3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Aplicațiile tip Tik Tok, un pericol real de dependență psihică pentru copii

Cele mai citite

Aplicațiile care oferă filme de scurtă durată în ritm alert sunt tot mai apreciate de copii și de tineri, lucru care poate afecta comportamentul lor în viața de zi cu zi, susțin specialiștii. 
Nu este prima dată când un produs de succes al industriei IT este criticat de psihologi și specialiștii din educație. Aplicații precum Tik Tok și cele care imită acest tip de producții de filme de scurtă durată de la Facebook sau You Tube generează un deficit de atenție care poate afecta comportamentul copiilor în viața de zi cu zi. Psihologii atrag atenția asupra numărului mare de copii care preferă să urmărească un video de câteva secunde decât un film întreg, cu mai multă informație și mai consistentă, lucru care le poate genera probleme severe de comportament, relevă The Wall Street Journal.
Explicațiile psihologilor sunt cât se poate de serioase. Cei mici se obișnuiesc tot mai mult să privească videouri scurte, în  ritm alert, iar acest lucru le afectează răbdarea, dorind să primească instant o răsplată, fără a înțelege că unele lucruri necesită timp. Cea mai periculoasă consecință este legată de faptul că realitatea devine plictisitoare pentru acești copii, după ce ei petrec mult timp pe rețelele de socializare, unde numărul filmulețelor devine infinit.
Mai mult decât atât, numărul aplicațiilor care au preluat modelul TikTok, în care sunt expuse utilizatorilor videouri scurte și dinamice, este în creștere, suficient pentru ca tinerii să fie tot mai atrași de acestea.
Din perspectiva psihologică, efectele sunt numeroase: copilul este predispus să dezvolte probleme cum ar fi întârzieri de dezvoltare intelectuală sau emoțională, lipsa empatiei, depresie, anxietate ori tulburări ale somnului și lipsa concentrării. Regiunea cortexului prefrontal, responsabilă pentru controlul comportamental și pentru efectuarea proceselor cognitive, se dezvoltă complet în jurul vârstei de 25 de ani, iar această dependență provoacă greutatea copiilor de a se adapta la lume reală.
Jurnaliștii de la The Wall Street Journal au efectuat o investigație care a vizat aplicația TikTok. S-au creat 100 de conturi false, oferindu-le fiecăruia vârste, sexe, locații și interese diferite. Roboții au fost programați să  urrmărească videoclipurile care aveau legătură cu interesele lor programate, dar care nu au fost niciodată introduse în aplicație. Rezultatele au confirmat în cele din urmă faptul că aplicația folosește inteligența artificială pentru a-i „servi” fiecărui utilizator filmulețele din categoriile cele mai urmărite, pentru care a petrecut cel mai mult timp. Acest lucru nu face altceva decât să genereze dependență de această activitate și repulsie față de alte activități mai plisctisitoare. Mintea copilului intră într-un cerc vicios din care iese foarte greu atunci când se confruntă cu viața reală.
Inițial, Tik Tok s-a lansat cu ajutorul clipurilor video care nu erau mai lungi de 60 de secunde, un produs care a cucerit pur și simplu audiența formată din copii și tineri. Ulterior, aplicația a extins timpul la 3 minute, iar acum timpul maxim a urcat până la 10 minute. Succesul acestui tip de media i-a determinat pe cei de la You Tube să lanseze și ei un produs similar, Shorts, care a început să captiveze audiența formată din publicul tânăr.
Psihologii expplică succesul acestor aplicații de filme scurte prin reacțiile de tip recompensă, care conduc la secreția de dopamină. La polul opus, problemele reale de la școală sau din viața de zi cu zi vor deveni tot mai greu de rezolvat, din cauza lipsei de recompense rapide, cum se întâmplă cu filmulețele Tik Tok.
Specialiștii spun că părinții ar putea să limiteze efectele asupra creierului copiilor lor dacă ar reuși să controleze timpul petrecut pe telefon, inclusiv printr-un program zilnic, prin interzicerea ecranelor în timpul meselor, prin activitățile în aer liber și prin practicarea de jocuri care necesită timp îndelungat, care să obișnuiască creierul copiilor cu așteptarea unui rezultat pentru un timp îndelungat.

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: A murit Gheorghe Vaida, antrenor de tenis de masă la Romgaz Mediaș

Antrenorul Gheorghe Vaida, care a descoperit-o pe multipla campioană Andreea Dragoman, a încetat din viață.Anunțul a fost făcut pe...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect