-1.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Cu ce înlocuim ingredientele periculoase și cum putem pregăti o masă de Paști sănătoasă

Cele mai citite

Suntem în perioada în care toată lumea aleargă după cumpărături și pregătește bucatele pentru masa de Paști. Magazinele sunt pline, însă majoritatea ingredientelor pe care le vom folosi conțin conservanți sau alte substanțe ce ne pot face rău. Avem însă și alternative, mult mai sănătăoase, la îndemâna noastră.

Fie că ne referim la carne, ouă sau la celelalte ingrediente, trebuie să avem mare grijă ca atunci când le cumpărăm ele să fie proaspete. De asemenea este foarte important ca acestea să fie păstrate la frigider sau în locuri ferite de căldură și de razele soarelui. Cel mai mult însă ne vor da de furcă ingredientele ce urmează să le cumpărăm din supermarket.

Spre exemplu, dacă de obicei pentru colorarea ouălor foloseai coloranți alimentari din comerț, după fierberea acestora poți observa cu ușurință că și albușul a prins acea culoare. Acesta este un semn că substanțele chimice toxice din coloranții alimentari pătrund prin coaja oului.  Specialiștii din domeniul sănătății ne avertizează că, odată ajunse în corpul nostru, aceste substanțe, consumate chiar și în cantități mici, pot provoca reacții alergice. Ele pot duce la apariția tulburărilor de comportament la copii și, mai târziu, chiar la apariția cancerului. Tocmai de aceea folosirea acestor coloranți alimentari a început să fie interzisă de către autorități în diferite țări europene.

În locul acestora vă recomandăm să folosiți metode naturale de vopsire a ouălor cu ajutorul diferitelor coji, fructe sau tulpini de la anumite plante, așa cum încă fac  bunicile noastre la țară. In acest scop pot fi folosite frunzele de ceapă, morcovi, țelină, spanac, dovleac, fructe de padure, varză roșie, turmeric, șofron, ardei iute sau cafea.

Unul dintre cele mai folosite produse la prepararea cozonacului și a dulciurilor care nu lipsesc de pe masa de Paște este cacaua. Dacă citim cu atenție eticheta, care de multe ori este scrisă cu litere foarte mici vom afla cu stupoare că pe lângă cacao în compoziția produsului există și E 501 i și E 525.

E501 (ii) sau Carbonat acid de potasiu este un emulgator artificial, antiagregant și corector de aciditate. Denumit și Potasa acest aditiv se folosește la prepararea turtei dulci și este considerat inofensiv.

E 525 sau Hidroxidul de potasiu, cunoscut și sub numele de potasiu caustic (KOH), este un compus alcalinizant, ce are funcție de regulator de aciditate și adjuvant tehnologic sintetic. Se prezintă sub formă de bulgări, fulgi, bastoane sau alte forme de culoare albă sau aproape albă. Este foarte solubil în apă.

Hidroxidul de potasiu este utilizat pentru a facilita peelingul industrial al fructelor (îmbunătățește aspectul visual al acestora). Spre exemplu acesta face ca  măslinele să fie mai întunecate. El este folosit în compoziția diferitelor tipuri de lapte pentru copii, derivați din cacao, măsline negre, înghețată și suc de struguri.

În urma consumării acestui aditiv, despre care unii cercetători susțin că este inofensiv, există posibilitatea apariției unor senzații de arsură în gură, gât, stomac sau chiar și sângerări și boli. Nu este recomandat un consum excesiv de hidroxid de potasiu.

Însă, pentru a nu vă supune nici unui risc, cacaua poate fi înlocuită cu pudră de roșcove (carob) care are proprietăți majore pentru sănătate !

 Ingredientele obișnuite pot fi și ele înlocuite cu unele mai sănătoase. Spre exemplu în locul uleiului de floarea soarelui se poate folosi cel de măsline. Consumul de sare poate fi diminuat prin condimentarea mâncărurilor cu ierburi aromatice și mirodenii. In sosurile unde este nevoie de smântână se poate folosi laptele condensat sau iaurt cu puțină grăsime. Zahărul folosit la prepararea dulciurilor poate fi și el înlocuit cu miere, sirop de ștevie, arțar sau agave sau melasă. Însă orice indiferent de ingredientele folosite, nu uita că produsele dulci trebuie consummate cu moderație.

Dacă ne dorim să evităm problemele digestive de după Paște și o vizită la medic, este indicat să mâncăm cu moderație și înlocuirea unor feluri sau produse din meniu cu unele mai ușoare.  

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect