3.1 C
Sibiu
luni, noiembrie 25, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Boala de reflux gastroesofagian – cauze, simptome, tratament

Cele mai citite

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE) este o afecțiune digestivă cronică. Se produce când conținutul din stomac ajunge în esofag, iritând mucoasa acestuia. Afecțiunea poate apărea la orice vârstă și la ambele sexe.
Aproape 40% din populație prezintă reflux simptomatic cel puțin o dată pe lună, insa nu putem sa punem diagnosticul de BRGE, decat daca simptomele apar cel putin de 2 ori saptamana. Este o boală subdiagnosticată deoarece o mare parte din pacienți recurg la metode naturiste sau merg la farmacie și își cumpară medicație fără rețetă.
 
Care sunt cele mai frecvente cauze?
Una dintre cauzele frecvente ale refluxului gastroesofagian este hernia hiatală – situație în care o porțiune din stomac trece în torace. De asemenea, toate condițiile în care presiunea intraabdominală este crescută favorizează refluxul gastroesofagian: obezitatea, sarcina, alimentația dezordonată, etc.
De multe ori, refluxul este determinat și de consumul unor alimente precum ciocolata sau alte dulciuri concentrate, dar  și citrice, băuturi carbogazoase, cafea și prăjeli. O altă cauză este reprezentată de fumat și anumite medicamente.
 
Care sunt simptomele bolii?
Simptomul principal al afecțiunii este pirozisul: senzația de arsură ce apare în coșul pieptului, retrosternal. Este declanșat de contactul mucoasei esofagiene cu conținutul acid refulat din stomac. Acest simptom este prezent la peste trei sferturi dintre pacienți.
 
Alte simptome includ regurgitații alimentare și acide, durere în piept, răgușeală, tuse seacă.
 
Cum se pune diagnosticul?
De cele mai multe ori, diagnosticul este foarte simplu, bazat pe prezența simptomului caracteristic – pirozisul, fără a necesita alte explorări.
În anumite cazuri (precum: pacienții care primesc tratament și totuși simptomele persistă, persoanele care au risc mai mare pentru boli organice), se recomandă endoscopia digestivă superioară.
 
Complicații
Această afecțiune frecventă și relativ banală poate prezenta complicații. Cazurile diagnosticate și netratate sau cele tratate inadecvat pot duce la: inflamația esofagului, îngustarea acestuia, ulcerații și chiar sângerări esofagiene, până la cancer esofagian.
 
Ce trebuie să facem dacă avem boala de reflux?
Tratamentul refluxului gastroesofagian este adaptat de la caz la caz. Astfel, tratamentul poate fi unul simplu, bazat doar pe regim alimentar sau un tratament complex – regim alimentar, tratament medicamentos și chiar chirurgical.
De multe ori, modifiări simple ale stilului de viață reprezintă cel mai bun mijloc de a controla refluxul gastroesofagian. În ceea ce privește tratamentul medicamentos, va fi recomandat de către medic.
Ce înseamnă un regim alimentar corect atunci când avem BRGE?
Pacientul trebuie să mănânce ceea ce știe că tolerează și să evite alimentele care îi vor da reflux. Nu ne putem aștepta să dispară refluxul, chiar dacă se ia și tratament medicamentos, dacă nu se înlătură factorul care îl declanșează.
Este indicat ca persoanele cu reflux (și nu numai) să consume mese mici și regulate (4-5/zi), să evite mesele abundente,  în special seara târziu și să nu se întindă în pat 30-40 de minute după ce au luat masa. Dacă refluxul apare și noaptea, să doarmă cu capul mai ridicat.
 
La cine să se adreseze pacientul?
Pacientul trebuie să se adreseze medicului de familie sau specialistului de medicină internă. Ulterior, dacă este cazul, medicului specialist gastroenterolog.
 

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

„Legionar”, cel mai căutat cuvânt pe DEX online în noaptea alegerilor. Ce alte cuvinte au mai fost căutate

„Legionar” a fost cel mai căutat cuvânt de către români, în noaptea de duminică spre luni, conform unei indexări...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect