7.4 C
Sibiu
luni, mai 12, 2025

Șapte bolnavi de hepatită virală C vor urma tratament fără interferon

Cele mai citite

Șapte dintre sibienii care suferă de hepatită virală C și ciroză hepatică C vor urma tratament fără interferon după ce dosarele lor au fost aprobate de către comisia special constituită la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În județul Sibiu s-au depus 26 de dosare, însă 19 sunt încă în curs de soluționare.
Tratamentul se deruleaza inițial pe o perioadă de 90 de zile, după care urmează un nou set de analize, iar, în funcție de rezultatul acestora, se continuă până la 12 luni, perioadă în care se estimează că pacientul se va vindeca.
Depunerea dosarului se face după efectuarea unor analize, în baza unor vouchere care se distribuie de către medicii de familie. Setul obligatoriu de investigații se poate face doar la laboratoarele acreditate în acest sens, în județul Sibiu fiind un singur astfel de laborator, situat pe Calea Dumbrăvii, nr.30, în municipiul Sibiu.
Potrivit reprezentanților Casei Județene de Asigurări de Sănătate, în județul nostru s-au distribuit până acum un număr de 80 de vouchere pentru analize medicale necesare tratamentului fără interferon, cel mai probabil posesorii acestora urmând a-și întocmi dosarele necesare inițierii procedurii.
În prima etapă, și-au putut depune dosarele pacienții aflați într-un stadiu avansat al bolii.
Potrivit procedurii stabilite de către CNAS, pentru accesul la tratament, pacientul cu hepatita C şi ciroză hepatică C se adresează, în primul rând, medicului de familie.
Cu bilet de trimitere de la acesta şi cardul de sănătate, se va prezenta pentru consultaţie şi evaluare la un medic specialist. În urma evaluării, dacă acesta corespunde criterilor de eligibilitate conform protocolului elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii, pacientul va primi voucherul pentru investigaţiile necesare la dosarul de aprobare. Voucherul va fi utilizat pentru efectuarea setului de investigaţii necesare în unul dintre laboratoarele agreate de furnizorul tratamentului fără interferon. Rezultatul primit de la laborator va fi înmânat medicului curant care, dacă în urma investigaţiilor stabileşte că pacientul corespunde criteriilor de eligibilitate, întocmeşte dosarul pentru aprobarea tratamentului şi îl înmânează pacientului. Pacientul va depune dosarul la Casa de Asigurări cu care se află în relaţie contractuală medicul curant, iar Casa de Asigurări Judeţeană are obligația să transmită dosarul la CNAS. Ulterior, tot Casa de Asigurări judeţeană va transmite pacientului decizia comisiei. În cazul în care dosarul este aprobat, pacientul merge cu decizia de aprobare la medicul curant, care îi va elibera prescripția medicală.
Diana Stancovici

Publicitate
Ultimele știri

Deschiderea sezonului moto la Sibiu

Motocicliștii sibieni dau startul unei campanii de conștientizare în trafic – 17 mai, o zi dedicată siguranței rutiere și...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect