7.4 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Astăzi să fim ceva mai „inimoși”. Ziua Mondială a Inimii

Cele mai citite

La nivel mondial, anual se înregistrează, potrivit Fundației Cardiologilor Români, 17,3 milioane de decese cauzate de boli cardiovasculare, iar acest număr este în continuă creştere. Până în 2030, dacă nu se vor adopta măsuri imediate, se aşteaptă ca 23 de milioane de oameni să moară an de an, din cauza acestor afecţiunilor.

În fiecare an, 29 septembrie marchează Ziua Mondială a Inimii, eveniment organizat la nivel internaţional de World Heart Organization. Prin acest eveniment, se dorește creşterea gradului de conştientizare a populaţiei globului asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare. Și, totodată, determinarea treptată a unei schimbări în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.

Ce trebuie să facem pentru o inimă sănătoasă

Cătălina Costache. Foto: Arhiva personală

Am rugat-o pe Cătălina Costache, Președinte Executiv al Fundației Polisano, să ne spună cum putem să avem grijă de noi, de inima noastră și de siguranța cardiologică a copiilor noștri.

„Ziua Mondială a inimii are o semnificație aparte și e importantă, în special, în conștientizarea, atât a adulților, cât și a copiilor, în privința riscurilor la care suntem expuși. Mai ales că  multe boli ale inimii pot fi prevenite. Desigur, nu este neaparat cazul malformațiilor cardiace, ca de exemplu ale copiilor de care ne ocupăm noi, dar această conștientizare e importantă pentru diagnosticarea la timp a acestor posibile afecțiuni. Ce putem face fiecare dintre noi? În primul rând, cred că e nevoie de un stil de viață sănătos și să fim permanent în legătură cu medicul de familie și cu cardiologul, care să îndrume și monitorizeze, ca prevenție. În ceea ce privește inimioarele copiilor, îi îndemn atât pe părinți, cât și pe educatori, pe profesorii de sport, care vin în contact cu copiii, să fie atenți la orice semn ar putea arăta o afecțiune și să îi îndrume pe copii la pediatri sau la cardiologi pediatri, care ar putea să îi diagnosticheze. Aparent, de multe ori aici sunt unele semne care ar putea trece neobservate. Chiar astăzi discutam cu mămicile că multe dintre malformații au fost descoperite întâmplător, cu ocazia unei răceli sau pneumonii. Răceala prelungită, transpirația excesivă, faptul că nu ia copilul suficient în greutate, învinețirea tegumentelor, acestea pot fi semne ale unor probleme cardiace. Am enumerat doar câteva dintre ele, care ar trebui să alerteze și să ne conștientizeze să ajungem cu copilul la un cardiolog pediatru, pentru liniștire și prevenție.”

Fundația Polisano din Sibiu a sprijinit, de peste șapte ani, peste 300 copii cu malformaţii cardiace congenitale să beneficieze de intervenţii chirurgicale care le-au salvat viaţa. Majoritatea operaţiilor au fost realizate cu ajutorul unor echipe medicale înalt calificate, benevole, din Anglia, Germania şi Suedia.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

Nicolae Ciucă demisionează din funcția de președinte al PNL

Candidatul PNL la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă, și-a anunțat luni demisia din funcția de președinte al partidului.„Dragi români, vă...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect