de încredere și trainice, rezultate profesionale și personale care să ne dea sentimentul de competență, implicare și sens, și apartenență. Grija pentru sănătatea noastră mentală zilnică este esențială și practica prezenței este una dintre cele care sprijină cel mai bine starea de bine și o minte sănătoasă.
O minte curioasă va aduce bucurie și va menține vitalitatea
Cum putem să aducem mai multă bucurie în viețile noastre? Dați-ne câteva sugestii sau sfaturi care să ne ajute să fim mai fericiți și mai împliniți.
Aș începe cu practica recunoștinței zilnice, personale și în familie. A doua practică zilnică ar fi împărtășirea experiențelor plăcute, satisfăcătoare cu cei dragi. Din păcate, oamenii adesea împărtășesc experiențele neplăcute, dificile și uită valoarea conectării noastre cu noi și cei dragi prin experiențele care ne dau bucurie. Împărtășirea acestor experiențe creează legături mai profunde între oameni, mai ales că mintea noastră are tendința de a selecta și reține informațiile negative, avem nevoie de un efort pentru a privi viața în complexitatea ei, cu momentele de plictiseală, disconfort, încântare și cu curiozitate. O minte curioasă va aduce bucurie și va menține vitalitatea. Împlinirea vine tot din profunzimea și grija față de relații, dintr-o muncă cu sens și din a fi prezenți și a ne conecta cu cei din comunitatea noastră. Izolarea și însingurarea mențin o suferință zadarnică.
Conflictele nerezolvate duc la violență și conflicte interioare
Revenind la conceptul de mindfulness, în final, care ar fi principala tehnică pe care v-ați dori să o preluăm de aici și să o punem în practică zilnic, pentru un plus de atitudine pozitivă?
Aș propune două, una ar fi meditația simplă, prin exerciții de respirație, care ne reconectează cu noi, ne dă un spațiu de reflecție și introspecție și a doua ar fi prezența în conversațiile dificile; evitarea lor menține disconfortul și creează insecuritate în relația cu tine și cei din viață ta. Conflictele nerezolvate duc la violență și conflicte interioare. A-ți înțelege contribuția și partea de responsabilitate înseamnă a fi prezent, nu reactiv în disconfort și a ajunge să-ți descoperi propriile nevoi. Conversațiile inconfortabile în care suntem prezenți sunt una dintre cele mai valoroase surse de învățare despre noi și nevoile noastre de dezvoltare personală.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Încep înscrierile pentru școlile de poliție

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sibiu organizează recrutarea candidaţilor pentru admiterea în cadrul unităţilor de învăţământ postliceal din cadrul Ministerului...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect