Întreruperea bruscă a măsurilor de restricționare a liberei circulații a persoanelor, nerepsectarea măsurilor de protecție, inclusiv a celor recomandate de medici (mască, igienă, distanța socială), au făcut posibillă repornirea epidemiei de coronavirus pe teritoriul României. Numărul record de cazuri înregistrate pe 8 iulie nu este întâmplător, deoarece migrația în interiorul și din exterior către interiorul țării a explodat în ultimele săptămâni, începând cu perioada 15 mai – 1 iunie, când au fost deschise, rând pe rând frontierele, în paralel cu relaxarea condițiilor de carantinare și izolare a persoanelor venite din alte țări.
Graficul care arată numărul de cazuri zilnice este extrem de relevant pentru aceasă situație, tendința de creștere fiind vizibilă în ciuda zilelor de scădere, majoritate suprapuse pe weekenduri.
Un alt grafic care susține apariția valului al doilea este cel care face media zilelor, având o întârziere de șapte zile față de ziua curentă. Graficul suprapune și vindecările, care – se vede clar – au încetinit sistematic.
De aici rezultă și graficul cazurilor active, care scăzuse semnificativ în mai, dar a ajuns acum la vârful din aprilie și, cel mai probabil, va depăși, în câteva zile, pragul de 8.000 de bolnavi activi.
În fine, graficul deceselor evidențiază și el că există o tendință de creștere și la acest capitol, chiar dacă una mai discretă. Vârful de 31 de morți, din 7 iulie se va repeta, cel mai probabil, ba chiar am putea asista la înregistrarea de noi recorduri și la acest capitol. Strâns legat de acest indicator este și graficul privind internările din ATI.
Aici, vârful a fost de 288 de cazuri, în 11 aprilie, iar acum tendința este de egalare a acestui record. Și în acest caz, o depășire a pragului de 300 este foarte probabilă, dacă lucrurile evoluează în același ritm. De aici și legătura cu decesele: o creștere în ATI va aduce o creștere a deceselor, în raport direct.
Toate graficele sunt preluate de pe site-ul graphs.ro