7.4 C
Sibiu
sâmbătă, aprilie 5, 2025

Despre hrana copilului tău – Obezitatea

Cele mai citite

Alimentația din copilărie reprezintă piatra de temelie pentru asigurarea unui ritm de creștere corespunzător. Hrana consumată zilnic asigură energia necesară activităților fizice și intelectuale, dar în cantitate prea mare poate influența negativ sănătatea copilului. Surplusul de greutate duce în timp la complicații ortopedice, hormonale, metabolice, respiratorii, cardiovasculare, digestive, renale, endocrine, cutanate și nu în ultimul rând, psihologice. Vestea bună este că supragreutatea se poate trata eficient în perioada copilăriei, dacă părinții conștientizează la timp riscurile la care este expus copilul și solicită ajutor de specialitate

. O altă veste bună este că, odată formate bunele obiceiuri, reacția de corectare a organismului este mai promptă și mai rapidă decât la adult.În urma consultațiilor la medicul specialist, părinții învață împreună  cu copilul, ce alimente să consume mai frecvent și în ce cantități, cu ce să înlocuiască alimentele mai puțin sănătoase, ținând însă cont de preferințele copilului. De asemenea părinții primesc recomandări în ceea ce privește modul de preparare a hranei, astfel încât în final toată familia să beneficieze de o alimentație mai sănătoasă. Avantajele schimbării obiceiurilor alimentare se vor concretiza destul de rapid în creșterea energiei și imunității copilului, acesta va scădea în greutate și va putea să se simtă în largul lui în cercul de prieteni. Recomandările medicului specialist, precum și materialele tipărite care vor fi oferite în timpul consultațiilor vor ajuta familia și copilul să își îndeplinească obiectivul propus.

Sfaturi medicale:

Nu lăsați supraponderea (micul exces de greutate al copilului și adolescentului) să se transforme în obezitate!

Nu înfometați copilul grăsuț, pentru că el are aceleași nevoi de hrană și calorii ca toți ceilalți copii de până la 18 ani, normoponderali. Ca urmare, cereți sfat medical de specialitate pentru un regim adaptat și personalizat!

Așa zisa obezitate din perioada de sugar nu se tratează, mai ales dacă bebe este alimentat la sân!

La copil și adolescent nu sunt valabile regimurile de slăbire aplicabile adultului!  

Evaluarea medicală a copilului și adolescentului supraponderal sau obez implică un set complex de analize și măsurători, chiar dacă acesta este aparent perfect sănătos. 

Dr Bodea Raluca Simona, medic primar pediatru. 

(Va urma)

Vă invităm la consultații integrate de nutriție pentru copil și adolescent. Echipa de specialiști:

– Dr. Raluca Simona Bodea, medic primar pediatrie interne; 

-Dr Ioana Veștemean, medic specialist la Centrul de Cercetare și Sănătate Publică Sibiu, din 1997 colaborator în Programul Național de combatere a obezității adult și copil. 

-Alergolog Dr. Loredana Vasile, Tg. Mureș – consultații periodice alergologie, adulți și copii.

-Psiholog educațional Mihaela Macovei – consultanță în probleme de comportament nutrițional la copil, soluții de aplicare practică.

Programări și informații la telefon 0744 930 130.

 

Publicitate
Ultimele știri

FOTO: Elevii CȘNG Mediaș au impresionat mediul de afaceri și universitar în Sibiu

Elevii Colegiului „Școala Națională de Gaz“ Mediaș au impresionat mediul universitar și mediul de afaceri din Sibiu prin proiecte...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect