3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Alăptarea, crucială pentru sănătatea copilului

Cele mai citite

Venirea pe lume a unui copilaș e un miracol, și orice părinte își dorește ce e mai bun pentru puiul său. Astfel, părinții îl vor crește cu toată dragostea, îl vor proteja, îl vor educa și îi vor asigura toate condițiile necesare dezvoltării lui. Viața alături de bebeluș va începe cu alăptarea, mama oferindu-i la pieptul său alimentul ideal. Și totuși, de ce nu este văzută alăptarea ca primordială?
„Beneficiile alăptării sunt enorme”
Conform OMS, bebelușul trebuie atașat la sân din prima oră de viață și de aici se continuă legătura fizică atât timp cât e posibil. Crucială este alăptarea exclusivă până la 6 luni, bebelușul atingând astfel nivelul optim de creștere, sănătate și dezvoltare. Cu toate acestea, la nivel mondial studiile arată că doar 40% dintre bebeluși sunt alăptați în primele 6 luni de viață. În România, doar 20% dintre mame alăptează exclusiv până la vârsta de 6 luni, procentul scăzând pe măsură ce copilul se apropie de 2 ani.
În Sibiu, am întâlnit din ce în ce mai multe mămici informate, iar medicul Eduard Egri consideră că educația antenatală este esențială și începe în cabinetul medicului de familie. Astfel, medicul se poate mândri cu un procent ridicat de paciente care alăptează, aproximativ 70-80%, doar 1 din 10 mămici oferă formula, din motive medicale.„Beneficiile alăptării sunt enorme, începând cu reducerea riscului de supraponderabilitate, prevenirea bolilor alergice, astmului, dermatitei atopice, reduce riscul de moarte subită, de leucemie, de diabet tip II. Și mai mult, compoziția laptelui matern se poate modifica pe parcursul lactației sau a unei zile, adaptându-se la nevoile de moment ale sugarului,” declară dr. Egri Eduard, medic specialist medicină de familie.
Consilier în alăptare: „proaspetele mame pot întâmpina multe probleme în ceea ce privește alăptarea”
Odată cu nașterea bebelușului, se naște și mama. E greu începutul, emoțiile sunt mari, mai ales la primul copil. „Problemele pe care le pot întâmpina proaspetele mame în ceea ce privește alăptarea sunt multe, dar cele mai des întâlnite sunt atașarea incorectă și transferul inadecvat de lapte către copil. De aici, decurg tot felul de consecințe atât pentru mama (ragade, dureri, depresie, frică, neîncredere în sine etc), cât și pentru bebeluș (supt ineficient, agitație, gaze, plâns etc)”, spune Lucia Albu, consilier în alăptare. De știut, însă, că orice problemă legată de alăptare are o rezolvare pe care părinții o pot găsi fie la un medic informat, fie la un consultant.
Pe lângă problemele legate de alăptarea propriu-zisă cu care se poate confrunta o proaspătă mămică, mai sunt și cele sociale. Alăptatul în public este văzut diferit în funcție de nivelul de cultură și de înțelegere al fiecăruia. „ În momentul în care sânul este privit ca sursa de hrană a copilului și nu ca obiect sexual, iar mama e subtilă și decentă atunci când alăptează, ne încadrăm în normalitate”, crede Lucia Albu.
La ora actuală, o proaspătă mămică din Sibiu pleacă din maternitate cu un sprijin minim în ceea ce privește alăptarea. „Începutul alăptării mele a fost la o zi după naștere și nu eram pregătită fizic și psihic să alăptez. A fost un început greu, născând prin cezariană, trebuia să mă refac fizic pentru a ajunge la bebe. Una dintre asistentele de pe neonatologie, la rugămintea mea, a venit în salon și mi-a arătat cum trebuie să pun copilul la sân”, ne spune Ana- Maria, mama lui Filip.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO/VIDEO – Protest după alegeri: „Tinerii vă spun în cor/Nu votați un dictator”

Peste 300 de tineri protestează, luni seara, în Piața Universității,, împotriva candidatului la președinție ajuns în turul doi cu...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect