InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip crenvurști de porc ce se regăsesc pe piața din România. În total au fost analizate 19 produse.
Deși se găsesc în fiecare magazin și sunt preferați în special de copii, cei de la InfoCons au realizat un studiu în care demonstrează că procentul de carne de porc este cuprins între 10 și 93% din compoziția produsului.
Există și produse care sunt comercializate sub denumirea „Crenvurști carne de porc”, însă primul ingredient din listă este carnea de pui. Carnea de porc se află pe a patra poziție în lista ingredientelor.
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție :
– 57.89% au în compoziție apa , fiind și cel de-al doilea ingredient – 31.57% au sarea ca fiind al treilea ingredient.
Ingredientele de pe etichetă se află în ordine descrescătoare : primul fiind în cantitatea cea mai mare , iar ultimul în cantitatea cea mai mică.
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în crenvurștii de porc:
– 100% din produse au în compoziție E-uri ( aditivi alimentari ) ;
Numericul de aditivi alimentari variază între 2 – 11 :
– 5.26% din produse au în compoziție 11 E-uri ;
– 10.53% din produse au în compoziție 9 E-uri
– 21.05% din produse au în compoziție 8 E-uri ;
– 5.26% din produse au în compoziție 7 E-uri ;
– 10.53% din produse au în compoziție 6 E-uri ;
– 5.26% din produse au în compoziție 5 E-uri ;
– 10.53% din produse au în compoziție 4 E-uri ;
– 21.05% din produse au în compoziție 3 E-uri ;
– 10.53% din produse au în compoziție 2 E-uri ;
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel :
– 100% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu (E250);
– 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență difosfat de sodiu (E450);
– 84.21% dintre produsele studiate au avut în componență acid asorbic (E300);
– 57.89% dintre produsele studiate au avut în componență carmina (E120);
Cantitatea de sare s-a situat între 1.02g și 3g . Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.