În Uniunea Europeană, la fiecare nouă secunde o persoană este diagnosticată cu cancer. Este a doua cea mai răspândită cauză a mortalității, după bolile cardiovasculare. Din 2007, Uniunea Europeană a investit aproximativ trei miliarde de euro în cercetare pentru combaterea cancerului, iar acum Comisia Europeană vrea să lanseze un plan și mai eficient.
Comisia și Parlamentul European au lansat o consultare publică la nivelul întregii uniuni pentru a dezvolta un plan de acțiune, menit să reducă numărul de persoane afectate de cancer. Măsurile propuse se axează în principal pe prevenție, dar urmăresc și găsirea de tratamente mai accesibile.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Luptei Împotriva Cancerului, Comisia Europeană a organizat o întâlnire dedicată Planului European Împotriva Cancerului, o inițiativă ambițioasă fără precedent pe continent. Au fost prezenți lideri politici, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, miniștri ai sănătății, academicieni, oameni de știință, experți în sănătate, ONG-uri, dar și pacienți cu cancer care și-au împărtășit experiențele.
Planul European de Combatere a Cancerului propune măsuri de acțiune pentru toate stadiile bolii. Potrivit Comisiei Europene, patru din zece cazuri de cancer ar putea fi prevenite.
Prevenția este cea mai eficientă și ușoară modalitate de a reduce numărul de îmbolnăviri, susține comisia. Printre măsurile de impact sunt creșterea taxelor pentru alcool și tutun, reducerea expunerii la substanțe cancerigene la locul de muncă și în mediul înconjurător, dar și promovarea achiziționării de alimente direct de la fermieri, pentru a favoriza un stil de viață sănătos.
În faza de diagnostic, Comisia își propune să investească mai mult în cercetare științifică. Acțiunile propuse sunt reducerea lacunelor în cunoasterea bolii, digitalizarea pentru a reduce timpul de diagnosticare, dar și suport tehnic pentru statele membre.
În ceea ce privește tratamentul, reprezentanții UE își doresc dezvoltarea unor tratamente mai puțin costisitoare, prin strategii farmaceutice mai eficiente. Altă inițiativă include implementarea unui spațiu european de stocare a datelor din domeniul sănătății, pentru a promova un proces colaborativ de cercetare.
Calitatea vieții pacienților diagnosticați cu cancer și a celor care au reușit să se vindece este, de asemenea, o prioritate. Uniunea va lua măsuri pentru a asigura reintegrarea profesională a supraviețuitorilor, prevenirea discriminării bolnavilor și îmbunătățirea centrelor de îngrijire paliativă pentru pacienții în fază terminală care nu mai răspund la tratament.