17.9 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 19, 2025

Atenție ce bucate cumpărați pentru masa de Paște

Cele mai citite

După cele 40 zile de post, trebuie să fim atenți la ce și cât mâncăm de Paști. Consumul excesiv de carne de miel sau de ied, ouă, brânzeturi, cozonac, duce la creșterea numărului celor care cad victimă toxiinfecților alimentare.
Amănuntele fac diferența și de aceea trebuie să fim scrupuloși atunci când cumpărăm produsele pe care le pregătim pentru masa de Paște. Recomandări privind aprovizionarea cu alimente specifice acestor sărbători vin și de la Colegiul Medicilor Veterinari din Sibiu. Una dintre cele mai importante este ca oamenii să procure cele necesare pentru Sărbătorile Pascale din spaţii special amenajate şi autorizate, evitând comerţul stradal.
Documente obligatorii pentru vânzarea de carne

Marfa comerciantului de carne de miel sau de ied trebuie să fie însoțită de următoarele documente:
– avizul medicului veterinar
– certificat de sănătate publică veterinară şi poartă marca de sănătate, care atestă că animalele, carnea şi organele obţinute în urma sacrificării, au fost supuse examenelor veterinare înainte de sacrificare  precum şi după sacrificare iar în urma rezultatelor nu au fost identificate boli transmisibile de la animale la om sau alte aspecte care ar putea prezenta un risc pentru sănătatea consumatorilor
Carnea de miel și proprietățile ei
Greutatea ideală a unui miel pentru consum trebuie să fie cuprinsă între 14 şi 16 kilograme, deoarece carnea mieilor conţine mult colagen, este indigestă şi poate produce disconfort alimentar. Potrivit nutriţioniştilor, în carnea de miel se găsesc acizi graşi Omega 3, aliaţi în prevenirea maladiilor cardiovasculare, ea reprezentând o sursă importantă de nutrienţi indispensabili corpului. În plus, carnea de miel este o sursă esenţială de zinc, întăreşte imunitatea, grăbeşte vindecarea rănilor, intervine în metabolismul celular şi în sinteza ADN-ului şi ARN ului.  Este bogată în vitaminele B3 şi B12, conţine şi carnitină, un aminoacid esenţial, rar întâlnit în alte tipuri de carne, care are rolul de a stimula metabolismul, îmbunătăţeşte activitatea splinei şi a rinichilor, înlătură starea generală de slăbiciune. În pofida proprietăților, nutriționiști recomandă un consum moderat al cărnii de miel. Consumul în exces poate cauza riscul de pancreatită acută, riscul de gută (inflamaţia articulaţiilor) sau creşterea nivelului de acid uric. Persoanele care știu că au colesterolul ridicat ar trebui să se priveze de plăcerea de a mânca miel.
Oul – altă vedetă a meselor de Paști 
Colegiul Medicilor Veterinari din Sibiu spune că ouăle destinate comercializarii vor fi marcate obligatoriu cu codul producătorului, format din iniţiale care reprezinta ţara, judeţul, un număr de ordine în cadrul judeţului, data ouatului (ziua şi luna) şi o cifră în faţa codului ţării care va indica metoda de creştere, astfel :
cifra 0 – pentru ouă de găină care se cresc ecologic.
cifra 1 – pentru ouă de găină care se cresc în aer liber;
cifra 2 – pentru ouă de găină care se cresc în hale la sol;
cifra 3 – pentru ouă de găină care se cresc în baterii (cuşti, îmbunătăţite)
Data valabilităţii minime trebuie stabilită la maxim 28 de zile de la ouat.
 
Producătorii, comercianţii şi consumatorii de ouă, trebuie să respecte următoarele :

  • valorificarea ouălor de consum numai în spaţii şi unităţi autorizate şi supuse controlului sanitar veterinar, marcate, însoţite de document de conformitate, care să ateste salubritatea acestora şi sistemul de creştere a găinilor;
  • se interzice depozitarea și expunerea în vederea comercializării a ouălor în aceleaşi locuri cu alte produse alimentare nepreambalate sau în spaţii necorespunzatoare care pot duce la alterarea sau contaminarea acestora;
  • este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită şi a ouălor de raţă;
  • păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 4 până la 14 grade Celsius;

Avantajele consumului de ouă                     
Oul, unul dintre cele mai hrănitoare alimente, este o sursă perfect echilibrată de proteină şi grăsimi uşor digestibile. Bogat în nutrienți, un ou cu masa de 50 gr are o valoare energetică de 90-100 calorii, echivalentă, ca valoare nutritivă, cu aproximativ 150 gr lapte, 40 gr carne sau 20 gr brânză uscată.
Condițiile de comercializare a produselor lactate
Brânza, cașul, smântâna, untul și toate produsele lactate trebuie să fie obţinute din lapte crud, iar comerciantul trebuie să facă dovada că acestea au fost preparate în condiţiile respectării normelor de sănătate şi igienă. Producătorul să deţină:

  • document de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzare directă şi sau, vânzare cu amănuntul, eliberat de D.S.V.S.A Sibiu;
  • actul de indentitate;
  • atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor agricole; carnet de sănătate personală;
  • fişa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar din localitate;
  • produsele să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului /culorii, mirosului, gustului ori consistenţei;
  • să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, valabilitatea, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ sticla pentru lapte, cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.

Avertisment pentru comercianți
„Personalul de specialitate din cadrul D.S.V.S.A. judeţene, efectuează controale şi asigură asistenţă de specialitate în toată perioada premergătoare Sărbătorilor de Paşti, prioritar, la obiectivele considerate cu risc alimentar ridicat (unităţi de sacrificare, pieţe agroalimentarte, carmangerii, depozite alimentare, hiper şi supermarketuri, restaurante, pensiuni turistice, locuri de agrement. În derularea acestor acţiuni serviciile sanitare veterinare vor colabora cu alte instituţii judeţene D.A,J. D.S.P, I.P.J. C.P.C. şi cu autoritaţile locale cu scopul de a asigura populaţiei produse alimentare de calitate, salubre şi pentru a le proteja sănătatea” se arată într-un comunicat de presă, semnat de  Dr. Penţea Ioan Viorel –  Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu.
 

Publicitate
Ultimele știri

Sibienii se întorc cu un punct de la malul mării: Farul – FC Hermannstadt 1-1

FC Hermannstadt a remizat, scor 1-1, în partida disputată sâmbătă după amiaza în deplasa cu Farul Constanța.Sibienii au avut...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect