Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu (ADIEco) avertizează sibienii despre pericolul contaminării pe scară largă în cazul în care materiale de protecție, precum masca sau mânușile de unică folosință, sunt aruncate în tomberoanele pentru materiale reciclabile.
Asociația ADI Eco, care coordonează colectarea deșeurilor de pe raza localităților membre, a transmis un semnal de alarmă în legătură cu aruncarea materialelor de protecție sanitară, generate de epidemia de coronavrus. Aceste articole nu trebuie aruncate în tomberoanele de reciclare, ci numai la cele negre. Sibienii sunt rugați să dezinfecteze mânerele tomberoanelor.
„Rugăm toți cetățenii să dea dovadă de înțelegere și să respecte întocmai măsurile dispuse de către autorități.
În vederea limitării pe cât posibil atât a contaminării membrilor familiei, cât și a personalului de salubrizare care are obligativitatea de a asigura colectarea și sortarea deșeurilor chiar și în situația instituirii stării de urgență, facem apel la populația care nu se află în izolare la domiciliu sau în carantină și care utilizează în scop preventiv măști de protecție pentru față și mănuși, să NU procedeze la aruncarea acestora în recipienții destinați colectării separate a deșeurilor reciclabile de platic/metal sau hârtie/carton. Deșeurile reciclabile ajung în stațiile de sortare, unde sunt separate pe categorii de către lucrători, manual, astfel că riscul la care sunt expuși este foarte mare. Dacă o singură mască sau o mănușe sunt contaminate, se poate declanșa un întreg lanț de îmbolnăviri.
Măștile de protecție pentru față și mănușile se vor arunca în recipienții special destinați pentru colectarea deșeurilor reziduale, adică în pubela neagră!
Suplimentar, cetățenii care locuiesc în gospodării individuale și care manevrează pubelele de gunoi din curte în fața casei și înapoi în curte sunt rugați să utilizeze mănuși de protecție și să dezinfecteze mânerele pubelelor. Mănușile folosite de operatorii de salubrizare nu protejează și cetățenii! Operatorii de salubrizare manipulează un număr mare de pubele zilnic, astfel că riscul de contaminare este unul ridicat.
Dacă avem grijă de noi, trebuie să avem grijă și de cei din jurul nostru!”, transmite ADI Eco Sibiu.