2.4 C
Sibiu
joi, decembrie 12, 2024

Sibienii de la vaccin.live lansează aplicația „Buletin electronic de vaccinare”, primul certificat de acest tip din Europa

Cele mai citite

Românii au la dispoziție primul document electronic din Europa care atestă statutul de vaccinare, realizat nu de stat, ci de o echipă privată. Este vorba despre sibienii care au realizat site-ul vaccin.live, în care sunt disponibile informații actualizate despre locurile disponibile în sistemul național de vaccinare.

Pagina vaccin.live oferă începând de astăzi o aplicație nou, numită „Buletin electronic de vaccinare”. Potrivit realizatorilor acestei aplicații, ea permite oricărui utilizator înregistrat să-și creeze un ”buletin” de persoană vaccinată, prin validarea CNP-ului în baza de date privind adeverințele electronice de vaccinare (RENV). O dată validat, utilizatorul poate crea un cod QR (buletinul electronic de vaccinare).

Pentru funcționarea aplicației nu sunt necesare alte informații în afară de o adresă de E-mail pentru înregistrare și introducerea CNP-ului și numărului de telefon cu care s-a efectuat programarea la vaccinare. Menționăm că CNP-ul și numărul de telefon nu sunt stocate, ele sunt folosite doar pentru validarea CNP-ului la RENV, ulterior se salvează doar ultimele 4 cifre ale CNP-ului. Opțional se pot introduce mai multe date personale în secțiunea ”Profil”, acestea nefiind necesare în procesul de validare și verificare.

În cadrul aceleași aplicații există și secțiunea „Verifică un buletin”. Astfel orice utilizator poate verifica un alt utilizator prin scanarea codului QR generat de către utilizatorul verificat (cu camera telefonului/tabletei).

Verificarea buletinul electronic poate fi făcută și de către organizatori de evenimente culturale sau sportive, unități comerciale (restaurante, baruri, hoteluri, etc.) și alte entități interesate.

Aplicația poate fi utilă într-un număr foarte mare de situații, atât pentru persoane private: întâlniri de business, întâlniri personale, evenimente private cu mai mulți invitați, etc., cât și pentru persoane juridice/instituții/organizatori de evenimente: unități de cazare, unități de alimentație publică (restaurante, baruri, cafenele, terase, cluburi), organizatori de nunți/botezuri, evenimente culturale (spectacole, concerte), evenimente sportive, evenimente publice (târguri, expoziții), evenimente politice (congrese, meeting-uri), evenimente religioase.

Este asigurată protecția datelor cu caracter personal, întrucât nu se afișează alte informații personale în afară de indicația ”cod QR valid” și ultimele 4 cifre din CNP-ul persoanei verificate, pentru o eventuală comparație cu documentul de identitate.

În acest moment aplicația funcționează ca aplicație web (prin accesarea https://vaccin.live), însă dezvoltatorii spun că vor fi disponibile în curând și aplicații pentru iOS și Android.

„Acest proiect susține efortul comun pentru stimularea imunizării populației prin simplificarea modului în care se face verificarea unei persoane imunizate complet,” spun cei de la Media Defender, care au creat aplicația.

Traian Oprean, unul dintre cei care au creat vaccin.live și acum buletinul de vaccinare spune că au dezvoltat aplicația într-un timp record, pentru a da o mână de ajutor:

„Scopul ei este de a îndemna cât mai multe persoane să se vaccineze, să putem reveni la o viață libera, așa cum era înainte de pandemie.

Prin această aplicație mă pot întâlni cu alte persoane fără a mai avea neapărat frica de infectare. Pot să-i rog frumos, dacă sunt vaccinați, să-mi confirme prin validarea vaccinării.”

La nivelul funcționalității, „buletinul” poate fi comparat cu viitorul „Certificat verde” emis la nivelul UE. „Nu știm dacă aplicația noastră este mai bună sau nu decât ce face UE, pentru că nu am văzut încă ce va face acea aplicație. Probabil că nu este suficientă datorită faptului că nu putem valida și persoanele imunizate prin infecție sau cei cu teste negative de Covid, întrucât nu avem acces la acele baze de date” ne-a explicat Traian Oprean.

„Prin faptul că am reușit să o finalizăm în aproximativ 3 zile și pentru că este deja funcțională, dăm o mână de ajutor până se lansează aplicația oficială”.

Vaccin.live – actualizat permanent

Harta interactivă privind locurile libere la vaccinare (vechea platformă) este în continuare disponibilă și actualizată, putând fi accesată din meniu ”Harta centre vaccinare”, pe site-ul vaccin.live.

Site-ul vaccin.live se află în acest moment pe poziția 109 în România și pe poziția 49.450 la nivel mondial, conform statisticilor oferite de Alexa. Până în acest moment am înregistrat peste 1,5 milioane de vizitatori unici cu 15 milioane de vizualizări, au fost create peste 250.000 de înregistrări pentru alerte din care au fost transmise peste 300.000 de notificări pentru locuri noi disponibile de vaccinare respectiv pentru noi centre publicate.

„Echipa vaccin.live depune eforturi considerabile pentru a asigura în permanență funcționarea platformei https://vaccin.live și pentru a oferi date actualizate și relevante. Acest serviciu este oferit gratuit. Toate costurile pe care le avem sunt suportate prin donații de către utilizatori”, transmit cei de la Media Defender, compania care se află în spatele site-ului vaccin.live.

Publicitate
Ultimele știri

Expoziție de hărți, din secolele XIX-XX, la Brukenthal

Vineri, 13 decembrie, ora 14:00, va avea loc în „Sala cu arcade”, Palatul Brukenthal, Piața Mare 4, Sibiu, vernisajul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect