După ce a apărut în presa națională informația conform căreia județul Sibiu ar fi pe lista celor care au fost depistate ca având câteva focare de infecție cu bacteria E.Coli, inspectorii Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu au făcut verificările necesare și au declarat că în cazul Sibiului nu este o problemă de risc la sănătatea publică.
Escherichia Coli verotoxigenă, pe scurt E.Coli, a fost descoperit pe suprafața a 3 carcase de ovine de la un abator din Județul Sibiu. Măsura dispusă în acest caz este de tratament termic pentru carnea și organele de la abatorul în cauză, înainte de a fi consumate. Inspectorii DSVSA Sibiu au mai declarat că acest caz nu presupune o situație de risc la sănătatea publică.
„Prezența Escherichia Coli verotoxigenă, pe suprafața carcaselor de ovine la care am făcut referire anterior nu presupune existența unei situații de risc la sănătatea publică din jud. Sibiu. Pentru astfel de situații măsurile care se impun a fi luate sunt clar reglementate la punctul 8, Secțiunea I, Capitolul I, Anexa nr. 2 la Ordinul Președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor nr. 35/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a acțiunilor strategice în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, respectiv în cazul izolării E. coli verotoxigene (VTEC) în probele recoltate de pe suprafaţa carcaselor de bovine şi ovine, la nivelul abatoarelor, carnea şi organele vor fi supuse tratamentului termic înainte de a fi consumate, nefiind supuse restricţiilor sanitare veterinare, măsuri ce sunt dispuse de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, operatorului economic în cauză”, se arată în comunicatul emis de DSVSA.
Reamintim că bacteria E.Coli a fost descoperită în carnea de oaie, vită, pasta de mici şi lapte din mai multe restaurante, magazine şi abatoare din ţară. Mai multe informații citește aici.
Publicitate




