2.4 C
Sibiu
joi, aprilie 10, 2025

Azi este Ziua Mondială de Luptă împotriva Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive (BPOC)

Cele mai citite

Astăzi este marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Bronhopneumopatiei Cronice Obstructive (BPOC), o boală pulmonară care, pe măsură ce se agravează, duce la insuficiență respiratorie, afectare cardiacă și chiar deces.

„Respirația este viață! Alege să ai plămâni sănătoși!”

Sloganul din acest an subliniază importanța sănătății pulmonare pe parcursul vieții, a intervențiilor preventive timpurii precum și cea a diagnosticării precoce a acestei afecțiuni.

Aproape 600 de pacienți au fost spitalizați cu diagnosticul BPOC la nivelul Spitalului de Pneumofitiziologie Sibiu, de la începutul anul 2023. De asemenea, în ambulatoriul de specialitate al spitalului au fost consultați 3725 de pacienți cu BPOC, procent ce semnifică o treime din numărul consulturilor efectuate pe parcursul anului 2023, se arată în comunicatul de presă.

„Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu are în permanență inițiativa organizării acțiunilor de conștientizare a populației cu privire la factorii de risc asupra apariției bolilor pulmonare, în condițiile în care unele dintre acestea sunt prevenibile, așa cum este și cazul BPOC. De asemenea, prin aceste evenimente dorim să atragem atenția și asupra consecințelor devastatoare pe care tutunul le are asupra sănătății, fumatul fiind cauza principală a BPOC. Așa cum accentuăm de fiecare dată, componenta de informare a populației și de prevenire este la fel de prioritară ca tratarea bolnavilor, astfel încât încercăm în permanență să oferim servicii cât mai utile pentru comunitate”, spune Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

BPOC este o boală ce afectează bronhiile (bronșita cronică), dar și plămânii (emfizem pulmonar) și face dificilă evacuarea aerului din plămâni, deoarece căile respiratorii se îngustează, determinând dificultăți de respirație, tuse cronică și expectorație.

Fără tratament, BPOC determină reducerea prematură și severă a capacității respiratorii și avansează către probleme cardiace, dar și alte boli cronice (insuficiență respiratorie cronică), ori afectare psihică (depresie), amețeală și confuzie, izolare socială. Cazurile severe necesită oxigenoterapie în mod continuu.

Urmărește Sibiu 100% în Google News

Publicitate
Ultimele știri

Elena Lasconi vine cu acuzații grave. „Un apropiat a fost filat de Potra. Am cerut protecția SPP”

Elena Lasconi a acuzat că a cerut protecția SPP după ce un apropiat de-al său a fost urmărit de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect