Doctorul Ion Cumpănașu, medic specialist ortopedie şi traumatologie, Clinica MISAN MED, atrage atenția asupra coxartrozei care este o afecțiune cronică ce se caracterizează prin alterări distructive ale cartilajului articular. Cauzele coxartrozei secundare sunt reperezentate de anomalii congenitale, traumatisme, reumatism, tulburări circulatorii și metabolice specifice. În pofida cercetărilor, cauzele care determină coxartroza primară sunt încă necunoscute.
Principalele semne ale coxartrozei sunt: durerile la mers (însoțite de șchiopătare, sediul dureri fiind la nivel inghinal), limitarea progresivă a mobilității articulare, atitudine vicioasă caracterizată de flexie, abducţie și rotație externă a membrului inferior.
Diagnosticarea se face prin examenul clinic și cu ajutorul examenului paraclinic: radiografia de bazin, examenul CT și RMN-ul. Acestea din urmă permit stadializarea coxartrozei.
Evoluția este caracterizată prin perioade de creștere a durerii și a impotenței funcționale urmată de perioade de remisie, care conduc lent și ireversibil la agravarea simptomatologiei.
Complicațiile cele mai frecvente sunt: apariția afecțiunii și de partea opusă (ducând la scăderea calității vieții), obezitatea, afectarea coloanei lombare și a genunchiului de pe aceeași parte.
Tratamentul
În stadiul I și II al bolii se preferă tratamentul conservator reprezentat de: fizioterapie, medicamente antiiflamatoare nesteroidiene, plus măsuri de reducere a solicitărilor articulare (folosirea unui baston pe partea sănătoasă, scăderea ponderală și corectarea inegalității membrelor inferioare). Toate acestea au rolul de a scădea durerea și de a păstra mobilitatea articulară. În stadiul III al bolii este indicat tratamentul chirurgical reprezentat de artroplastia totală de șold.
Pentru depistarea Coxartrozei, dar nu numai, dr. Ion Cumpănașu – Clinica MISAN MED, oferă consultații gratuite acestea fiind decontate la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și Casa de Sănătate OPSNAJ.