Dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog și Director Medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, oferă câteva recomandări esențiale pentru a menține o stare bună de sănătate în sezonul rece.
Odată cu venirea sezonului rece, virulența microbilor crește, iar imunitatea pacienților scade. Acest lucru afectează în special persoanele cu boli respiratorii cronice, precum astmul, BPOC sau bronșitele, care pot suferi exacerbări severe și chiar complicații precum pneumonii.
„Categoriile de bolnavi cronici care sunt influențați de aceste schimbări de temperatură sunt îndeosebi cei cu boli cardiovasculare și respiratorii. Bineînțeles că nu le este ușor nici celor cu boli reumatice în această perioadă – și nici cu altă patologie, pentru că până la urmă toată lumea este impactată. Pacienții noștri cu boli respiratorii cronice – astmul, BPOC-ul, chiar și simpla bronșită cronică, fibrozele pulmonare, bronșiectaziile sunt profund afectați exact din cauza factorilor care au determinat creșterea virulenței microbilor și scăderea apărărăii locale și generale a organismului. Asta duce la exacerbări, adică acutizări ale acestor patologii, la instalarea episoadelor de insuficiență respiratorie și inclusiv la apariția unor pneumonii, virale sau bacteriene, care, mai ales la un pacient cu funcție pulmonară anterior afectată va duce la scăderea și mai mare a funcției pulmonare, și atunci rezervele respiratorii sunt scăzute pe măsură. Prin urmare, se accentuează insuficiența respiratorie, pot ajunge foarte ușor la spitalizări, la tratamente suplimentare și dacă nu se respectă niste reguli, niște măsuri, situația se poate agrava semnificativ”, transmite dr. Lavinia Danciu, potrivit Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.
Pacienții cu afecțiuni respiratorii trebuie să fie atenți la semnele de agravare a stării lor, cum ar fi oboseala excesivă, modificarea culorii secrețiilor sau dificultăți în respirație. Este esențial să consulte medicul la primele simptome pentru a preveni o agravare gravă.
„Primul lucru este să luăm legătura cu medicul, dar până ajungem la doctor va trebui să consumăm foarte multe lichide – pentru a fluidifica secrețiile respiratorii, pentru a le elimina. Dacă ele stagnează mult, constituie un mediu propice pentru infecții. În sezonul rece, încercăm, pe cât de mult, ca lichidele consumate să fie îndeosebi ceaiuri calde. După aceea, vom încerca să facem o baie caldă la picioare dacă ne este frig, vom încerca să luăm un paracetamol, vitamina C, lucruri simple, un sirop expectorant, de plante. Dacă acestea nu sunt eficiente, ne adresăm doctorului. Pot fi consumate ceaiuri cu lămâie, cu un pic de miere, un compot, o supă caldă, dintre ceaiuri efect foarte bun pentru tuse având ceaiul de cimbru, de cimbrișor, ceaiul de muguri de brad, de pătlagină, toate sunt utile. Apoi, mierea, propolisul, legumele, fructele neprelucrate termic, care conțin vitamina C, cătina – este un foarte bun stimulator al imunității. Dacă avem un aparat de aerosoli în casă este forte util – facem aerosoli cu ser fiziologic, cu respisan, sunt produse simple care ne ajută până ajungem la doctor”, mai specifică medicul.
Sportul poate fi benefic pentru bolnavii cronici, dar trebuie adaptat la capacitățile individuale. Mersul pe jos este o activitate excelentă, în timp ce exercițiile de respirație și reabilitarea respiratorie pot ajuta semnificativ la îmbunătățirea stării de sănătate.
Pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de vremea rece, este esențial să adoptați un stil de viață sănătos, să respectați tratamentele prescrise de medic și să apelați la reabilitarea respiratorie, dacă este necesar. Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu oferă suport și resurse pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii cronice, contribuind la îmbunătățirea calității vieții acestora.