14.1 C
Sibiu
joi, iulie 10, 2025

Dr. Florina Popa: Durerea de spate este considerată afecțiunea secolului 21

Cele mai citite

Potrivit statisticilor, majoritatea oamenilor se confruntă cel puțin o dată în viață cu dureri de spate care le afectează activitățile zilnice, fiind principala cauză a incapacităţii de muncă la scară mondială şi cauza a 30% din cazurile de invaliditate. Ce reguli trebuie respectate pentru a menține sănătatea coloanei vertebrale ne spune dr. Florina Popa, medic primar Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie (Reabilitare Medicală), șef secție Recuperare Medicală I din cadrul Spitalului Județean, Conferențiar Universitar la Facultatea de Medicină „Victor Papilian” din Sibiu.
Cum putem menține sănătatea coloanei vertebrale?
Durerea de spate este considerată afecțiunea secolului 21 fiind un simptom foarte frecvent. Astfel 7 din 10 persoane, la un moment dat în viaţă, vor avea durere de spate care le afectează munca sau  activităţile de zi cu zi. Pentru a menține sănătatea coloanei vertebrale este necesar să fie respectate anumite reguli. În primul rând este importantă menținerea greutății corporale deoarece obezitatea scade tonusul musculaturii abdominale și crește stresul mecanic la care este supusă coloana. Totodată trebuie evitate: sedentarismul care scade tonusul muscular la nivelul musculaturii abdominale si paravertebrale, posturile incorecte, nefiziologice menținute timp îndelungat, activitatea fizică intensă și efectuarea unui efort inadaptat.

Care sunt cauzele durerilor de spate?

Cel mai frecvent, durerile de spate apar din cauza modificării odată cu înaintarea în vârstă a structurilor coloanei vertebrale, în special a cartilagiilor (discurilor) intervertebrale. Astfel, apare discopatia vertebrală care se poate complica uneori cu hernia de disc și care necesită în multe cazuri rezolvarea chirurgicală. Deformările coloanei vertebrale, afectarea musculaturii paravertebrale sau fracturile vertebrale determinate de osteoporoză reprezintă alte cauze. Există însă alte afecțiuni mai rare ale coloanei care provoacă dureri și anume cele inflamatorii, infecțioase sau tumorale.

Care este poziția corectă atunci când dormim?

Dormitul pe spate este considerată cea mai sănătoasă poziție pentru somn deoarece ajută la menținerea coloanei în poziție normală, favorizează circulația, reduce refluxul de acid din stomac și previne apariția precoce a ridurilor prin lipsa presiunilor asupra tenului. Salteaua trebuie să fie fermă pentru a susține corect coloana vertebrală, iar perna să fie mica și să asigure o poziție cât mai dreaptă a gâtului. Poziția de somn pe burtă este cea mai nefavorabilă deoarece presupune prea multă presiune aplicată asupra coloanei vertebrale.
Ce tipuri de sporturi sau exerciții fizice sunt benefice pentru coloană și care, dimpotrivă, pot periclita sănătatea acesteia?

