6.3 C
Sibiu
duminică, aprilie 13, 2025

Centru de cercetare pentru bolile cardio-vasculare, deschis la Spitalul Județean

Cele mai citite

Un centru ultra modern de cercetare a patologiei cardio-vasculare funcționează de acum la Sibiu, în incinta Spitalului Județean. Intitulat „Centru de cercetare invazivă și non-invazivă în domeniul patologiei vasculare la adult”, proiectul are drept scop reducerea incidenţei mortalităţii cardio-vasculare și a fost realizat din fonduri europene nerambursabile, cu cofinanțare de la Guvern și de la Consiliul Județean. Valoarea totală a proiectului este de 22,3 milioane de lei, 18 milioane de lei fiind investiți în dotarea centrului cu aparatură de ultimă generație. Printre echipamente se numără un sistem RMN ultra performant, în valoare de 8,3 milioane de lei, un sistem angiografic în valoare de 6 milioane de lei, precum și sisteme de vizualizare optică intravasculară, un ecocardiograf 3 D live și un ecograf cu 4 sonde 3 D și 4 D.
Centrul de cercetare este situat în spitalul nou, la parterul secţiilor Cardiologie şi Obstetrică – Ginecologie, într-un spaţiu complet renovat și este împărțit în 3 sectoare: compartiment de cateterism şi explorare invazivă; compartiment de cercetare non invazivă, cu laboratoare de imagistică nucleară, ecografie cardiacă, ecografie neurologică, ecografie obstetrică; compartiment de terapie intensivă.
Crearea unui centru de cercetare în patologia cardio-vasculară în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu este necesară, deoarece patologia cardio-vasculară reprezintă în prezent principala cauză a mortalităţii în rândul populaţiei adulte la nivel mondial şi naţional. Patologia vasculară (coronariană, cerebrală şi periferică), hipertensiunea arterială şi hipertensiunea pulmonară sunt principalele afecțiuni întâlnite în domeniul medicinii cardio-vasculare. „Centrul de cercetare în patologia cardio-vasculară este conceput să funcţioneze integrat, după modele similare din UE şi SUA, urmând a fi conectat la reţelele europene şi mondiale de cercetare, oferind practic tinerilor cercetători şi doctoranzi din ţară sau din străinătate posibilitatea de a se forma şi de a studia la cele mai înalte standarde în domeniu. Totodată, centrul va contribui la dezvoltarea unui mediu de cercetare, care să asigure sustenabilitatea acestor proiecte şi parteneriate, iar prin recunoaşterea sa se va realiza şi îmbunătăţirea calităţii sistemului medical. Se urmăreşte, de asemenea, integrarea centrului nou creat în programele medicale naţionale de rezidenţiat şi supra-specializare, dar şi în cele internaţionale”, a declarat Prof.univ.dr. Ioan Maniţiu, Directorul de proiect şi medicul şef al Secţiei Clinice Cardiologie I a SCJU Sibiu.
„Proiectul este unul din obiectivele strategice de dezvoltare integrată a instituţiei şi ne bucurăm că am reuşit să-l finalizăm la termen şi că vom beneficia de creşterea capacităţii de cercetare şi dezvoltare în domeniul medicinii cardiovasculare. Prin implementarea sa, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu devine un centru de referinţă, în care monitorizarea pacienţilor este organizată ştiinţific, medical şi logistic, necesitate imperioasă pentru integrarea României în Programele Europene de cercetare-dezvoltare şi management eficient în sectorul de sănătate publică, cu impact imediat în reducerea semnificativă a costurilor de îngrijire, tratament şi monitorizare activă, dar şi creşterea calităţii vieţii pacienţilor, crearea de noi locuri de muncă şi instruirea selectivă a personalului angajat”, a declarat managerul SCJU Sibiu, Dr. Vasile Spinean.
În cadrul acestui centru se urmărește creșterea capacității de diagnostic în bolile cardio-vasculare, crearea de noi terapii în domeniul cardiovascular în urma analizelor comparative, dezvoltarea cooperării interdisciplinare de cercetare în medicina cardio-vasculară, stimularea pregătirii tinerilor cercetători și doctoranzi, precum și scăderea mortalității cauzată de bolile cardio-vasculare la adult, ameliorarea stării de sănătate și creșterea speranței de viață a populației.
„Patologia cardiovasculară nu mai este patologie de stetoscop. Are nevoie de patologie de investigații de o complexitate deosebită. În acest sens, are nevoie de angiograf, care să execute diagnostic de patologie vasculară, în special coronariană, renală, pulmonară și cerebrală, un aparat de rezonanță magnetică pentru a ajuta la complementarea diagnosticelor structurale de patologie cardiovasculară, o serie de elemente ajutătoare terapiei intensive coronariene (…) În primul rând trebuie să dezvoltăm temele de cercetare, care să se axeze pe aparatura care a fost implementată, adică investigații angiografice, avem nevoie de diagnostic de patologie coronariană și rezolvarea patologiei coronariene, prin coronarografii, implantarea de stenturi sau terapii implementare de celule stem, patologie de cardiomiopatie de toate felurile, avem nevoie de investigații invazive, coronarografii, angiografie să vedem starea circulației miocardului, rezonanță magnetică să vedem unde se întocmește procesul inflamator și așa mai departe”, ” explică Prof. univ.dr. Ioan Maniţiu.
În cadrul acestui proiect este obligatoriu ca în următorii 5 ani să fie angajate 8 persoane pe cercetare științifică și personal auxiliar, până atunci personalul centrului urmând să provină din secțiile Cardiologie, Neurologie, Radiologie și Obstetrică-Ginecologie.
„Inaugurarea acestui Centru de cercetare este un moment de referinţă pentru dezvoltarea unui domeniu atât de important, cum este cel al patologiei vasculare. Centrul, realizat în cel mai mare proiect cu fonduri europene în domeniul medical derulat în Sibiu, oferă o calitate net superioară a actului medical, atât prin buna pregătire a specialiştilor, cât şi prin aparatura de ultimă generaţie”, a declarat Ioan Cindrea, președinte CJ Sibiu.
Potrivit conducerii CJ, sumele investite în sănătate în județul Sibiu în ultimii 3 ani au ajuns la 98 de milioane de lei, mai mult de jumătate fiind fonduri europene nerambursabile.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Încă un cutremur s-a produs în România

Un cutremur cu magnitudinea 3,3 s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 2:29, în judeţul Prahova.Seismul...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect