În general, românii asociază bolile endocrine cu glanda tiroidă. Însă, la medicul endocrinolog se tratează mult mai multe afecţiuni. De exemplu, osteoporoza.
Se întamplă foarte rar ca un pacient să ajungă, din proprie inţiativă, la medicul endocrinolog. De obicei, pacienţii sunt trimişi la endocrinologie de către medicul de familie sau de către alţi medici specialişti. Se întâmplă asta pentru că simptomele cauzate de bolile endocrine sunt de cele mai multe ori nespecifice, iar pacienţii ajung iniţial la alte specialităţi medicale. Ca şi frecvenţă, afecţiunile tiroidiene sunt de departe cea mai întâlnită patologie pentru care pacienţii se prezintă la medicul endocrinolog. Aceste afecţiuni sunt urmate de sindromul de ovar polichistic, nanismul hipofizar, sindromul Cushing, hiperparatiroidismul primar, osteoporoza, hipogonadismul, adenoamele hipofizare.
Osteoporoza sau “hoţul tăcut”, cum o numesc medicii, afectează anual circa 200 de milioane de femei la nivel mondial, dintre care 1 milion sunt românce, se arată în cele mai recente rapoarte statistice. Numărul cazurilor este însă mult mai crescut, mai ales din cauza lipsei diagnosticului şi a tratamentului adecvat. Specialiştii OMS estimează că până în anul 2020, numărul bolnavilor de osteoporoză va creşte la 1 miliard de locuitori. Potrivit datelor OMS, la nivel mondial în jur de 22 de milioane de femei şi 5,5 milioane de bărbaţi, cu vârste între 50 şi 84 de ani, suferă de osteoporoză, iar în România una din trei femei este diagnosticată cu această afecţiune după vârsta de 55 de ani.
Pentru că în primă fază nu doare, pacientele ajung la medic abia în stadiile avansate ale acestei boli, când “tratamentul” presupune de fapt o ameliorare a simptomelor şi o reducere a riscului de fracturi osteoporotice. Așadar, osteoporoza se previne, nu se vindecă!
Simptomele osteoporozei:
- scăderea în înălţime (pacienţii care suferă de osteoporoză suferă de o pierdere în înălţime pe măsură ce boala avansează iar densitatea osoasă scade)
- modificarea posturii (postura corpului se poate modifica din cauza restructurării osoase provocate de pierderea densităţii oaselor )
- dureri de spate (pot fi un simptom al osteoporozei)
- fracturi osoase (persoanele care suferă de osteoporoză sunt mai predispose la fracture osoase pentru că acestea devin mai poroase, acest simptom este present mai ales la persoanele mai în vârstă)
Cauzele apariţiei osteoporozei sunt diverse, acestea putând fi împărţite în două categorii:
- cauze asupra cărora nu se poate interveni: sex, vârstă, rasă, conformaţie corporală, antecedente familiale, prezenţa anumitor afecţiuni (diabet, artrită reumatoidă, dereglări hormonale).
- cauze care pot fi controlate: tulburările de alimentaţie, sedentarismul, fumatul, consumul excesiv de alcool.
Măsurarea densităţii minerale osoase (DMO) prin tehnica de absorbţiometrie duală cu raze X (DXA) reprezintă principala metodă în diagnosticul osteoporozei şi este efectuată la nivelul coloanei vertebrale lombare (L1-L4) şi şoldului (femur proximal). La pacienţii obezi sau care prezintă alte cauze ce nu permit măsurarea DMO la nivelele menţionate, se recomandă efectuarea DXA la nivelul regiunii distale a antebraţului.
Prevenţia osteoporozei se poate face, în primul rând, printr-o dietă echilibrată şi bogată în calciu şi vitamina D, precum şi printr-o expunere controlată la soare care ajută organismul să producă vitamina D, atât de necesară pentru absorbţia calciului în oase.
De asemenea şi mişcarea constantă precum aerobic, mersul pe jos, jogging, yoga, înot, tenis pot ajuta la menţinerea unor oase sănătoase. Şi poate cel mai important element în prevenţie este efectuarea perioadică, mai ales în cazul femeilor în perioada menopauzei, a screeningului prin care se poate depista un eventual risc de apariţie a osteoporozei.
Tratamentul acestei afecţiuni variază în funcţie de gradul de afectare al densităţii oasoase şi poate consta în medicamente uşoare de tipul celor homeopate şi până la intervenţii chirurgicale care să rezolve diverse complicaţii provocate de osteoporoză, precum fracturile de la nivelul şoldurilor, coloanei vertebrale sau încheieturilor.
În cadrul policlinicii RMN Diagnostica Sibiu, pacienții pot beneficia, atât de consultații în specialitatea endocrinologie- în contract CAS, cât și de ecografii tiroidiene- în sistem privat, realizate de doamna doctor Ioana Verde, medic specialist endocrinolog, ce activează în cadrul centrului. De asemenea, puteți beneficia și de investigații de osteodenstitometrie-DEXA, pentru măsurarea densității osoase în diagnosticarea osteoporozei.
Pentru informații, tarife și programări:
Sibiu, Strada Someșului nr.19
Telefon: 0269243121
www.rmn-diagnostica.ro / [email protected]/ https://www.facebook.com/RMNDiagnostica/