Înotul, plimbările cu bicicleta și practicarea unor exerciții fizice de întărire a musculaturii care susține coloana (paravertebrală, abdominală, fesieră) sunt cele mai benefice. Stretchingul poate fi aplicat și constă în exerciţii de întindere (elongaţii), putând fi practicat sub îndrumarea unui kinetoterapeut la recomandarea medicului specialist de reabilitare medicală. Mersul pe jos este bun dacă sunt respectate câteva reguli de bază: încălţămintea să fie stabilă, iar terenul să nu fie accidentat, prea dur sau în pantă abruptă. Sporturile agresive care presupun căderi (judo), salturi şi aterizări brutale (atletismul, gimnastica), schimbări bruște de direcţie (handbal, baschet), efort asimetric (tenis, golf) sau impact violent (rugby) vor traumatiza coloana.
Ce pot face persoanele care au muncă de birou contra durerilor de spate care apar inerent în momentul în care lucrezi 8 ore în fața calculatorului?
În primul rând este necesar un mobilier adecvat ca și construcție sau poziționare și adoptarea unei poziții corecte. Tot spatele trebuie să se sprijine pe speteaza scaunului, tălpile să fie pe podea, genunchii să fie la același nivel sau un pic mai jos decât șoldurile, antebrațele să fie sprijinite pe birou și să facă un unghi de 90 de grade. Monitorul să fie așezat drept în față, la o lungime de braț, iar privirea trebuie să fie ușor în jos. Sunt recomandate pauze de 10 minute la fiecare oră și efectuarea câtorva exerciții pentru mobilizarea coloanei.
Ce tip de dureri ale spatelui sau alte simptome trebuie să ne îngrijoreze ?
Alarmante sunt durerile severe care nu cedează la repaus sau durerile care iradiază în membre și sunt însoțite de parestezii, amorțeli sau scăderea forței musculare. În aceste situații este obligatorie adresarea către medicul de familie care în funcție de simptome va îndruma pacientul spre un medic de specialitate (reabilitare medicală, neurologie, neurochirurgie, ortopedie).
Ce recomandări aveți pentru cei care călătoresc ore îndelungate, fie cu autocarul, fie cu mașina?
Călătoriile îndelungate cu mașina sunt suprasolicitante atât pentru șofer cât și pentru pasageri, coloana vertebrală fiind cea care suferă cel mai mult. Sunt necesare pauze dese pentru mișcare și relaxarea picioarelor. Pentru prevenirea durererilor de spate, poziția șoferului în scaun trebuie să fie corectă și relaxată, astfel încât să ajungă cu lejeritate la pedale și volan, fără a fi nevoit să stea încordat. Poate fi utilizat la nevoie un suport lombar.
Ce greutate să aibă ghiozdanul copiilor ori poșeta doamnelor și ce reguli ar trebui să respecte pentru a nu pune în pericol coloana vertebrală?
Greutatea prea mare a ghiozdanului are repercusiuni asupra dezvoltării coloanei vertebrale favorizând apariția deformărilor. De aceea se recomandă ca acestea să nu depășească 10 la sută din greutatea copilului și să fie purtat pe ambii umeri. De asemenea poșetele doamnelor nu trebuie să fie prea grele și să nu fie purtate mereu pe același umăr.
Cum pot fi prevenite „cocoașa” (cifoza) sau deformarea coloanei vertebrale (scolioza)?
IMG_4245În mod normal coloana vertebrală privită din profil (lateral) prezintă trei curburi fiziologice – cervicală, dorsală, lombară, care se pot modifica în condiții patologice, cel mai frecvent prin apariția cifozei dorsale (așa-numita cocoașă). Dacă privim din faţă, coloana este dreaptă, iar deformările în plan frontal se numesc scolioze. Majoritatea apar în copilărie sau în adolescență și nu au o cauza evidentă sau pot fi moștenite. Măsurile de prevenire trebuie instituite din perioada școlară și se referă la purtarea corectă a ghiozdanului, folosirea unui mobilier (masă, birou, pupitru) adecvat studiului, adoptarea unor poziții corecte în timpul zilei la scris, la calculator și în timpul privitului la televizor, dar și în timpul somnului. Se recomandă un pat cât mai drept, cu saltea plană și cu pernă cât mai mică. Practicarea înotului, a gimnasticii la școală și acasă, expunerea la soare și aer, dieta echilibrată și bogată în calciu, magneziu și vitamina D sunt de asemenea foarte importante.
În ce măsură pot fi acestea corectate?
Pentru corectarea acestor deformări sunt recomandate programe de exerciții efectuate sub îndrumarea și supravegherea kinetoterapeuților. În cazurile severe este necesară corectarea lor prin utilizarea unor orteze sau corsete recomandate de medicul specialist de reabilitare medicală sau ortoped.
Care este înălțimea potrivită a tocurilor de la pantofi? Ce se întâmplă dacă purtăm zilnic tocuri în jur de 8-10 centimetri?
Înălțimea potrivită a tocurilor este de cel mult 5 centimetri sau ar fi bună o încălțăminte cu talpă groasă și uniformă, bine fixată pe picior în partea din față. Încălțămintea trebuie să fie flexibilă și confortabilă nu numai pentru a proteja picioarele, ci și pentru a asigura o bază de susținere pentru coloană.
Dacă tocurile sunt mai înalte, pentru menținerea echilibrului se modifică poziția corpului, fapt ce atrage după sine suferința vertebrală. Totodată, încălţămintea cu toc poate afecta și articulaţiile genunchilor, favorizând uzura prematură a cartilajelor și apariția artrozei. Să știți că nici balerinii nu sunt recomandați deoarece talpa este foarte subțire și nu poate amortiza șocul care apare la impactul cu solul și care are efecte nefavorabile asupra articulațiilor de la nivelul coloanei vertebrale, genunchi, șolduri.
Se știe că în timpul sarcinii, coloana femeilor este intens solicitată de greutatea bebelușului. Ce recomandări aveți pentru femeile însărcinate?
Abdomenul supradimensionat din timpul sarcinii schimbă centrul de greutate al corpului și determină tensionarea mușchilor spatelui și modificarea curburilor fiziologice. Se recomandă evitarea mersului pe distanțe lungi și a statului în picioare prelungit și a ridicării unor greutăți peste 2-3 kg, luarea unor pauze scurte și dese în care să fie adoptată poziția întinsă, practicarea unor exerciții pentru întărirea mușchilor spatelui. Regimul exercițiilor nu trebuie să depășească anumite limite și să nu provoace discomfort abdominal. Eventual se poate folosi o perna mică pentru suport lombar pentru a menține spatele corect poziționat.

Publicitate
Cick
spot_img
Ultimele știri

FOTO: Doi tineri din Sibiu, săltați de polițiști pentru mai multe furturi

Doi tineri din Sibiu au fost reținuți de polițiști, ei fiind cercetați pentru comiterea mai multor furturi în municipiu.Marți,...

Publicitate

spot_img

Știri pe același subiect