Ecografia abdominală este o metodă imagistică ce permite vizualizarea organelor interne prin intermediul ultrasunetelor. Nu este dureroasă, se poate repeta fără riscuri ori de câte ori este nevoie și nu afectează organele examinate.
Când și de ce este nevoie de ecografie abdominală?
- pentru controlul preventiv al stării de sănătate;
- pentru identificarea unor eventuale boli ale acestor organe;
- pentru urmărirea evoluției unei boli după tratament medical sau chirurgical.
Ce organe interne se pot vedea la ecografie abdominală?
Ecografia abdominală poate depista anumite afecțiuni localizate la nivelul organelor interne, cum ar fi: ficatul, vezica biliară (fierea), splina, pancreasul și rinichii, vezica urinară, prostata/uter și anexe.
Astfel, se pot diagnostica boli precum: boli hepatice (steatoză, ciroza, cancer hepatic), pancreatice (chisturi, pancreatită cronică, tumori), biliare (calculi biliari, colecistită, colagiocarcinom), renale (calculi, tumori) sau splenice.
Există restricții?
Nu este o metodă universal valabilă pentru a depista orice tip de afecțiune.
Spre exemplu, nu este o metodă de elecție pentru structurile tubulare din abdomen. Stomacul, intestinul subțire și colonul sunt organe care nu se pot detecta foarte bine la ecografie. Astfel, prin ecografie nu se pot diagnostica boli precum: gastrita, ulcerul, colonul iritabil sau alte afecțiuni care țin de aceste organe.
Factori perturbatori: Pot apărea probleme de diagnosticare în cazul pacienților obezi sau balonați. Aerul împiedică expunerea în totalitate a organelor care se află dincolo de acesta, iar țesutul adipos limitează adâncimea de pătrundere a ultrasunetelor.
Cum să vă pregătiți pentru ecografie?
- Examinarea ecografică se face de preferință pe nemâncate sau în orice perioada a zilei după un repaos alimentar de 4-6 ore.
- Se recomandă evitarea alimentelor care balonează: în special fructele și unele legume, cum ar fi fasolea, broccoli, conopida, varza, ceapa, precum și evitarea băuturilor carbogazoase.
- La pacienții cunoscuți cu balonare este necesară administrarea, cu o zi înaintea examinării, de medicamente absorbante de gaze intestinale pentru a reduce cantitatea de gaze din intestin.
- Se recomandă consumul de lichide (de obicei suc fără gaz sau apă) cel putin 500 ml cu 30 de minute înainte de efectuare.
- Nu trebuie să urinaţi cu 30 de minute înainte de efectuarea ecografiei, pentru permiterea unei mai bune vizualizări a vezicii urinare și a structurilor învecinate.
Efectuarea ecografiei
Pacientul se așează pe pat, se descoperă zona abdominală și se aplică un gel care facilitează mișcarea sondei pe piele. Sonda sau transductorul se trece peste regiunea investigată, printr-o apăsare discretă. Ultrasunetele care se reflectă prin intermediul transductorului sunt redate prin imagini care se vor vizualiza pe ecranul ecografului.
În timpul examinării, pacientul poate fi rugat:
- să tragă aer în piept și să-l țină mai multe secunde (unele organe se evidențiază mai bine în timpul inspirului profund);
- să își schimbe poziția pe planul patului, la dreapta sau la stânga.
Durata unei ecografii este de aproximativ 10-20 de minute. După examinare, se îndepărtează gelul de pe piele cu ajutorul unui șervețel. Pacientul poate efectua în continuare acitivitățile obișnuite, neexistând alte indicații speciale.
Rezultatul ecografiei
Rezultatul ecografiei trebuie păstrat în dosarul personal, iar medicul de familie trebuie să primească o copie. Este important să aduceți cu dumneavoastră dosarul personal la fiecare consultație sau ecografie.
Este recomandabil să efectuați ecografia abdominală cel putin o dată pe an sau de câte ori vă recomandă medicul dumneavoastră.
Pentru un diagnostic cât mai corect, sunt esențiale anamneza, examenul clinic precum și, în mare parte din cazuri, de analize de laborator sau alte investigații suplimentare.