Municipiul Sibiu a intrat oficial în carantină, după ce rata incidenței a crescut accelerat în ultima perioadă. Fruntaș în topul județelor cu cel mai mare coeficient de infectare cu Covid-19 din România, cu un coeficient de 7,78 la mia de locuitori, Sibiul are acum patru localități în carantină. Felul în care județul Sibiu a fost gestionat în criza Covid a dus la demiteri și demisii, în instituțiile aflate în linia întâi în lupta cu noul coronavirus.
În plină criză de Covid-19, Sibiul a rămas fără subprefectul Rareș Macrea, dar și fără medicul șef al UPU, primul fiind demis și al doilea demisionând, ieri.
Rareș Macrea, subprefect al Sibiului, a fost demis din funcție, joi seară, în cadrul ședinței de Guvern. „Hotărâre privind încetarea exercitării, cu caracter temporar, prin detașare în condițiile legii, a funcției publice de subprefect al județului Sibiu de către domnul Macrea Rareș”, arată Guvernul României. Rareș Macrea l-a înlocuit, în ultimele zile, pe prefectul Mircea Crețu, care a fost confirmat pozitiv cu Covid-19.
Treaba nu a mers ca pe roate în Sibiu, în ultima vreme. Recent, prefectul a fost implicat într-un schimb de replici cu medicul urgenționist Voichița Halmaghi, care i-a cerut lui Mircea Crețu să ia măsuri în privința capacității de paturi, în cadrul unei ședințe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu. „Nu avem unde interna pacienții care au nevoie de internare”, a spus medicul sibian. Prefectul Mircea Crețu i-a spus că solicitarea nu face „obiectul întâlnirii” și că „ne facem de toată minunea cu ce spuneți dumneavoastră acum”. Reacția prefectului a fost criticată, iar ulterior Mircea Crețu și-a regretat atitudinea, cerându-și scuze față de dr. Halmaghi.
Sistemul medical este unul dintre cele mai afectate sectoare. Zilele trecute, medicul șef al Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgențe, dr. Bogdan Csillag, a demisionat din funcție. Motivele nu sunt încă cunoscute, dar în locul său a revenit dr. Constantin Roșca, care a mai ocupat această funcție.
Astăzi, directorul Direcției de Sănătate Publică din Sibiu, Gabriel Budescu, a plecat de la conducerea instituției, iar managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență, dr. Liliana Coldea, i-a fost solicitată demisia de către vicepremierul Raluca Turcan.
„Măsurile în privința funcționării instituțiilor din județul Sibiu au plecat de la revocarea din funcție a subprefectului județului Sibiu, care a fost la comandă în ultimele două săptămâni, perioadă în care se putea mai multă eficiență. De asemenea, am primit demisia directorului Direcției de Sănătate Publică din județul Sibiu și aștept și demisia managerului Spitalului Județean de Urgență”, a spus Raluca Turcan, după ședința specială a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu.
De asemenea, în ceea ce privește Direcția de Sănătate Publică Sibiu, una dintre instituțiile cu cea mai mare responsabilitate în contextul Covid-19, recent, specialiștii au făcut o gafă de zile mari. DSP a sunat – a doua zi după înmormântarea unui pacient infectat cu coronavirus – familia acestuia pentru a o întreba cum se simte bărbatul.
„Am fost sunați azi de la DSP și întrebați ce face Brad Ilie Ilisei. Am zis că nu poate fi adevărat. Habar nu aveau că ne-am îngropat tatăl, ieri în condițiile în care noi am solicitat și am primit ieri o decizie de la ei prin care carantinarea soacrei mele a fost suspendată pentru trei ore pentru a putea participa la slujba de înmormântare. Și când mă gândesc că un domn îmi spunea aseară că ar trebui să-mi fie rușine că induc lumea în eroare.Ar trebui să-mi fie?”, este mesajul Cameliei Brad, nora bărbatului care a murit.
Ulterior, DSP a transmis public că își cere scuze familiei sibianului.