Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră în prezent aspartamul drept „posibil cancerigen pentru om”. Acesta este un îndulcitor artificial folosit în băuturi răcoritoare și nu numai.
Mai mulți experţi au concluzionat că îndulcitorul este „posibil cancerigen pentru om” (grupul 2B în cadrul clasificării), însă doza zilnică considerată sigură rămâne neschimbată, notează Reuters.
„Nu sfătuim companiile să-şi retragă produsele şi nici nu sfătuim consumatorii să stopeze complet consumul”, a declarat dr. Francesco Branca, directorul Departamentului de Nutriţie, Sănătate şi Dezvoltare din cadrul OMS, în timpul prezentării a două evaluări ale acestui îndulcitor. Centrul Internaţional de Cercetare în domeniul Cancerului (IARC), agenţie specializată a OMS, a evaluat pentru prima dată nivelul de risc al aspartamului.
Printre alte produse clasificate în acest grup se numără extractul de aloe vera sau acidul cafeic, a transmis Paul Pharoah, profesor de epidemiologie a cancerului la centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles, SUA.
În ce produse găsim aspartamul
Aspartamul este încorporat în băuturile cu conţinut scăzut de calorii, cum ar fi sucuri „light”, alimente gata preparate, gumă de mestecat, gelatină, îngheţată şi cereale pentru micul dejun, precum şi în medicamente, cum ar fi pastile pentru tuse şi alte produse, precum pasta de dinţi.