În administrarea polenului trebuie să ţinem cont de mai multe aspecte. Dacă nu avem (sau nu ştim că avem) nicio afecţiune, ci dorim să-l consumăm datorită aportului de nutrienţi de înaltă calitate, atunci putem să consumăm zilnic o linguriţă, dimineaţa pe stomacul gol, cu un pahar cu apa (plată, de fântână sau de izvor) cu 2-3 picături de zeamă de lămâie (ce are rolul de a sparge exina – învelişul grăunciorului de polen) sau cu un suc natural de fructe. Mulţi oamenii au alergii la polen. Trebuie să ştiţi că majoritatea alergiilor la polen sunt date de „polenul aeropurtat”, polenul anaemophil (polenul purtat de vânt) şi nu de polenul procesat de albinuţe. Totuşi există oameni care fac alergii şi la polenul cules de albine (alergii respiratorii, alergii alimentare). Deoarece unele grăuncioare de polen au aspectul de „buzdugan”, „micro-ace” a învelişului (exinei), pot da dureri de stomac persoanelor cu afecţiuni ale stomacului. Acestor persoane se recomandă consumul de polen după masă. Polenul îl găsim în comerţ sau la apicultori, crud – congelat sau uscat. Trebuie să ţinem cont că prin uscare polenul îşi pierde nu doar apa ci şi uleiuri volatile şi din principiile active. Dacă am achiziţionat polen crud-congelat, îl păstrăm mai departe în congelator, iar de fiecare dată când dorim să-l consumăm, luăm doza necesară direct din congelator. Studii întreprinse pe calitatea polenului arată că polenul poate fi congelat şi decongelat de 3 ori fără a-şi pierde proprietăţile, cu condiţia să nu stea foarte mult timp decongelat înainte de recongelare. Dacă avem o afecţiune despre care am auzit sau/şi citit că polenul ne-ar ajuta, atunci trebuie neapărat să luăm legătura cu un medic cu competenţe apifitoterapeutice (apiterapeut) să stabilească doza, perioada de timp, modul de administrare. Vă aşteptăm cu drag şi mai multe informaţii şi la Târgul de Produse Tradiţionale din Muzeul Satului! Apicultor: drd.ing.Doşteţan Cornelia Membră în conducerea Societăţii Române de Apiterapie e-mail:[email protected] www.reteteapicole.cabanova.com www.apicole.eu 0742.18.98.65
Cele mai citite
Cick
Ultimele știri
FOTO/VIDEO: Chef-ul sibian Rareș Moga, locul 5 la Campionatul European de Bucătari
Chef-ul sibian Rareș Moga a participat în finala celei de-a 8-a ediţii a Campionatului European de bucătari specializaţi în...




