1.2 C
Sibiu
vineri, aprilie 19, 2024

SIDA – cea mai gravă boală cu transmitere sexuală/ Interviu DR. Victoria Bîrluțiu

spot_imgspot_imgspot_img
Cele mai citite

SIDA sau Sindromul Imunodeficienței Dobândite este una dintre cele mai grave boli cu transmitere sexuală, având dimensiuni catastrofale în toată lumea. SIDA acționează asupra organismului gazdă prin distrugerea progresivă a sistemului imunitar, iar odată ce își pierde capacitatea de autoapărare, organismul cedează. Nu se cunoaște numărul real al persoanelor gazdă, însă se presupune că la fiecare 6 secunde o nouă persoană se infectează. Doctor Victoria Bîrluțiu, medic primar Boli Infecțioase, în cadrul Spitalului Județean Sibiu, oferă mai multe informații despre această maladie incurabilă.

SIDA continuă să rămână o boală netratabilă, dar cu toate astea cercetările pe acest segment sunt foarte intense. Care sunt noutățile medicale la momentul actual?
În domeniul tratamentului infecției HIV se fac cele mai mari investiții în descoperirea de tratamente noi, de clase de medicamente cu acțiune diferită față de cele aflate în uz, în dorința găsirii de soluții terapeutice pentru pacienții care dezvoltă rezistență la medicația anterioară. Pe planul prevenirii infecției prin introducerea unui vaccin eficient, cercetările continuă fără a avea încă un astfel de vaccin eficient. Pentru creșterea complianței pacienților la tratament, se merge tot mai mult pe o formulă cu cât mai puține tablete sau chiar o tabletă pe zi.
SIDA reprezintă practic ultimul stadiu al infectării cu virusul HIV. Cum ne putem da seama că avem acest virus, care sunt simptomele?

Infecția HIV are ca stadiu final al bolii SIDA, sindromul de imunodeficiență dobândită, care nu are manifestări specifice ci este de fapt dominat de manifestările infecțiilor apărute la un organism a cărui capacitate de apărare este prăbușită sever, în paralel cu scăderea în greutate importantă, febră, diaree inexplicabilă, de lungă durată. În acest stadiu, pacienții pot prezenta tuberculoză cu localizare infrecvent pulmonară- ci mai degrabă la nivelul ganglionilor, meningită tuberculoasă, infecții severe date de bacterii care în condiții obișnuite nu determină îmbolnăviri la un pacient cu apărare normală, cancere – cancer de col uterin, limfoame, sarcom Kaposi, infecții cu virusuri, de exmplu citomegalovirus, cu afectarea vederii și orbire, toxoplasmoză cerebrală etc. Până la acest stadiu, persoana poate să aibă o stare de sănătate aparent perfectă și descoperirea virusului să fie absolut întâmplătoare, cu ocazia testării pentru angajare sau la cerere, dacă persoana respectivă are un partener sexual infectat HIV.
Cum se transmite virusul HIV, la ce aspecte trebuie să fim atenți atunci când avem cunoscuți bolnavi?

Infecția cu virusul HIV are trei căi majore de transmitere: cel mai frecvent, vorbim de transmiterea sexuală, atât heterosexuală cît și homosexuală sau bisexuală, transmiterea prin contactul cu sângele unei persoane infectate – cale eliminată din punctul de vedere al serviciilor medicale, dar posibilă prin tatuaje, peercing, manichiură, pedichiură cu ace, respectiv obiecte utilizate în comun cu persoanele infectate HIV, risc de transmitere prin utilizarea de droguri intravenos folosind aceleași seringi – și transmiterea de la mamă la făt sau calea verticală, dacă gravida nu primește tratament specific, naște natural și alăptează, situație pe care o putem preveni prin testarea gravidei în primul trimestru de sarcină sau în cazurile în care nu s-a efectuat, se va efectua obligatoriu la naștere. Legat de faptul că avem cunoscuți infectați HIV, nu trebuie să vă faceți probleme, virusul nefind transmisibil prin utilizarea în comun a băilor, toaletei, veselei, conviețuirea fără contact cu sîngele acestora sau sex protejat.
Ce se întâmplă în organism după îmbolnăvirea cu HIV, prin ce faze trece un bolnav până la punerea diagnosticului de SIDA?

De la momentul pătrunderii în organism, virusul poate determina o fază trecătoare, neobligatorie, de infecție acută, la câteva săptămâni de la ajungerea virusului în organism, care se manifestă total nespecific, ca o urticarie, creșterea tranzitorie în dimensiuni a ganglionilor, ca o viroză respiratorie, hepatită, uneori ca o meningită virală. La acel moment, anticorpii pentru HIV nu sunt prezenți în sânge și diagnosticul nu se poate susține cu analiza obișnuită Ac HIV, însă e bine să repetăm testul la 3 și 6 luni sau să efectuăm o analiză mai sensibilă, dacă suspiciunea de HIV se menține. Perioada care trece până la manifestările sugestive pentru infecție este de 6 ani, până la 12-13 ani și chiar mai mult. Din momentul intrării virusului în organism, are loc o luptă permanentă între organism, care nu reușește să elimine virusul și slăbește constant prin scăderea numărului de leucocite numite limfocite CD4 pe care virusul le atacă, ducând la scăderea numărului lor în mod constant până în stadiul SIDA, când apar infecțiile de care am vorbit anterior, cancerele, infecții cu ciuperci rezistente la tratamentele uzuale, tuberculoză.
Cum se manifestă SIDA, la ce complicații se ajunge?

În stadiul SIDA, pacientul, în absența tratamentului, poate supraviețui 6 luni-2 ani, manifestările fiind cele pe care le-am descris anterior. Tratamentul specific a ameliorat prognosticul acestei etape și al infecției în general, durata de supraviețuire actualmente fiind similară cu cea a populației generale. Importantă este diagnosticarea precoce a infecției și inițierea tratamentului specific.
Ce măsuri preventive considerați că ar trebui să pună în practică populația?

Măsurile rezidă din căile de transmitere: evitarea în special a raporturilor sexuale neprotejate, cu parteneri multipli, a consumului de droguri, evitarea pentru cei care îngrijesc persoane infectate a contactului cu sângele acestora, inclusiv cu secrețiile în care pot fi striuri de sânge-mă refer la salivă, secreții respiratorii etc. Femeile gravide ar fi bine să accepte testarea rapidă pentru a exclude orice risc privind transmiterea infecției la copil.
Care este rata de îmbolnăviri și decese în județul Sibiu?

La nivel național se confirmă anual cazuri noi de HIV. Pot spune că pentru Sibiu nu există asocierea bolii cu consumul de droguri și calea de transmitere rămâne cea sexuală dominantă. Cazuri noi în 2013 – 11 cazuri, iar anul acesta au fost diagnosticate 4 cazuri noi. Din nefericire, am avut în 2014 și 3 decese. În ansamblu, nu avem o cazuistică importantă comparativ cu alte județe, dar cazurile noi sunt la tinerii din segmentul 20-30 ani, la vârsta la care transmiterea sexuală și lipsa comunicării cu partenerul rămâne cea mai delicată problemă.

spot_img
spot_img
Ultimele știri

Avertisment: Țepele continuă la telefon. „Vă sună Ionescu Alexandru”

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a atras atenția, joi, că tentativa de fraudă în care apelanții se dau angajați...
spot_img
Shortcode field is empty!

Știri pe același subiect