Recent a ajuns la Sibiu „Caravana Primelor 1000 de zile”, un amplu program de conştientizare a importanţei alăptării şi nutriţiei pentru mamă si copil, în primii ani de viaţă. Printre vorbitorii prezenţi la eveniment s-a numărat şi Adina Iancu, educator perinatal certificat de Asociația SAMAS, care a acceptat să ofere sfaturi pe această temă şi cititorilor ziarului Sibiu 100%.
Prezentă la Sibiu, Adina Iancu le-a explicat viitoarelor mame că alăptarea este mai mult decât o modalitate de a-ţi hrăni bebeluşul abia născut. Alăptarea este o continuare naturală a ciclului normal de reproducere, iar bebeluşii tind să se hrănească instinctiv de la sân. Totuşi, mamele care nu au mai trecut prin experienţa alăptării trebuie să înveţe ce au de făcut, pentru a nu se descuraja şi abandona această practică prematur. În calitate de educator perinatal, vorbitoarea a explicat că cele mai multe mame vor să alăpteze, ratele de iniṭiere a alăptării sunt mari, însă numărul femeilor care alăptează exclusiv scade vertiginos în primele luni de viaṭă ale copilului. Succesul alăptării depinde foarte des de încrederea și hotărârea mamei, un aport important avându-l şi apropiaţii care o pot susţine pentru a continua alăptarea pe termen lung.
Pregătirea pentru alăptare în timpul sarcinii
Viitoarele mame care îşi doresc să alăpteze bebeluşul, pot încă din timpul sarcinii să se informeze cu privire la procesul alăptării. Principalele sfaturi oferite de Adina Iancu în acest sens sunt următoarele:
• participă la cursuri de alăptare – vei afla multe lucruri, vei putea viziona filmuleṭe ṣi vei întâlni alte mămici care au acelaṣi ṭel.
• adună, citește cât mai multe informaṭii din surse bine documentate (La Leche League, Jack Newman)
• petreceṭi cît mai mult timp alături de femei care îṣi alăptează bebeluṣii.
Cum îṭi îngrijeṣti sânii pentru alăptare
Ỉn timpul sarcinii, sânii se pregătesc singuri, acinii glandulari ṣi celulele care vor produce lapte se înmulṭesc, numărul vaselor de sânge de la nivelul sânilor creṣte, iar cel mai bun lucru este să nu se intervină în acest proces natural prin care organismul se pregăteşte pentru alăptare. Adina Iancu susţine că este bine să se evite spălarea sânilor cu săpun sau în exces, pentru a nu îndepărta substanṭele naturale produse de acele glande micuṭe care se observă pe areola mamară (glandele Montgomery). În plus, sânii mai sensibili este recomandat să fie lăsaţi la aer cât mai mult timp, fiind recomandată evitarea purtării de sutiene sau haine prea strâmte, care îi pot irita. Folosirea prosoapelor sau frecarea mameloanelor, în speranṭa că nu vei avea ragade (răni) este de evitat. Ragadele se formează prin poziṭionarea incorectă a bebeluṣului la sân, însă trec în momentul în care bebeluṣul este ataṣat corect. Vorbitoarea a mai explicat că, atunci când vine vorba despre alăptat, mărimea sânului nu contează, forma ṣi mărimea acestuia fiind date de ṭesutul adipos. Glanda mamară propriu-zisă (care produce laptele) este compusă din 15-25 lobi dispuṣi radial în jurul areolei, iar la nivelul mamelonului există canale (5-10) prin care iese laptele.
………………………………………………………………………………………………………………………………….
3 paṣi simpli pentru alăptare
Iniţierea alăptării imediat după naştere (chiar imediat!)
Alăptarea frecventă exclusivă (fără separarea mamei de copil, în situaţii de genul „asistenta a fost drăguţă şi mi l-a luat peste noapte să-i dea supliment de lapte praf”)
Alăptarea corectă, bebeluşul prinzând corect sânul (atenţie la poziţia şi ataşarea bebeluşului la sân!)
……………………………………………………………………………………………………………………………………
Laptele produs de mamă în primele zile, suficient pentru hrănirea nou-născutului
Nou născutul are rezerve nutritive, rezerve pe care şi le face în ultimele săptămâni de sarcină, iar colostrul este suficient, fiind singurul aliment care ar trebui să ajungă în burtica bebeluşului. Adina Iancu a explicat că stomacul unui nou născut are în primele zile capacitatea de 2-7 ml., adică exact cât produc sânii femeii în primele 3 zile de la naştere. De altfel, acest colostru are un rol foarte important în nutriţia şi creşterea imunităţii nou-născutului, fiind steril, iar elementele nutritive pe care le conţine sunt perfect adaptate nevoilor copilului. De asemenea, acesta are efect laxativ, ajută la accelerarea eliminării meconiului (primul scaun al copilului), contribuind totodată la stabilirea unui echilibru corect al florei bacteriene din tubul digestiv al sugarului. Colostrul protejează sugarul împotriva infecţiilor, fiind bogat în anticorpi. Indiferent de modul de naştere (natural sau cezariană) fiziologia producerii laptelui este aceeaşi.
„Totuşi, datorită faptului că la cezariană mobilizarea femeii/iniţierea alăptării/frecvenţa cu care bebeluşul este adus la sân este întârziată, poate avea un efect negativ asupra instalării lactaţiei. De aceea, cereţi să vă fie adus bebeluşul frecvent la sân sau încercaţi să stimulaţi sânii prin muls manual, aveţi grijă ca bebeluşului să nu i se ofere laptele cu biberonul pentru a evita confuzia şi refuzul sânului şi veţi putea alăpta fără probleme”, susţine Adina Iancu.
Alimentaţia mamei care alăptează, suplimentată zilnic cu 500 de kcal
În alimentaţia mamei care alăptează este esenţială o dietă bogată în substanţe nutritive, echilibrată, bazată pe calitate şi nu pe cantitate, pentru o productie eficientă şi un lapte matern îmbogăţit. Mama care alăptează are nevoie de 500 kcal în plus, deoarece producerea laptelui necesită un consum ridicat de energie. De aceea, se impune ca mama să se hranească echilibrat şi bogat nutritiv (fructe, legume, cereale integrale, seminţe, nuci, migdale etc.).
„Pentru stimularea și mentinerea lactației mama trebuie ca, pe lângă o alimentaţie bogată în nutrienţi să se asigure că bebelusul este ataşat corect, iar sânul este drenat eficient şi să adauge în fiecare zi voie bună, încredere şi multă dragoste. Mamele care alăptează au nevoie de o dietă care să conţină atât alimente pentru trup, cât şi pentru suflet. Cea mai mare satisfacţie a mamei este să-şi vadă copilul crescând cu hrana propriului trup”, mai spune Adina Iancu, educator perinatal.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă (fără apă sau ceai) până la 6 luni ale sugarului şi continuarea până la 2 ani şi peste, atât cât mama şi copilul îşi doresc.
………………………………………………………………………………………………………………………………..
Beneficiile pentru sănătate ale laptelui matern
mese echilibrate nutrițional
laptele uman conține niveluri de vitamine și minerale adecvate pentru copilul sănătos, la termen, fiind în continuă schimbare – de la începutul hrănirii, până la capăt, de la hrănire la hrănire și de la o zi la alta
o anumită protecție împotriva infecțiilor comune ale copilăriei – diaree si pneumonie – cele doua cauze principale ale mortalității infantile la nivel mondial
o mai bună rată de supraviețuire în timpul primului an de viață, inclusiv un risc mai mic de moarte subită a sugarului
un risc mai mic de aparitie a următoarelor boli: boala celiacă, diabetul, scleroza multiplă, cancerul la copii, boli tiroidiene autoimune, apendicita, osteoporoza, boli cardiovasculare, boala Crohn, colita, artrita reumatoidă juvenilă, obezitate, amigdalite, otite, boli atopice și astm
creşte coeficientul de inteligență
la prematuri scade riscul enterocolitei ulceronecrotice şi al retinopatiei
sugarii alăptaţi au alergii mai puţine şi mai puţin grave
sugarii alăptaţi răspund mai bine la efectele vaccinurilor
gustul poate fi influenţat de alimentaţia mamei, obişnuind sugarul cu gusturi diferite din alimentaţia familiei
musculatura feţei şi obrajilor, dentiţia se dezvolta armonios, avantajând dezvoltarea vorbirii
………………………………………………………………………………………………………………………….
Va urma