Connect with us

Sănătate

Directorii Ambulanţei Sibiu, nemulţumiţi de regionalizarea serviciilor şi de lipsa de personal: “Care sună primul, scapă!”

Odeta Veştemean

Publicat

pe

ambulanta 017

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Sibiu consideră că populaţia va avea de suferit în urma regionalizării serviciilor.  Directorul medical al ambulanţei, Alina Tărnăuceanu susţine că din cauza lipsei de personal, viaţa sibienilor care sună la 112 va fi pusă în pericol.

 

“Poate să sune macabru, dar e vorba de o selecţie mai mult sau mai puţin naturală: care sună primul, scapă, chiar dacă nu e foarte gravă solicitarea lui. Şi asta din cauză că există lipsă de personal. Sigur, nu suntem întotdeauna atât de repede la caz precum ne-am dori. Cu atât mai rău va fi de acum înainte. Şi cred că nu ar fi necesar să moară câţiva oameni ca să demonstrăm că medicina de urgenţă nu se poate regionaliza chiar aşa în zece zile”, a declarat Alina Tărnăuceanu, director medical SAJ,  într-o conferinţă de presă.

De asemenea, directorul SAJ Sibiu, Ovidiu Luca, spune că această reformă în sănătate nu poate fi realizată într-un timp atât de scurt, iar existenţa unui singur dispecerat zonal va avea rezultate foarte proaste, din cauză că ar trebui gestionate apelurile de pe o arie geografică foarte extinsă, fiecare judeţ având propriile particularităţi şi urgenţe. 

“Suntem de acord cu necesitatea reformei sistemului de sănătate, dar nu considerăm că aceasta se poate realiza într-un timp atât de scurt şi în niciun caz de sus în jos (…)Organizarea operativă a SAJ printr-un dispecerat unic la nivel de zonă este practic imposibilă, datorită teritoriului extrem de vast arondat”, spune Ovidiu Luca, directorul SAJ Sibiu. 

Potrivit unui proiect legislativ al Ministerului Sănătăţii, aflat în dezbatere publică, serviciile judeţene de ambulanţă se reorganizează în 8 servicii regionale de ambulanță, ce vor avea în subordine 33 de servicii județene de ambulanță, staţii, substaţii şi puncte de lucru.

 

 

Comentează

Scrie un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *