Un nou dezinfectant sustenabil, produs din apă și rumeguș, poate distruge peste 99% dintre microbii puternici care cauzează boli, inclusiv antraxul și tulpini de gripă.
Medicina modernă folosește în prezent nenumărate tipuri de dezinfectanți însă mulți au efecte negative asupra mediului, precum cei care conțin clor, care pot forma subproduse periculoase atunci când intră în contact cu alte molecule. În același timp, dezinfectanții pe bază de alcool nu au o acțiune cu spectru larg, atunci când vorbim despre microorganisme rezistente.
Un inginer chinez susține că a descoperit o soluție inedită pentru anihilarea celor mai periculoși microbi. Este vorba despre un dezinfectant fabricat din rumeguș și apă, ambele reprezentând surse ecologice de producție. Inginerul de mediu Shicheng Zhang de la Universitatea Fudan din Shanghai și colegii săi au descoperit că preparatele din rumeguș sunt capabile să elimine microbii Staphylococcus epidermis, un microb al pielii care poate provoca infecții la persoanele cu imunitate compromisă, și E.coli, un microb intestinal care poate provoca boli de origine alimentară.
Noul dezinfectant creat în China ar putea distruge peste 99% dintre microbi, după cum relatează echipa de cercetători în publicația Proceedings of the National Academy of Sciences. Acesta a avut un succes similar în ceea ce privește inactivarea antraxului și a virusurilor gripale, după cum reiese din studiile publicate de cercetători.
O analiză chimică a acestui dezinfectant a arătat că această combinație de rumeguș și apă conține concentrații ridicate de compuși de tip fenol. La microscop, cercetătorii au văzut că dezinfectantul lor a deteriorat pereții celulari ai E. coli și S. epidermis. Compușii fenolici pot deteriora, de asemenea, proteinele și materialul genetic al bacteriilor și virușilor, mai arată echipa condusă de Zhang.