5.2 C
Sibiu
vineri, noiembrie 29, 2024

Publicitate electorală

spot_imgspot_img

eveniment

DEFICITUL DE VITAMINA D

Cele mai citite

Vitamina D este, în prezent, considerată a fi un hormon, prin structura și acțiunea ei, iar implicațiile în organismul uman sunt multiple, jucând un rol important în sistemul imunitar, sistemul osos, creșterea armonioasă în perioada copilăriei, dar și în protecția cardiovasculară.
Vitamina D este derivată din colesterol, odată ajunsă în sânge legându-se de receptorul specific pentru vitamina D și exercitându-și acțiunile asupra țesuturilor țintă. Procesul începe de la molecula de colesterol, care ajunsă la nivelul pielii, este transformată sub acțiunea directă a soarelui ( radiațiile ultraviolete de tip B) în ergocalciferol sau Vitamina D2.  Aceasta este, la rândul ei, tranformată la nivel hepatic în 25 hidroxi-Vitamina D ( 25 OH Vitamina D), forma fiind utilizată, cel mai frecvent, pentru diagnosticul deficitului sau monitorizarea nivelului seric de vitamina D. Această formă hidroxilată hepatic este activată prin hidroxilarea renală, ce o transformă într-o formă activă metabolic : 1,25 (OH)2-Vitamina D.
Aportul din dietă nu poate asigura un nivel normal al vitaminei D, astfel încât, expunerea zilnică la soare , chiar și de 15 minute ( în intervale orare permise), fără protecție solară aplicată pe piele, fără îmbrăcăminte care să acopere pielea în totalitate, fiind esențială pentru o sinteză endogenă suficientă.
Factorii de risc pentru deficitul de vitamina D :
– vârsta înaintată
– hiperpigmentare a pielii
– munca în interior, fără expunere la soare/ îmbrăcăminte ce acoperă permanent toata pielea
– aport scăzut de calciu/produse lactate ( restricții alimentare, intoleranță la lactoză, persoane vegane)
– obezitatea
– imobilizarea prelungită și reducerea funcției renale la vârstnici
– boala cronică de rinichi;
– sindorame de malabsorbție
– Boala Crohn
– fibroza chistică
– insuficiența hepatică
– anumite medicamente – anticonvulsivante, thiazide, corticosteroizi
Deficitul de vitamina D este demonstrat prin dozarea 25 OH Vitaminei D și este foarte frecvent în rândul populației, la nivel global, mai ales în zonele nordice sau la populația de culoare.
De asemenea, sinteza la nivelul pielii diferă și în funcție de vârstă, la persoanele  de peste 70 de ani, de exemplu, fiind mult scăzută, comparativ cu populația tânără. Nivelurile < 30 ng/ml ale 25 hidroxi- Vitaminei D reprezintă deficit, iar în funcție de valoarea exactă, are anumite grade de severitate, ce pot merge până la valori < 5 ng/ml.
La copii, deficitul vitaminei D poate varia de la ușor până la sever, situație în care apare rahitismul, cu deformări osoase și deficit de creștere, specifice acestei patologii. Dacă deficitul este sever la adult, poate să apară osteomalacia, o boală ce determină densitate osoasă scăzută, dureri osoase și musculare sau chiar fracture. Una dintre cauzele importante ale apariției osteoporozei o reprezintă lipsa vitaminei D, ca atare aceasta face parte întotdeuna din tratamentul acestei boli.
La vârstnici, lipsa vitaminei D poate determina osteopenie, osteoporoza sau creșterea riscului de căderi, astfel că screening-ul este important la pacienții cu risc, mai ales la cei ce au suferit deja o fractură. La acești pacienți, nivelul de 25 OH Vitamina D ar trebui verificat la 3-4 luni de la inițierea tratamentului de întreținere, pentru a confirma un nivel suficient. Acest deficit duce la dereglări importante în metabolismul calciului, al fosforului cu scăderea absorbției intesinale ale acestora și creșterea parathormonului.
Necesarul zilnic de vitamina D diferă în funcție de vârstă și de existența unor afecțiuni asociate :
– la persoanele ce nu au deficit de vitamina D , recomandările zilnice de vitamina D3 variază între 400 UI și 800 UI/zi;
– când deficitul este demonstrat, în funcție de severitatea acestuia se recomandă doze de corecție de câteva mii de unități/zi, sau administare în doză unică/săptămână sau pe lună;
Tratamentul, în mod uzual, se face prin suplimentare cu colecalciferol (Vitamina D3). La pacienții cu insuficiență renală, insuficiență hepatică, cu forme rare de rahitism vitamino-D rezistent sau osteomalacie, se foloseste forma activă a vitaminei D- calcitriolul- și necesită o abordare mai complexă, în funcție de fiecare afecțiune în parte.
În cadrul policlinicii RMN Diagnostica Sibiu, pacienții pot beneficia, atât de consultații în specialitatea endocrinologie- în contract CAS, cât și de ecografii tiroidiene-  în sistem privat, realizate de doamna doctor Ioana Verde, medic specialist endocrinolog, ce activează în cadrul centrului. De asemenea, puteți beneficia și de investigații de osteodenstitometrie-DEXA, pentru măsurarea densității osoase în diagnosticarea osteoporozei.
Pentru informații, tarife și programări:
Sibiu, Strada Someșului nr.19
Telefon: 0269243121

www.rmn-diagnostica.ro[email protected]/ https://www.facebook.com/RMNDiagnostica/

Publicitate

Publicitate electorală

spot_img
Ultimele știri

De la Biblii foarte vechi, la nanobiblii . 500 de Biblii prezente la Biblioteca Astra, într-o expoziție

Astăzi, vineri, 29 noiembrie, ora 12:00, cu prilejul Zilelor Șaguniene, la Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA, Corp A, s-a...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect