Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) a atras atenția într-un comunicat înaintat agențiilor de presă că bolnavii de SIDA din România, printre care se numără și cei din județul Sibiu se confruntă din nou cu o situație extremă. Conform organizației, de mai bine de o săptămână cei care suferă de această boală au aflat că tratamentul lor nu mai este asigurat. „De peste o săptămână, cei peste 2.000 de pacienţi care îşi primesc tratamentul la Institutul Naţional de Boli Infecţioase «Matei Balş» trăiesc un adevărat coşmar, pentru că tratamentul de care depinde viaţa lor nu mai este asigurat. Situaţia este una care se repetă. În luna iulie a mai fost o întrerupere de tratament la acelaşi spital, Ministerul Sănătăţii găsind cu greu atunci bani pentru doar două săptămâni de tratament. În aceeaşi situaţie se găsesc acum şi pacienţii din Vrancea, iar în ultima lună au fost întreruperi de tratament şi în judeţele Cluj, Galaţi, Sibiu, Olt”, spune Iulian Petre, director executiv al UNOPA. Organizația arată cauza acestei situații ca fiind lipsa alocărilor bugetare pentru Programul Naţional de Tratament HIV/SIDA de către Guvernul României, directorul Iulian Petre subliniind că bugetul alocat programului s-a terminat în luna iulie, înainte de rectificare. UNOPA solicită Guvernului mutarea imediată a Programului HIV de la Ministerul Sănătăţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, având în vedere că până în 2013 lucrurile au mers mult mai bine, fiind gestionate de CNAS.
În urma acestei sesizări făctute punblice, Spitalul Clinic Județean Sibiu a replicat într-un comunicat semnat de dr. Vasile Spinean, managerul SCJU: „ Ca urmare a comunicatului de presă al Federaţiei UNOPA (Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA ), intitulat „Pacienţii cu HIV – victime ale iresponsabilităţii guvernanților”, publicat de AGERPRES, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu precizeză că, în luna august 2014, pacienţii cu HIV trataţi în cadrul instituţiei noastre au primit integral tratamentul corespunzător prin Programul Național de Tratament HIV/SIDA. Prin urmare, în luna august, în cadrul instituţiei noastre spitaliceşti, nu se înregistrează probleme în derularea schemelor de tratament pentru pacienţii cu HIV.”
Pe de altă parte, managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel, a explicat că pacienţii au primit tratament pentru jumătate de lună, iar de luni vor primi restul. De asemenea, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au explicat situaţia alocărilor bugetare.
„În urma ultimei rectificări bugetare, din totalul fondurilor repartizate domeniului sanitar, Ministerul Sănătăţii a alocat 86.156.000 lei pentru derularea Programului naţional de prevenire, supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA. Din această sumă, 19 milioane de lei au fost deja transferaţi către unităţile sanitare descentralizate. Celelalte fonduri destinate tratamentului pacienţilor în unităţile sanitare aflate în subordinea MS urmează fi repartizate în această săptămână, după aprobările primite din partea Ministerului de Finanţe”, se precizează în comunicatul Ministerului Sănătăţii.