Unii îl preferă gătit, alţii tăiat mărunt în salate. Şi unii şi alţii ştiu ei ce ştiu! Cei care-l preferă gătit, bănuiesc că îşi mai pierde din proprietăţi, de exemplu vitamina C pe care o conţine se deteriorează la foc. Cei care-l preferă crud, în salate, să nu uite că are o cantitate destul de mare de acid oxalic şi nu prea este indicat copiilor nefiert. Există şi voci de cunoscători care spun că, din contră, tocmai prin fierbere acidul oxalic se transformă în cristale care se depun în rinichi. Dar, oricum l-am mânca, spanacul este un aliment-medicament excelent de primăvară, deoarece revigorează organismul prin aportul de fibre vegetale, proteine, caroten, vitamine B1, B2 şi C, fier, calciu, fosfor.
Fierul pe care-l conţine îi conferă proprietăţi terapeutice în anemii, iar fibrele vegetale i-au câştigat titlul de „măturica stomacului”, pe care-l curăţă şi îmbunătăţeşte digestia. Despre spanac se ştie că previne bolile cardiovasculare, scade colesterolul, detoxifică, previne cancerul de colon, creşte imunitatea. Dar, se ştie mai puţin că, prin conţinutul de luteină contribuie la sănătatea ochilor, ba chiar previne cataracta. Şi nu este numai o măturică a stomacului, ci şi a danturii, pe care o curăţă de tartru, cu condiţia să fie consumat crud şi îndelung mestecat. Spanacul previne temuta boală Alzheimer prin conţinutul de acid folic şi hrăneşte creierul prin cel de potasiu.