-0.8 C
Sibiu
marți, noiembrie 26, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

Bolile grave nu dau întotdeauna simptome!

Cele mai citite

Vezi bine? Echipa iMed din Sibiu se va ocupa pentru ca tu să vezi viaţa cu ochi buni!
Chiar dacă nu ai probleme cu vederea, este indicat să-ţi faci un consult oftalmologic o dată la doi ani dacă ai sub 45 de ani şi o dată pe an dacă ai depăşit această vârstă. De ce? Pentru că multe afecţiuni oculare nu au simptome la început, iar printre ele se numără unele grave cum sunt: glaucomul, retinopatia diabetică, degenerescenţa maculară şi tumorile oculare. Simptomele care ar trebui să te trimită de urgenţă la oftalmolog, ne vor fi prezentate de echipa de medici oftalmologi din cadrul Clinicii iMed Oftalmologie din Sibiu (în spatele Dispensarului Cedonia). În cazul în care prezentaţi una sau mai multe simptome dintre cele prezentate mai jos, fă-ţi o programare la unul dintre medicii oftalmologi din cadrul Clinicii iMed pentru un examen oftalmologic complet!
Urgenţa: Vedeţi flash-uri luminoase, numeroase puncte negre, ‚,musculiţe” ce plutesc în câmpul dumneavostră vizual, o umbră sau “o perdea” gri ce afectează vederea periferică!

Dr. Bianca Laslău: Acestea pot fi simptome ale unei dezlipiri de retină. Persoanele care au miopie, cele care au suferit un traumatism ocular sau o intervenţie chirurgicală intraoculară (inclusiv chirurgia cataractei), cele care au degenerescenţe periferice retiniene sau afecţiuni inflamatorii grave ale ochiului sunt mai predispuse să dezvolte această patologie care, netratată prompt şi corespunzător, poate să ducă la pierderea permanentă a vederii.
 
 
Urgenţa:  Pierderea temporară şi bruscă a vederii!

Dr. Rodica Ghe. Lascu: Vederea este afectată în tulburările vasculare oftalmice, unde sunt prezenţi factorii de risc cardiovasculari, arterosclerotici.
Amauroza fugace: Este nedureroasă, cu scădere monoculară a vederii, care poate fi totală sau sectorială. Aceasta este o întunecare a vederii pacientului. Scăderea de vedere durează numai secunde, dar poate dura ore şi va fi rezolvată complet.
Ocluzia arterei centrale a retinei şi a ramurilor: Obliterarea acută se poate produce brusc, uneori în timpul somnului, alteori după un efort sau fără cauză determinată. Ea se traduce subiectiv printr-o pierdere completă a vederii ochiului, a cărui arteră s-a obliterat. Se pot constata anterior tulburări prodromice ca senzaţii trecătoare de ceaţă.
Ocluzia venei centrale a retinei: Debutul este de cele mai multe ori brusc, vederea este întunecată ca o ceaţă groasă, care se instalează deseori în cursul nopţii, alteori ziua, în câteva ore. Mai rar, în ziua precedenta debutului, bolnavul acuză oarecare simptome premergătoare, ca senzaţie de fum sau de puncte negre în câmpul vizual. Frecvent, bolnavii acuză cefalee şi dureri periorbitare.
Neuropatia ischemică anterioară: Este o afecţiune vizuală caracterizată prin pierderea bruscă a acuităţii vizuale şi a câmpului vizual la un ochi şi urmată secundar de atrofie optică şi amputare permanentă a câmpului vizual. Este considerată ca accident vascular afectând nervul optic. De obicei progresează către celălalt ochi, în timp. Leziunea oculară este ireversibilă după 90 minute!
Urgenţa: Durere persistentă la nivelul ochilor!

Dr. Mihai Petcu: Majoritatea afecţiunilor oculare nu dor (glaucomul cronic, degenescenţa maculară etc), însă există şi situații în care pacienții pot simţi durere la nivelul ochilor şi anume în: glaucomul acut, conjunctivite, keratite, uveite, ochi uscați, eroziunea corneei (zgârietura) sau alte traumatisme oculare sau chiar cancer ocular. Orice leziune la nivelul ochilor trebuie analizată de un oftalmolog, în special dacă printre simptomele manifestate se numără roşeata ochilor şi durerea care dureză mai mult de 15 – 20 de minute. Una dintre dotările clinicii iMed este Laserul Yag, aparat ce permite realizarea unui orificiu la nivelul irisului pentru drenajul umorului apos la pacienții cu atac de glaucom (cu presiune intraoculară foarte mare și durere oculară intensă)
Urgenţa:  Ochii sunt inflamaţi, roşii, iar privirea înceţoşată!

Dr. Malvina Grigorie: Diagnosticul pozitiv al ochiului roşu, hiperemia conjunctivală, necesită un examen atent al ochiului şi al anexelor oculare, efectuându-se întotdeauna bilateral şi comparativ. Acesta este unul dintre motivele frecvente de prezentare în serviciile de urgenţă. În timp ce unele afecţiuni care însoţesc ochiul roşu sunt benigne, altele sunt grave şi necesită îngrijire medicală de urgenţă, atunci când înroşirea ochiului este însoţită de modificări ale vederii.
Roşeţa oculară poate fi izolată sau asociată cu alte semne oculare şi poate să aibă cauze oculare diferite. Dintre afecţiunile beningne, autolimitante fac parte conjunctivitele care pot fi: virale, fungice sau alergice. Roşeaţa oculară poate să ascundă şi afecţiuni grave cum ar fi: uveita, sclerita, glaucomul acut, tulburări corneene (ulceraţii, eroziuni corneene, corpi străini corneeni, keratite), care sunt însoţiţe de scăderea acuităţii vizuale, vedere înceţoşată şi care pot evolua spre cecitate (orbire) dacă diagnosticul nu este precoce şi tratamentul nu este instituit corect.
Urgenţa: Sângerare la nivelul ochiului!

Dr. Dorina Popa: Dacă apare o sângerare spontană la nivelul ochiului se numeşte “hemoragie subconjunctivală”. Ea poate apărea spontan sau la un efort minim.  În acest caz trebuie controlată tensiunea oculară, vederea şi o examinare a fundului de ochi pentru a exclude o cauză locală.
Hemoragia subconjunctivală poate fi cauzată de un puseu hipertensiv, diabet şi ateroscleroză.
Mai poate fi manifestarea unei tulburări de coagulare sau a unei afecţiuni hematologice. Medicul oftalmolog face o examinare atentă şi stabileşte tratamentul şi conduita de urmat în aceste cazuri.
Hemoragia subconjunctivală se poate resorbi spontan dacă este mică, dar, fără tratament, ea se extinde şi persistă mai mult. De asemenea, sunt cazuri când ea recidivează şi atunci se impun investigaţii suplimentare.
Ce se întâmplă la un  consult oftalmologic de rutină?
În cadrul unui consult oftalmologic, medicul vă va adresa câteva întrebări referitoare la simptomatologie, la istoricul dumneavoastră medical şi la antecedentele patologice familiale. Examenul oftalmologic de rutină constă în verificarea vederii, cu şi fără corecţie optică, măsurarea  tensiunii intraoculare, examinarea  polului anterior al ochiului la biomicroscop. Examenul fundului de ochi se va efectua după administrarea de picături pentru dilatarea pupilei.
În cazul în care sunt necesare examinări suplimentare, pentru a obţine un diagnostic corect şi pentru a putea monitoriza o boală, medicul oftalmolog vă va recomada investigaţii suplimentare, de tipul tomografiei în coerenţa optica (OCT) de maculă, nerv optic sau pol anterior, câmpului vizual, topografiei corneene, biometriei.

Clinica iMed Oftalmologie, Sibiu, strada Nicolae Iorga nr.50 A
(în spatele Dispensarului Cedonia).
Programări la telefon 0369.435.804 sau 0770.801.854

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ/FOTO: Incendiu de proporții care amenință să se extindă la o casă

Pompierii sibieni intervin, luni seara, localitatea Galeș pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o gospodărie.Pompierii intervin cu trei autospeciale de...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect