În timpul sezonului rece, pielea noastră este supusă unor condiții care pot afecta negativ aspectul.
Aerul rece și uscat, vântul și schimbările de temperatură pot contribui la deshidratarea pielii. Este important să adoptăm o rutină de îngrijire potrivită pentru a menține o piele sănătoasă.
Opriș Anca este dermatolog în Sibiu și ne oferă câteva sfaturi despre cum putem să ne protejăm și ce trebuie să facem pentru a avea o piele catifelată iarna, când temperaturile scad semnificativ.
Potrivit medicului, rutina de îngrijire ar trebui să conțină produse de curățare blânde, care sa nu degreseze excesiv, în special de tipul uleiurilor de curățare sau produselor tip syndet. Rutina trebuie să conțină produse hidratante/emoliente. Inclusiv tenul gras poate sa se deshidrateze și să necesite schimbarea de produse foarte fluide, tip gel, în produse puțin mai cremoase ca textură, dar totodată adecvate tenului.
„Vremea rece poate să destabilizeze pielea și, după cum am spus, să determine uscăciunea ei. Astfel pot apărea microfisuri la nivel cutanat, acestea reprezentând porți de intrare pentru diverse substanțe străine corpului (alergene), care ulterior determină inflamație locală și predispoziție la dermatite diverse. De asemenea, pacienții cu boli cronice inflamatorii ale pielii, precum psoriazisul sau dermatita atopică, pot experimenta agravarea afecțiunii pe perioada iernii. Bineînțeles, aplicarea unor produse neadecvate, iritante pot determina reacții locale de tipul dermatitelor de contact”, ne explică medicul.
Cel mai important element pe care trebuie să îl includem în rutina noastră de îngrijire a pielii
Frigul poate avea mai multe efecte negative asupra pielii, iar expunerea prelungită la temperaturi scăzute și vânturi reci poate contribui la diverse afecțiuni cutanate.
„Atunci când ne dorim să avem o piele netedă trebuie să ne asigurăm că avem în rutină un produs hidratant/emolient. Un astfel de produs nu se aplică doar la nivelul tenului, ci pe tot corpul, în special după duș. Ingredientele care mențin o hidratare optimă, cât și un nivel bun al lipidelor cutanate, sunt: urea în concentrații de 5-10%, untul de shea, glicerina, acidul hialuronic, ceramidele, niacinamida”, transmite Anca.
Cum arată rutina potrivită
Medicul dermatolog spune că orice rutină de îngrijire a tenului ar trebui să conțină 3 pași: curățare, hidratare și protecție solară. Aceasta este o rutină de îngrijire de bază care se poate complica în momentul în care țintim și anumite afecțiuni ale pielii, ca în cazul acneei, petelor pigmentare etc., când adăugam produse cu ingrediente active potrivite fiecărei afecțiuni în parte.
Alimentația este un element cheie când vine vorba de piele. Dermatologul precizează că: „În ultima vreme se pune accent pe importanța probioticelor în tratamentul adjuvant al unor afecțiuni cutanate, probiotice pe care le găsim natural în brânzeturi fermentate și murături. Aceste constatări provin din studiile din domeniu, care au demonstrat o legătura între tulburarea florei intestinale, disbiozei de la acest nivel și unele afecțiuni inflamatorii cutanate”.