Obezitatea este o afecţiune care se caracterizează prin depozitarea excesivă a grăsimii corporale, fapt ce determină o creştere importantă în greutate, care este periculoasă pentru sănătate. În practica medicală se utilizează, pentru clasificarea obezităţii, indicele de masă corporală (IMC) şi circumferinţa abdominală.
Complicaţiile obezităţii
- Diabetul – persoanele cu obezitate pot dezvolta o rezistenţă la insulină (hormonul răspunzator pentru reglarea zahărului din sânge). În timp, aceste dezechilibre ale glicemiei pot conduce la apariţia diabetului.
- Dislipidemie aterogenă (creșterea colesterolului şi a trigliceridelor)
- Guta–câştigul ponderal este de asemenea asociat cu riscul crescut de gută.
- Afecţiunile cardiovasculare – excesul grăsimii din organism poate altera capacitatea de funcţionare corectă a inimii şi poate scădea rezistenţa periferică astfel, pacienţii pot prezenta hipertensiune arterială, atac cerebral acut, infarct miocardic acut, fibrilaţie atrială, insuficienţă venoasă, tromboză venoasă etc.
- Boli respiratorii – acumularea în exces de grăsime în regiunea gâtului determină obstrucţia intermitentă a circulaţiei aerului. Episoadele repetitive de oprire a respirației apar, de regulă, pe perioada nopţii, în timpul somnului.
- Complicații gastrointestinale – Litiază biliară (dată de creșterea colesterolului care este proporțional cu excesul de grăsime), Reflux gastro-esofagian – acizii din stomac ajung în esofag, determinând arsuri la nivelul acestuia.
- Depresia – persoanele cu probleme de greutate pot fi discriminate la locul de muncă, pot fi dezaprobate de către familie sau prieteni, pot avea parte de remarci care le diminuează stima de sine, toate acestea conducând la apariţia stărilor anxioase şi depresive.
- Osteoartrita – cartilajul care protejează suprafeţele articulare se distruge din cauza greutăţii, drept urmare, apar contacte directe între oase, care în timp, pot conduce la distrugerea acestora. Persoanele pot acuza dureri mari in zona genunchilor, a coloanei vertebrale şi a şoldurilor.
- Infertilitatea – obezitatea poate determina tulburări hormonale care pot provoca probleme de fertilitate atât în cazul bărbaţilor, dar, mai ales, în cazul femeilor.
- Incontinenţa urinară – pierderile involuntare de urină se datorează mărimii abdomenului şi relaxării muşchilor din zona pelviană.
- Disfuncţii sexuale – de cele mai multe ori, impotenţa sau disfuncţia erectilă apare ca o consecinţă a obezităţii şi are efecte considerabile asupra performanţei sexuale masculine. Pentru femei, obezitatea este cauzatoare de probleme ginecologice precum menstruaţii neregulate şi dezechilibre hormonale.
- Creşterea incidenţei cancerelor – printre tipurile de cancer cu risc crescut de dezvoltare numărându-se cancerul la sân, cancerul endometrial, cancerul esofagian, gastric şi cel renal.
- Afecţiuni la nivelul creierului –creșterea în greutate s-a asociat cu modificări de acțiune ale leptinei (proteina produsă de adipocite cu rol în reglarea greutății corporale, rol în creşterea sensibilității la insulină etc. ), crescând riscul de apariție al demenței.
Tratament
Doctor Iulia Roxana MUNTEAN, medic specialist diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, care, în cadrul Clinicii MISAN MED oferă consult gratuit prin contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și Casa OPSANJ, ne spune că obținerea greutății dorite presupune o dietă hipocalorică, corecția tulburărilor de comportament alimentar, exerciții fizice, farmacoterapie, intervețtii chirurgicale etc.