-4.8 C
Sibiu
duminică, ianuarie 5, 2025

Cum să ne menţinem sănătatea ochilor

Cele mai citite

Dr. Adriana Stănilă:  „Toate ecranele sunt mai mult sau mai puţin nocive pentru ochi, mai ales în cazul utilizării lor prelungite”

Tot mai mulţi sibieni se confruntă cu probleme ale ochilor, din cauza ritmului vieţii tot mai stresante, a luminii artificiale, a poluării, a alimentaţiei sau a muncii îndelungate în faţa computerelor. Prof. Univ Dr. Adriana Stănilă ne explică într-un interviu cum ne putem păstra sănătatea ochilor.

Care sunt cele mai frecvente probleme ale ochilor cu care se confruntă sibienii?

Foarte mulţi sibieni prezintă sindromul de ochi uscat, conjunctivite, cataractă, glaucom, patologia fundului de ochi (degeneresceţa maculară legată de vârstă, retinopatia diabetică, retinopatia hipertensivă, obstrucţii ale vaselor retiniene, dezlipirea de retină etc.). Totuşi, viciile de refracţie (miopia, hipertropia, afecţiuni care solicită purtarea ochelarilor)  rămân pe primul loc ca şi adresabilitate  în cabinetele oftalmologice.  

Ce factori cauzează principalele afecţiuni oculare?

Există o mulţime de factori care determină afecţiuni oculare, de la factori genetici, boli precum hipertensiunea arterială, diabetul, boli endocrine, boli de colagen, infecţii microbiene, virale, imuno-alergice, până la factori cotidieni, cum ar fi curenţii de aer sau aerul condiţonat.

Ce  simptome  trebuie să ne îngrijoreze, astfel încât este necesar să ne prezentăm la medic?

Primul simptom care ar trebui să ne îngrijoreze este scăderea bruscă a vederii, scăderea lent progresivă a acuităţii vizuale, modificarea prin amputare a câmpului vizual, apoi ochiul roşu şi ochiul dureros. În general, acele situaţii în care simţim un disconfort la ochi.

Ce teste sunt recomandate pentru a afla dacă ai sau nu ochi sănătoşi şi ce riscuri prezintă acestea?

Testele de bază sunt pentru determinarea acuităţii vizuale, a presiunii intraoculare, a câmpului vizual,  refractometria, explorarea vederii binoculare, examinarea fundului de ochi şi a polului anterior prin biomicroscopie. Sibienii pot sta liniştiţi, niciunul dintre aceste teste nu prezintă riscuri.

Ce schimbări în stilul de viaţă se pot face pentru a recupera sănătatea ochilor?

Recuperarea este uneori dificilă, prevenirea este importantă printr-un stil de viaţă sănătos, fără noxe, fără vicii şi prin controale periodice la medicul oftalmolog cand se sesizează ceva patologic.
 
Multe probleme oftamologice debutează încă din copilărie. La ce vârstă ar fi recomandat să mergem cu copiii la primul control oftamologic?

În momentul în care observăm ceva în neregulă la ochii micuţului – poate fi vorba de un strabism, dacă vi se pare că nu vede bine sau dacă are ochii roşii, trebuie să mergem la medicul oftamolog. În absenţa unor simptome îngrijorătoare, primul consult oftamologic poate fi în jurul vârstei de 2-3 ani. În prezent există metode moderne de depistare a nivelului de vedere al copilului, chiar dacă micuţul încă nu este la vârsta la care poate colabora verbal cu medicul.

Zilnic suntem expuşi în activităţile noastre la lumina provenită din diverse surse artficiale. Care tipuri de ecrane sunt mai puţin nocive pentru ochi?

Din nefericire, toate ecranele sunt mai mult sau mai puţin nocive pentru ochi, mai ales în cazul utilizării lor prelungite. În mare parte, acestea generează sindromul ochiului uscat. Ne putem proteja  prin purtarea unor ochelari cu protecţie, dar este recomandat ca la anumite intervale de timp, aproximativ 2 ore, să facem câte o pauză de câteva minute. În cazul în care simţiţi că aveţi ochii uscaţi, se pot administra lacrimi artificiale, acestea au rolul de a lubrifia ochiul şi nu au niciun fel de efect secundar.

În ce măsură soarele ne afectează ochii?

Soarele, prin razele ultraviolete, afectează extrem de mult ochii. Din această cauză ochelarii de soare cu protecţie ridicată la ultraviolete trebuie folosiţi în toate zilele însorite, îndeosebi la amiază, atunci când razele soarelui cad perpendicular.

Care produse de machiaj pot fi nocive pentru ochi / de ce trebuie să ţinem cont când ne machiem sau ne cumpărăm produse de machiaj?

Cel mai nociv pentru ochi este mascara. Machiajul trebuie aplicat doar pe piele şi nu pe mucoase. Trebuie achiziţionate produse de calitate, hipoalergice. Este foarte important ca înainte de culcare ochii să fie demachiaţi, pentru a evita ca în timpul somnului ochii să se irite din cauza machiajului.
 
Cum putem preveni îmbolnăvirea ochilor?
Se poate preveni îmbolnăvirea ochilor respectând regulile de igienă locală şi igieno-dietetice generale. Profilaxia este foarte importantă, dar şi depistarea precoce şi tratamentul curativ prompt, competent şi eficace poate duce la rezultate bune. Este foarte important ca alimentele consumate să fie cât mai naturale şi să se consume multe lichide în timpul zilei. Între alimentele recunoscute ca fiind benefice pentru ochi se numără morcovii, afinele sau citricele. De asemenea, suplimentele nutritive pe bază de luteină sau omega 3 sunt recomandate. Şi, foarte important, să nu ne administrăm în zona ochilor medicamente, unguente, decât la indicaţia medicului.

Publicitate
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Mișcare surprinzătoare. Și-a suspendat candidatura pentru Cotroceni

Crin Antonescu a afirmat că la acest moment consideră suspendată candidatura sa din partea Coaliţiei pentru alegerile prezidenţiale din...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect