Vă confruntați cu mâncărime supărătoare a ochilor, vă curge nasul în mod exagerat, fără să fiți răciți sau lăcrimați din senin? S-ar putea să vă confruntați cu alergia la ambrozie, o afecțiune de care suferă tot mai mulți sibieni. Care sunt cauzele, ce modalități de tratament există și cum putem preveni alergia la ambrozie ne spune dr. Corina Porr, medic primar alergologie si imunologie clinică.
În această perioadă, tot mai mulți sibieni se confruntă cu așa-zisa alergie la ambrozie, o afecțiune despre care nu se cunosc foarte multe lucruri. Despre ce este vorba?
Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o buruiană care a fost denumită popular iarba de paragină, deoarece apare în locurile lăsate în paragină. În anii trecuți, aceasta determina alergie în țara noastră și în zona Sibiului excepțional, dar în ultimii ani oamenii s-au sensibilizat, iar în prezent această alergie este prezentă frecvent în țara noastră, cu manifestări foarte severe și deranjante. În Timișoara, locul în care au apărut primii sensibilizați în țara noastră, aceasta se găsește în concentrație de 15 ori mai mare comparativ cu Germania. Această sensibilizare mare se poate explica datorită faptului că multe terenuri agricole au fost lăsate în paragină, iar buruiana le-a invadat, dar și datorită defrișărilor din sectorul silvic.
Care sunt simptomele caracteristice acestei alergii și cum poate fi pus un diagnostic concret în acest sens?
Ambrozia determină forme moderate și severe de conjunctivită alergică, rinită alergică, care de multe ori se pot asocia. De obicei, în fazele inițiale pacienții își ignoră simptomele sau le pun pe seama unei răceli care nu mai trece și atunci se alarmează. Aceștia pot manifesta: mâncărime la nivelul nasului și ochilor, lăcrimare, roșeață a ochilor, nas înfundat, strănuturi repetate și curgere abundentă apoasă de nas. Ulterior, aceștia pot dezvolta chiar și astm bronșic, iar în acest caz pacienții pot acuza greutate în respirație care îi sperie, tuse, șuierat de piept.
Diagnosticul cel mai ușor, rapid și neinvaziv, constă în efectuarea testului cutanat alergologic, care oferă un răspuns în maxim 30 minute, dar acesta se efectuează doar de către medicul alergolog.
Care persoane sunt mai expuse riscului de îmbolnăvire?
Persoanele alergice în general au o predispoziție crescută de a dezvolta rapid alergie și la Ambrosie. Dar aceasta poate să apară și la cei fără alergii în antecedente, ca și primă manifestare. Cel mai frevent, pacienții care se prezintă cu această alergie au vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani.
Există boli care își pot înăspri manifestările în urma contactării acestei alergii?
Persoanele care prezintă afecțiuni respiratorii pot prezenta o înrăutățire a acestora. Din păcate, pacienții care suferă de rinită alergică au o calitate a vietii foarte precară, de multe ori mai gravă comparativ cu a celor astmatici. Acuză permanent stare de agitație și nervozitate, copiii neputând frecventa școala, iar în rândul adulților este prezent absenteismul de la locul de muncă. Aceștia descriu prezența cutiilor întregi de șervețele consumate zilnic. În cazul pacienților astmatici, aceștia pot face crize frecvente și severe de astm, care pot duce chiar la insuficiență respiratorie ce necesită internare și, respectiv, spitalizare.
Ce metode de tratament există?
Trebuie tratată fiecare afecțiune în parte, respectiv rinită, conjunctivită și astm alergic. Tratamentul este în principal medicamentos, în urma acestuia manifestările dispărând complet dacă este urmat pe toată durata de înflorire a acestei buruieni, respectiv lunile iulie și sfârșitul lui octombrie și chiar în luna octombrie . Din fericire, există și terapie specifică imună, care constă în administrarea unui vaccin specific de Ambrosia pe o perioadă de minim 3 ani și maxim 5 ani. Acesta se poate administra pe cale injectabilă o dată pe lună sau se poate pune sub limbă zilnic. Daca până în urmă cu un an indicația pentru acest vaccin era doar pentru cei care aveau aceste acuze cel puțin 2 ani consecutiv, în prezent societatea europeană de alergologie recomandă administrarea acestor vaccinuri de la primele simptome.
La ce complicații se poate ajunge dacă nu este depistată la timp? Există posibilitatea să treacă de la sine?
Din păcate această alergie nu trece de la sine, ca nicio altă alergie, dar după vârsta de 60 ani acuzele se pot diminua. Complicații pot să apară, mai frecvent astmul bronșic, dar acesta poate să apară și independent, nu neapărat ca și complicație, iar în fazele avansate poate avea consecințe nedorite. Pot să pară și otita și sinuzita.
Ce recomandări practice aveți pentru cei care au dezvoltat alergie la ambrozie?
Cel mai util ar fi să se prezinte la medicul alergolog pentru a beneficia de un diagnostic corect si de o terapie eficientă. Oamenii ar trebui să își curețe zonele verzi de buruieni , prin smulgere și nu prin cosire, deoarece acestea se pot înmulți foarte mult, iar în cazul terenurilor mari ideală ar fi erbicidarea lor. Un lucru simplu pe care pot să îl facă cei alergici la această buruiană este să își aerisească locuințele dimineața devreme sau seara, deoarece concentrația maximă de polen în aer este la prânz, când ar trebui închise geamurile.
Cum poate fi prevenită alergia la ambrozie și ce putem face pentru a ne spori imunitatea?
În țara noastră Ambrosia nu este o plantă de carantină și nu este combătută de autorități. În Europa, aceasta e combătută mecanic și chimic de către autorități. Populația ar trebui să curețe zonele verzi lăsate în paragină, fapt care ar diminua prezența acesteia și, în consecință ar diminua și costurile pentru această afecțiune.