Statele Unite și Canada investighează un focar de hepatita A care ar putea fi legat de căpșunile organice. S-au raportat 17 cazuri după consumul de căpșuni.
Autoritatea federală pentru medicamente din Statele Unite investighează ipoteza unor focare de hepatită misterioasă la copii, provocate de căpșuni bio. În California, Minnesota și Dakota de Nord au fost raportate 17 cazuri care au ca element comun consumul de căpșuni. Un număr de 15 îmbolnăviri au fost raportate în California și câte una în Minnesota și Dakota de Nord, a precizat Administrația americană pentru alimente și medicamente. Douăsprezece dintre persoanele bolnave au fost spitalizate, a precizat FDA, fără a da detalii, informează Reuters.
Fructele au fost comercializate de două branduri, în mai multe lanțuri de supermarketuri și fără a oferi detalii, autoritățile au solicitat celor care au cumpărat căpșunile, să nu le consume: „Persoanele care au cumpărat căpșunile proaspete și apoi au congelat aceste căpșuni pentru a le consuma ulterior nu trebuie să le consume ci ar trebui aruncate”.
”Pe baza concluziilor investigației de până acum, consumul de căpșuni organice proaspete importate este sursa probabilă a focarului. Multe dintre persoanele care s-au îmbolnăvit au declarat că au consumat căpșuni înainte de apariția bolii. Aceste fructe au fost cumpărate între 5 și 9 martie 2022 de la magazinele în Canada”, a transmis Agenția de Sănătate Publică din Canada.
De la creșterea numărului de cazuri de hepatită la copiii au apărut mai multe ipoteze privind sursa îmbolnăvirilor.