16.3 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 5, 2025

Cum să ne protejăm pielea și părul în sezonul rece/ Interviu dr. Corina Barna

Cele mai citite

Piele aspră, descuamată, eczeme, buze crăpate sau păr deshidratat și electrizat. Iată doar câteva dintre problemele cu care ne confruntăm în timpul iernii, din punct de vedere dermatologic. Cum pot fi prevenite și tratate aceste afecțiuni ne spune dr. Corina Barna , medic specialist dermatolog în cadrul Spitalului Militar de Urgență Sibiu.
Care sunt principalele probleme care ne afectează pielea în timpul iernii, îndeosebi când vremea este geroasă?
Pe perioada iernii, aerul rece de afară, dar și aerul uscat din locuințe sau de la locul de muncă determină o deshidratare a pielii în urma căreia, în funcție de terenul pe care îl avem fiecare, putem să ne confruntăm cu diferite probleme. Tegumentul devine aspru, descuamat, fisurat, eritematos și cu senzație de mâncărime. Pot să apară eczematidele și chiar eczema, iar copiii cu predispoziție atopică sunt cel mai frecvent afectati. Adulții se confruntă cel mai des cu eczema mâinilor.
Cum pot fi remediate aceste afecțiuni – există tratamente eficiente pentru acestea?

În momentul în care apare eczema, tratamentul cu dermatocorticoizi este cel mai eficient. Vreau să le atrag atenția însă sibienilor că utilizarea dermatocorticoizilor trebuie făcută conform recomandărilor medicului, pe o perioadă limitată de timp, deoarece pot să apara efecte adverse, mai ales la nivelul feței. Terapia cu ultraviolete are de asemenea rolul de a calma inflamația. Este vorba, în primul rând, de UVB cu bandă îngustă, cu o eficiență mare și efecte adverse minime. Derivații de calcineurină sunt o altă variantă de tratament. Pentru stabilirea diagnosticului si a planului terapeutic este necesar un consult de specialitate.

Vara, când soarele este arzător, oamenii sunt mult mai prudenți și folosesc loțiuni cu factor de protecție. Se impune și iarna folosirea acestora?

Mă bucur că îmi puneți această întrebare, deoarece am constatat că mentalitatea oamenilor este că iarna nu mai e nevoie de protecție. Fotoprotecția trebuie însă să se facă pe toata perioada anului. Iarna avem chiar un risc suplimentar, în zilele cu zăpadă deoarece aceasta reflectă radiațiile UV și astfel expunerea este chiar mai mare. Tot legat de fotoprotecție, aș mai vrea să punctez faptul că nu ajunge doar un SPF mare, deoarece acest indice ne arată doar nivelul de protecție împotriva radiațiilor UVB. Crema fotoprotectoare trebuie să fie cu spectru larg și să ofere protecție și împotriva UVA. Si tot legat de fotoprotecție aș mai vrea să menționez faptul că uneori cremele ecran pot determina reacții alergice de contact de obicei datorită filtrelor chimice din compoziția lor. În astfel de situații putem să alegem o cremă care să conțină strict filtre minerale, precum dioxidul de titan, oxidul de zinc.
Probleme apar și la nivelul buzelor, din cauza uscăciunii acestea se crapă, ajungându-se chiar la răni. Care sunt cele mai eficiente balsamuri ce pot fi folosite?
Buzele au nevoie de îngrijiri speciale pentru a rămâne moi, fine, catifelate. Pe perioada zilei, balsamul de buze trebuie să asigure fotoprotecția. Este recomandat ca produsul să nu conțina parfum sau substanțe iritante, precum mentol, camfor sau uleiuri parfumate. Secretul constă însă și în aplicarea frecventă pentru emolierea eficientă a pielii buzelor.
Cum trebuie să ne îngrijim fața atunci când practicăm sporturi de iarnă, îndeosebi la ski?
Skiul este un sport minunat, însă pielea feței are de suferit datorită mai multor factori : temperatura scăzută, curenții de aer rece care se produc în momentul în care coborâm cu viteză, radiațiile UV. Cea mai simplă și eficientă metodă de a ne proteja în această situație este folosirea cagulei. De asemenea, cremele emoliente și balsamul de buze nu trebuie să lipsească din bagajul de vacanță. În cazul în care nu ne dorim să purtăm cagula, crema fotoprotectoare trebuie aplicată obligatoriu.
Părul necesită o atenție sporită în sezonul rece – cum adaptăm îngrijirea sa în acest anotimp, față de perioada verii?
Atunci când vorbim despre păr, sunt două aspecte la care trebuie să fim atenți : scalpul și firul de păr. Scalpul suferă aceleași modificări menționate mai devreme. Pielea devine mai uscată, descuamată, uneori prezintă senzația de mâncărime. În ceea ce privește firul de păr, acesta se deshidratează datorită aerului uscat din locuințele supraîncălzite și astfel pierde din volum, căpătând un aspect deteriorat. De asemenea, apare mai frecvent problema părului electrizat, din aceleași motive. Astfel trebuie să optăm pentru un șampon blând, fără surfactant agresiv și să concentrăm spălarea la nivelul scalpului printr-un masaj ușor. La nivelul firului de păr putem aplica un balsam care să prevină efectele electrostatice și să ofere un aspect strălucitor. Eu, personal, nu sunt adepta produselor 2 în 1 cu șampon și balsam.
Care sunt principalele recomandări de care trebuie să ținem seama pentru a ne păstra în sezonul rece sănătatea, din punct de vedere dermatologic?
Modul în care ne îngrijim pielea este foarte important pentru a ocoli aceste probleme. Un prim pas foarte simplu este achiziționarea unui umidificator. Dușurile trebuie să fie scurte și cu apă călduță, nu fierbinte, chiar dacă tentația de a petrece mult timp într-o baie fierbinte este mare în zilele geroase. Este de preferat să folosim un săpun blând, care să nu usuce excesiv pielea. Sunt recomandate produsele care nu conțin sodium lauryl sulfate. Hidratarea pielii se face prin emoliere și nu prin consum de apă. Astfel, aplicarea unui emolient după baie sau după spălarea mâinilor este extrem de importantă, ea fiind cheia prevenirii episoadelor de eczemă iarnă.

Publicitate
Ultimele știri

Culesul de ciuperci în județul Sibiu: sfaturi pentru o experiență sigură și informată

În această săptămână, redacția Sibiu100% a primit o sesizare cu privire la un panou care conține informații eronate și...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect