11.2 C
Sibiu
vineri, aprilie 26, 2024

Cele mai noi informații despre Astra Zeneca: Aproape 400.000 de doze injectate în România, zero cazuri de tromboză

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Situația vaccinului Astra Zeneca este departe de a se fi lămurit la nivel european și global. În România, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, spune că 28% dintre persoanele programate la vaccinarea cu AstraZeneca nu au mai venit sau și-au anulat programarea. În același timp, un reprezentant al Agenției Europene a Medicamentului (AEM) afirmă că s-a descoperit o legătură între acest vaccin și trombozele manifestate de unii dintre cei vaccinați.

Publicitate

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare din România spune că la noi nu s-au înregistrat cazuri de persoane care să fi fost diagnosticate cu tromboză de „sinus venos cerebral” asociate cu vaccinarea.

„Sunt cazuri, de altfel extrem de rare, care merg de la o frecvenţă de la unu la 100 de mii, până la unu la un milion, în funcţie de numărul de cazuri raportate în fiecare ţară. Cred că trebuie să aşteptăm precizările Agenţiei Europene a Medicamentului, stabilirea frecvenţei, stabilirea unui profil de risc şi, de asemenea, recomandările pe care, repet, cu toţii le aşteptăm”, a spus Gheorghiță. El a precizat că peste 300.000 de români și-au anulat programarea la vaccinarea cu AstraZeneca sau pur și simplu nu s-au mai prezentat la vaccinare.

Publicitate

„Mai ales din perioada lunii martie, de când au început aceste semnale de evenimente tromboembolice, până la acest moment, au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre persoanele programate, care şi-au confirmat programarea, avem circa 99.000 de persoane care nu s-au prezentat, care şi-au anulat programarea, ceea ce reprezintă 28% dintre cei care confirmaseră programarea”. El este de părere că oamenii au nevoie de informații și înțelege reticența acestora de a se vacina. „Apreciem absolut firească şi legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Este nevoie de mai multă informare. Avem nevoie de mai multe informaţii oficiale de la Agenţia Europeană a Medicamentului şi pot să vă asigur pe toţi că şi noi, la rândul nostru, cei care luăm decizii, avem nevoie de mai multe informaţii”, a spus medicul Gheorghiță.

Un reprezentant al Agenției Europene a Medicamentului a afirmat că există o legătură între vaccinul AstraZeneca și cazurile de cheaguri de sânge raportate după administrarea acestuia. Marco Cavaleri, șeful strategiei pentru vaccinuri de la Agenția Europeană a Medicamentului, a precizat că este ”clar că există o legătură cu vaccinul, dar încă nu știm ce cauzează această reacție”. El a mai afirmat că există un număr mai mare de cazuri de tromboze cerebrale în rândul persoanelor tinere, vaccinate, decât se așteptau, raportat la populația generală.

Pentru moment, poziția oficială a agenției este fermă: ”legătura cauzală cu vaccinul nu este dovedită”. ”EMA este de părere că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19, cu riscul asociat de spitalizare și deces, sunt mai mari decât riscurile de efecte secundare”, a transmis pe 31 martie AEM.

Până în acest moment, în România s-au vaccinat cu AstraZeneca 389.712 de cetățeni români, nefiind înregistrat niciun caz de tromboză cerebrală. În total au fost administrate 3,4 milioane doze de vaccinuri, până la această dată. Vaccinul AstraZeneca este disponibil în centrele de vaccinare din 15 februarie. Din celelalte două vaccinuri s-au adminsitrat 253.187 doze (Moderna) și 2,77 milioane doze (Pfizer).

În ultimele 24 de ore, în România au fost administrate 54.949 doze de vaccin, dintre care 46.797 – Pfizer, 3.434 – AstraZeneca şi 4.718 – Moderna, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor. În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 184 de reacţii adverse – 27 de tip local şi 157 de tip general.

De la începutul campaniei de vaccinare, s-au înregistrat 11.436 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, 1.137 de tip local şi 10.299 de tip general. 84 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

Regele Charles este „foarte bolnav”. Starea monarhului este gravă, iar planurile de înmormântare sunt în curs de desfășurare

În timp ce mai multe surse au declarat că Regele Charles este optimist în ceea ce privește starea sa...

Locuri de muncă

spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect