Direcția de Sănătate Publică începe din 1 octombrie supravegherea stării de sănătate a populației din județul Sibiu în ceea ce privește infecțiile respiratorii acute, pneumoniile și gripa. Anul trecut din sistemul de santinelă au facut parte 9 cabinete de medicină familială. Supravegherea se intinde pe o perioada de mai bine de 30 de saptamani de la debutul sezonului, adica luna octombrie și până spre sfârșitul lunii mai.
În sezonul rece din perioada 2017-2018, prin sistemul santinelă au fost raportate către DSP Sibiu mai bine de 50 de mii de cazuri de infecții respiratorii acute și aproape 10 mii de cazuri de pneumonii. Au fost înregistrate și 7 cazuri de gripă, la pacienți cu vârste cuprinse între 3 și 50 de ani. Majoritatea tulpinilor gripale au fost de tip AH1N1 sau B. Din păcate tot în sezonul trecut a fost înregistrat și un deces la un pacient diagnosticat cu gripă. Victima prezenta însă co-morbidități.
Medicii Direcției de Sănătate Publică spun că cea mai bună metodă de protecție împotriva bolii o reprezintă vaccinarea. Cel mai probabil, campania de imunizare antigripală va începe în acest an spre finele lunii octombrie, după ce vor fi ajuns la Sibiu dozele de vaccin repartizate de către Ministerul Sanătății județului nostru. Până la momentul de față au fost trimise în județ un număr de aproximativ 3 mii de doze de ser imunizant. Acestea vor fi împarțite spitalelor pentru a putea fi folosite în caz de urgență.
În lipsa vaccinului antigripal medicii spun că pot fi aplicate mai multe măsuri de protecție în vederea prevenirii infecțiilor acute ale căilor respiratorii.
”Evitarea expunerii la frig, purtarea de îmbrăcăminte și încălțăminte adecvata temperaturii din mediul ambiant, spalarea frecventă cu apă și săpun a mâinilor și folosirea batistelor în caz de strănut sunt doar câteva dintre măsurile de prevenție a imbolnavirilor.”, spune Krisztina Gaal, purtator de cuvânt al DSP Sibiu.
La acestea se adaugă și evitarea aglomerației din spațiile publice din cauza riscului mare de trannsmitere a infecțiilor respiratorii.
În caz de îmbolnavire se recomandă evitarea automedicației, consultarea medicului de familie cu privire la prescripția unui tratament adecvat și izolarea bolnavului la domiciliu pentru a se evita răspândirea bolii.