19.2 C
Sibiu
miercuri, mai 22, 2024

Dr.Lavinia Danciu: Canicula crește riscurile pentru toate bolile pulmonare cronice

Publicitate

spot_imgspot_imgspot_img

Publicitate

Cele mai citite
Publicitate

Dr. Lavinia Danciu, medic primar pneumolog, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu vorbește despre impactul caniculei asupra sănătății și oferă sfaturi despre cum să ne protejăm.

Pacienții cu boli pulmonare cronice au în general o hipersecreție a căilor respiratorii. În perioadele caniculare crește riscul de deshidratare și aceste secreții devin mai vâscoase, mai aderente pe căile respiratorii și mai greu de eliminat, explică medicul.

Publicitate

Redăm mai jos interviul realizat de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Publicitate

Care sunt bolile pulmonare pentru care canicula crește riscurile? 

Publicitate

Canicula crește riscurile pentru toate bolile pulmonare cronice prin mecanismele enumerate anterior. Cei mai afectați sunt pacienții cu insuficiență respiratorie cronică, oxigenodependență, la care crește frecvența respiratorie și crește și necesarul de oxigen. Ceea ce este important însă este ca tratamentul curent să nu fie neglijat, ci să fie cât mai riguros urmate indicațiile medicale primite.  

Prin ce modalități se pot proteja de căldura excesivă persoanele care suferă de afecțiuni respiratorii?

Dacă ieșim, ne protejăm obligatoriu capul cu o pălărie de soare – să nu fie neagră, dacă se poate. La fel și în privința celorlalte haine, este important să evităm haine de culoare închisă. Încercăm să aerisim bine locuința dimineața, seara, pe răcoare, după care tragem storuri, jaluzele, pentru a păstra o temperatură cât de cât constantă. În plus, ne hidratăm.

Cu privire la utilizarea aerului condiționat, care este diferența optimă de temperatură la trecerea dintr-un mediu în altul, pentru a nu afecta sănătatea plămânilor?  

Ideal ar fi ca diferența de temperatură să fie de 7 – 10 grade, pentru că altfel, dacă acasă vom face 17 grade și vom ieși afară la 35 de grade, organismul va suferi un șoc termic. Asta este valabil pentru mașină, pentru instituții, peste tot. Riscul de a face o congestie pulmonară, când trecem de la frig la căldură mare și invers este semnificativ. De asemenea, ventilația, aerul condiționat din mașină este bine să fie orientat către picioare, nu spre zona feței și a frunții, deoarece atunci va exista riscul să facem o sinuzită.

Ce fel de lichide se recomandă pe timp de caniculă? Este un mit faptul că sunt utile lichidele fierbinți pentru răcorire? 

Orice lichide sunt recomandate, important este să ne hidratăm. Deci, bem ceea ce ne place, numai să fie în cantitate suficientă. Sigur că este bine să nu consumăm ceva foarte acidulat. Dacă suntem foarte încălziți, este bine să avem grijă dacă bem lichidele direct din frigider. Din nou, băutul apei cu gheață sau direct de la frigider poate fi făcut de către oamenii tineri, sănătoși, dar nu de către cei cu afecțiuni pulmonare și mai ales afecțiuni pulmonare cronice. În cazul acesta, riscul de a se declanșa sau de a se acutiza un BPOC, o insuficiență respiratorie, un astm, este destul de mare.  

Publicitate

Publicitate

spot_img

Publicitate

spot_img
Ultimele știri

ULTIMA ORĂ: Distincție uriașă pentru Sibiu. A obținut Marele Premiu și Orașe care Inspiră la Gala Destinația Anului

Marți seara s-a desfășurat Ateneul Român, Gala Destinația Anului, iar municipiul Sibiu a obținut Marele Premiu.A fost prima ediție...

Locuri de muncă

spot_img

Știri pe același subiect