Medicul neuropsihiatru Diana Trifa, de la Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică Arad, a tras un semnal de alarmă joi, subliniind că fobia școlară este un fenomen în creștere față de anii anteriori.
”Factorii (declanșatori – n.r.) sunt multipli, copiii refuză cu totul intrarea în școală și dacă ajung la școală, refuză să intre în clasă. Uneori, părinții stau cu ei. Sunt pe medicație, sunt consiliați, dar totuși măsurile luate nu ajută întotdeauna. Trebuie tras un semnal de alarmă pentru părinți, să fie atenți la stările de anxietate ale copilului, în general apar dimineața simptomele. Copiii au dureri de burtă, au nod în gât, plâng…”, a declarat medicul Diana Trifa, potrivit observatornews.ro.
Șeful Inspectoratului Școlar Județean Arad, Marius Gondor, a confirmat pentru AGERPRES că în județ există 16 copii diagnosticați cu fobie școlară, unii dintre aceștia fiind nevoiți să urmeze învățământ la domiciliu.
”Avem copii care își desfășoară școala la domiciliu, peste 90, din diferite motive. Sunt copii ai învățământului special, care au probleme locomotorii sau neuromotorii, dar avem și copii care sunt diagnosticați cu fobie școlară. În acest moment, avem 16 elevi diagnosticați cu fobie școlară și care sunt supuși unui tratament sau învățământului la domiciliu”, a spus Gondor.
Consilierul școlar Ana Gavrilă atrage atenția că fobia școlară poate apărea la orice vârstă și că fenomenul este într-o ușoară creștere.