Menopauza reprezintă o etapă în viața oricărei femei. Pentru că momentul în care se instalează poate fi însoțit de unele simptome și stări mai neplăcute, dr. Elena Ucenic, medic primar Obstetrică-Ginecologie oferă cititoarelor Sibiu 100% câteva recomandări care sporesc calitatea vieții.
În jurul cărei vârste încep primele semne ale menopauzei și care simptome sunt cel mai frevent întâlnite?
Menopauza poate fi precedată de o perioadă – premenopauza – în care apar modificări ale ciclului menstrual, bufeuri (valuri de caldura), insomnii, instabilitate emoțională. Aceste simptome apar in general dupa 45 de ani, dar exista situații în care și femeile sub 40 de ani au asemenea simptome, situație în care se poate instala o menopauză precoce. Bufeurile afectează 75% din femei în perioada de premenopauză. Ele durează 1-2 ani dupa menopauză la cele mai multe femei, dar pot continua chiar 10 ani sau mai mult. Ele sunt principalul motiv pentru care o pacientă se prezintă la control în perioada de menopauză, dar sunt doar vârful icebergului. Apar disconfort vaginal, probleme sexuale, probleme urinare, dureri articulare, dureri osoase sau scăderea în înălțime.
De când se poate vorbi despre menopauza propriu-zisă?
Conform ultimelor protocoale, menopauza este definita ca lipsa menstruației 1 an, dacă femeia are peste 50 de ani, respectiv 2 ani dacă are sub 50 de ani. Acest interval de timp este important deoarece în această perioadă femeia poate rămâne gravidă dacă nu se protejează.
Vârsta la care o femeie intră în menopauză este cuprinsă în general între 45 și 50 de ani. Este determinată în principal de “zestrea” genetică transmisă pe linie maternă, dar este influențată și de o serie de factori externi, care afectează funcționarea normală a ovarelor: fumatul, infecții locale, stimulări ovariene, iradiere etc. Pot exista și situații în care pacienta nu are menstruație și totusi nu este la menopauză: tratamente diverse, absența chirurgicală a uterului sau a endometrului, unele metode contraceptive, tulburări hormonale.
Practic, ce presupune această etapă și cât durează?
Ca definiție, menopauza este perioada în care încetează activitatea ovariană, deci este toata perioada din viata unei femei după încetarea menstruației. .. Pot exista și situații în care pacienta nu are menstruație și totusi nu este la menopauză: tratamente diverse, absența chirurgicală a uterului sau a endometrului, unele metode contraceptive, tulburări hormonale.
Menopauza poate favoriza apariția anumitor boli?
Lipsa hormonilor secretati de ovar favorizeaza instalarea unor boli degenerative, deoarece receptori pentru acești hormoni există în foarte multe țesuturi, nu doar în uter și ovare. În timp, progresiv, apar modificări la nivelul diverselor organe și sisteme: pierderea tonusului și elasticității tegumentului, uscăciune la nivelul mucoasei vaginale, dureri și pierderea mobilității articulare, modificări metabolice și cardiovasculare, declin cognitiv. Riscul cel mai mare însă este legat de apariția osteoporozei și a cancerului mamar. De aceea, scăderea factorilor de risc este esențială, atât în prevenție, cât și în tratament.
Cum pot fi ameliorate problemele cu care se confruntă femeile în perioada respectivă?
Nu așteptați instalarea menopauzei pentru a adopta un stil de viață sănătos: renunțați la fumat, controlați-vă greutatea, practicați o activitate fizică regulată, consumați pește, alimente bogate în soia, semințe, fibre, fructe, legume, beți suficiente lichide. Dupa 45 ani, daca nu aveti contraindicatii, suplimentați aportul zilnic de Calciu 1000-1500mg/zi și vitamina D 400-800UI/zi. Un studiu recent publicat arată că administrarea zilnică a 75mg de Aspirină previne apariția unor diverse tipuri de cancer. Întotdeauna este mai sigur și mai ieftin să previi decât să tratezi.
Ce remedii naturiste acționează eficient?
Există metode de tratament care se adreseaza simptomelor neplăcute legate de menopauză și care pot fi utilizate fără restricție: produse apicole (polen, lăptișor de matcă), produse homeopate, extracte de plante ( zmeur, crețișoară, soia, trifoi roșu, brânca ursului, etc. ), acupunctură, reflexoterapie, kinetoterapie. Eficiența lor depinde de fiecare persoană în parte.
Preparatele cu eficiență crescută sunt cele de substituție hormonală, care “înlocuiesc” practic hormonii pe care ovarele nu îi mai produc. Pot fi folosite atât cele cu efect local, la nivelul mucoasei vaginale și vezicale, cât și cele cu efect general, la nivelul tuturor țesuturilor care au receptori hormonali. Acest gen de preparate sunt cele mai eficiente, mai ales în tratamentul osteoporozei, dacă sunt folosite ani de zile. Deși efectul pe termen lung este lăudabil, recomandarea de utilizare a lor o poate face numai medicul dumneavoastră, care apreciază corect raportul risc –beneficiu. Contraindicațiile absolute ale utilizării terapiei de substituție sunt: sângerări genitale nediagnosticate, tumori de sân sau de endometru, boală tromboembolică, boli hepatice, etc. Contraindicații relative: migrene, hepatite, probleme biliare.
Ce recomandări aveți pentru ca această perioadă dificilă din viața unei femei să fie depășită cât mai usor?
Menopauza nu este o boală. Este o perioadă din viața noastră de care trebuie să ne bucurăm, un fel de “a doua adolescență”, în care învățăm să trăim cu noi, așa imperfecți cum suntem.
Lucrurile cele mai importante pe care le putem face, sunt și cele mai accesibile: mai multa mișcare, mai puțină mâncare.
Controlul ginecologic anual, care să includă un examen citologic, o ecografie endovaginală, un examen al sânilor, nu este nici o pedeapsă și nici un lux, este șansa dumneavoastră de a afla cum vă puteți îngriji mai bine pentru ca menopauza să vă fie cât mai lungă și mai liniștită.